Wat is zelfontplooiing? Ontdek de betekenis!


Je wilt meer. Meer omzet, meer resultaat, meer rust, meer energie en balans. Hierdoor krijg je grip op je dag en weet je wat voor jou de juiste keuzes zijn en kan je deze ook maken. Door te weten en erop te acteren, kom je in een cirkel van zelfontplooiing terecht. Wat is zelfontplooiing? Ontdek hier de betekenis, ik leg het graag voor je uit.

Wat is jezelf ontplooien?

Jezelf ontplooien is het maken van bewuste keuzes die invloed hebben op succes, zowel in het persoonlijke als professionele leven. Ik vind het belangrijk dat zelfontplooiing centraal staat om persoonlijke verantwoordelijkheid. Vaak belemmert comfort namelijk jouw persoonlijke groei, omdat mensen geneigd zijn te kiezen voor gemak boven uitdaging.

De betekenis van zelfontplooiing, in deze context, betekent het ontwikkelen van jezelf tot iemand die actief keuzes maakt. Je bent dus niet alleen gericht op onmiddellijke voldoening of comfort, maar ook op lange termijn welzijn en succes.

Wat houdt dit precies in? Soms moet je harde beslissingen nemen en comfort opofferen voor groei. Dit betekent dat je consistent gezonde gewoontes toepast, denk aan goede voeding, voldoende beweging en optimale rust. Vanuit deze positie weet je welke keuzes goed voor je zijn en durf je die ook te nemen. Je wilt bijvoorbeeld meer rust in je hoofd. Je zou deze 15+ praktische tips voor meer rust in je hoofd kunnen toepassen, alleen ben jij diegene die het kan uitvoeren.

Jezelf ontplooien

Waarom is zelfontplooiing belangrijk?

De betekenis van jezelf ontplooien is duidelijk, maar waarom is zelfontplooiing belangrijk? Ik hoor het vaak om me heen. Ondernemers willen een omzet-plafond doorbreken en meer resultaat in minder tijd. Ze zijn zich bewust van professionele groeimogelijkheden, maar vergeten vaak dat jezelf ontplooien ook belangrijk is om doelen te behalen. Denk na over wat succes echt betekent en ben je bereid om die nodige stappen te zetten?

Dit kan dus betekenen dat je bepaalde opofferingen moet maken om datgene te bereiken, wat je al heel lang wilt bereiken. Denk dus aan meer omzet, meer resultaat, meer rust, energie en balans. Dit zorgt er ook voor dat je je productiviteit verhoogt. Meer tips hierover vind je hier.

Voorbeeld van zelfontplooiing

Heb je wel eens beslissingen genomen waarvan je écht voelde ‘dit is in lijn met mijn persoonlijke en professionele doelen’?

Ik drink bijvoorbeeld geen alcohol, dan krijg ik 2 opmerkingen:

“Wat knap!”

  Of…

  “Waarom ben je gestopt?”

  Het is niet knap, ik ben namelijk gestopt met drinken omdat het niet meer bij me paste. Het is een doordachte keuze die past bij het streven van mijn gezondere, gefocuste en productievere ik. Dit is de kern van zelfontplooiing; het voortdurend evalueren van je gewoontes levensstijl en keuzes. Je gaat ongezonde gewoontes, routines en andere niet-passende elementen aanpakken en aanpassen om de beste versie van jezelf te worden.

  Ik ben een coach en ik coach anderen om het optimale uit zichzelf en de onderneming te halen. Alcohol speelt daardoor geen rol meer in mijn leven. Alcohol is de enige drug waarbij mensen je raar aankijken als je het niet gebruikt. Het hoort bij iemands leven. Het hoort alleen niet meer bij mijn leven, doelen en als persoon.

  ontplooien betekenis

  Doordat ik ben gestopt met alcohol drinken, laat ik zien wat zelfbeheersing en duidelijke prioriteiten kunnen betekenen voor langdurig welzijn. Ik ben hierdoor dichter tot mezelf gekomen en een correct voorbeeld voor de mensen die ik coach en inspireer. Discipline staat centraal in dit verhaal, ontdek hier hoe jij discipline kan krijgen en welke strategieën kunnen werken voor jouw ontwikkeling.

  De start van jouw ontplooiing

  Ben jij bereid om moeilijke keuzes te maken en nieuwe routines te omarmen? De start van jouw ontplooiing is het vermogen hebben om persoonlijke discipline en doorzettingsvermogen te ontwikkelen. Vroeg opstaan, gezond eten en regelmatig bