Zo verbeter je jouw money mindset naar een positieve!


Een positieve money mindset creëren is niet altijd even makkelijk. Geld sparen is iets wat vaak besproken wordt, ook door ons, maar zelden zie je dat iemand praat over de mindset die komt kijken bij geld uitgeven. De houding die je hebt tegenover jouw geld, of het geld wat je nog moet krijgen, is van grote invloed op hoe je het ervaart. Het valt ons op dat er steeds meer content online komt hierover, dus voor jullie zijn we op onderzoek uit gegaan om te zorgen dat jullie precies weten wat een money mindset is en hoe je jouw mindset kan aanpassen (als je dat wilt)!

Mister mindset, Michael Pilarczyk

We (en dus ook ik) hebben al zo vaak Michael benoemd wanneer het gaat over de combinatie tussen geld en mindset. Michael Pilarczyk, bekend van onder andere het boek ‘Think and grow rich’ (linkje hieronder!) en ‘Je bent zoals je denkt’, is een van de meest toonaangevende figuren in de mindset-wereld. Zelf beschrijft hij money mindset als het volgende:

Het is geldbewustzijn, bewust met geld omgaan. Wat ik vaak hoor is oh, het gaat weer over geld, nou ik hoef geen miljonair te worden hoor. Of: het gaat altijd maar over geld en er nog meer van krijgen. Dat is invulling. Je hoeft geen miljonair te willen worden. Ik zeg alleen: geld is wél belangrijk, omdat een gebrek aan geld extra zorgen geeft. Als je dat niet wilt, of je wilt meer gaan verdienen, begin dan bij je mindset.” (Pilarczyk, 2017).

Dit slaat voor mij perfect de spijker op z’n kop. Je hoeft niet de behoefte te hebben om multimiljonair te worden, maar geldzorgen wegnemen voor jou en de mensen naast jou is iets wat niks met hebzucht te maken heeft. Dit heeft te maken met mogelijke zorgen weghalen, ook dát is een money mindset.


Think and Grow Rich


€ 23.95


Het boek werd in 1937 voor het eerst uitgegeven en is sindsdien meer dan 100 miljoen keer verkocht. Het stond…


Bekijk op Bol.com


Wat is een money mindset?

Een money mindset is vrij letterlijk: hoe jij denkt over geld. Je kan een negatieve money mindset hebben en je kan een positieve money mindset hebben. Ik zet hieronder twee voorbeelden over een positieve en negatieve manier van denken over geld, ik durf te wedden dat ik niet hoef aan te wijze welke positief is en welke negatief is:

  1. ‘Je moet niet praten over je geld, dat is niet netjes. Mensen met veel geld zijn kwaadaardig’
  2. ‘Ik ga hard werken om voor mezelf en anderen een comfortabel leven op te zetten’

Dit klinkt natuurlijk heel overdreven, maar de essentie is wel waar: negatief denken is negatief zijn. Negatief zijn is negativiteit aantrekken. Hetzelfde geldt voor positiviteit, manifesteren zorgt voor aantrekken, welke kant dat ook op gaat.

Wat is een negatieve money mindset?

Een negatieve money mindset is negatief denken over alles wat met geld te maken is. Helaas manifesteer je hier ook geen situaties die er voor zorgen dat je in de positie komt om financieel goede keuzes te maken. Je gaat negatief over iets denken (in dit geval geld) en laat dit in je hoofd rondspoken. Vervolgens ga je allemaal bewijzen over waarom dat waar is en kom je in een negatieve manifestatiespiraal terecht. Ik daag je uit om dit om te zetten naar een positieve gedachten over geld en kijk hoe die manifestatie opeens veranderd.

Hoe ontstaat een negatieve money mindset?

Er kunnen oneindig veel redenen zijn waarom iemand beredeneert hoe ze beredeneren. Helaas is er vaak één overkoepelend iets waardoor mensen ergens negatief over nadenken, namelijk omgeving. Als je je alleen maar omringt met mensen die negatief over iets praten, in dit geval geld, dan ga je er uiteindelijk ook negatief over nadenken. Omgeef je zelf met mensen die positief zijn, niet met mensen die negatief zijn.

Wat is een positieve money mindset?

Een positieve money mindset is wanneer je positief denkt over geld en in kansen denkt in plaats van het ziet als de oorzaak voor kwaadaardigheid. Als we niet positief denken over aspecten in ons dagelijks leven, dan zal het gevolg van ons dagelijks ook niet positief zijn. Denken we wel positief, dan zal het wel positief zijn. Ik blijf het zeggen: manifestatie is belangrijk!

Money mindset veranderen tips

1. Kom erachter hoe je over geld nadenkt

Je kan pas wat veranderen wanneer je weet hoe je ergens in staat. Wellicht hoef je helemaal niks te veranderen, omdat je al (on)bewust een positieve money mindset hebt! Voor de zekerheid zou ik toch zeggen: begin met schrijven. Je kan bijvoorbeeld journaling gebruiken om je dagelijkse ‘geld gedachtes’ op te schrijven. Stel jezelf altijd de ‘waarom’ vraag. Maak een lijstje van dingen die je die dag gedacht hebt, en denk dan na: waarom dacht ik dat? Was de reden omdat je zelf zo denkt? Was de reden omdat er ooit iets gebeurt is? Was de reden omdat iemand wat zei? Waarom?

Er is ook een vervolgstap hier op. Zorg eerst dat je je geld gedachten op hebt geschreven van meerdere dagen, zo voorkom je dat je een mogelijk slechte dag je data laat beïnvloeden. Wanneer je al die data hebt, ga je kijken of die mening wel klopt. Gebruik het internet, ga op onderzoek uit, lees een boek. Wat je ook doet, ga op onderzoek uit en probeer niet je gelijk te vinden (het manifesteren van eerder) maar het feitelijk correcte antwoord!

2. Wees dankbaar!

Een andere tip is dankbaarheid, maar waarom? Veel mensen hebben helaas een negatieve mindset bij geld waarin ze denken dat ze het helemaal niet verdienen om veel geld te verdienen. Waarom niet? Net zoals je dankbaar kan zijn voor het feit dat je mensen hebt die om je geven, een dak boven je hoofd hebt of misschien dankbaar zijn voor je huisdier, kan je dat ook zijn over geld! Een positieve money mindset wordt gecreëerd door een positieve algehele mindset, waar je hier meer over leest. Je kan niet ‘opeens’ een positieve money mindset krijgen, wanneer je super negatief bent over al het andere in je leven.

3. Maak nieuwe overtuigingen!

Manifesteren kan je leren! Naast het feit dat dit een geweldig boek is, is het vooral waar. Je hebt, als het goed is, je huidige money mindset goed in beeld. Je weet wat voor jouw gevoel goed is, wat algemeen gezien wordt als een goede mindset en waar nog verbetering zit. Dan wordt het vervolgens dus tijd om die verbetering aan te pakken! Welke aspecten van je mindset moeten anders? Zijn het specifieke gedachten die anders moeten? Begin dan anders te denken en blijf dat doen! Durf je geen geld uit te geven en creëer je zo geen nieuwe cashflows? Doe dan een creditcard aanvragen om dat te overbruggen! Denk je negatief over geld omdat je door de bomen het bos niet meer ziet? Wijdt een dag per week aan het doornemen van al je financiën! Hoe beter zicht je hebt, hoe minder verwarrend het is!


Manifesteren kun je leren


€ 21.99


Is manifesteren onzin! Nee, totaal niet! In dit boek legt schrijfster Willemijn Welten uit dat manifesteren voor iedereen te leren…


Bekijk op Bol.com


4. Durf uit te geven én te verdienen

Wellicht de belangrijkste tip voor een positieve money mindset, is daadwerkelijk met geld bezig durven te zijn. Hiermee bedoel ik niet dat je naar de lokale Action moet gaan en zo veel mogelijk prul moet kopen (probeer het hier en daar wel nuttig te houden), maar vooral aan dingen die positivisme teweeg brengen. In plaats van de laatste cent op sparen en met een miljoen op de bank de grond in gaan, ga shoppen en geniet! Stuur een appje naar je favoriete persoon en ga op een zonnige dag naar een terras. Associeer geld met positieve herinneringen! Dit zal je ook helpen om vervolgens situaties te vinden waarin je meer geld kan verdienen. Het gedachte bruggetje zal ongeveer zo gaan

Ik geef geld uit aan positieve dingen → Ik heb het naar mijn zin → ‘Hey, geld is toch best leuk!’ → Een positieve money mindset → Manieren van om geld te verdienen → ik geef geld uit aan positieve dingen etc.

Natuurlijk, hier tussen spaar je ook. Je moet niet alles uitgeven wat je hebt, maar alles sparen is óók niet gezond!

Wat hebben we geleerd?

Nadenken over geld betekent niet dat je per se positief of negatief over geld nadenkt, hoe je erover nadenkt daarentegen kan je hele leven beïnvloeden. Een money mindset is relevanter dan je misschien denkt, maar het is óók verrassend makkelijk om te veranderen! Je hoeft maar één ding te doen, namelijk: het doen.https://mind-setters.com/money-mindset/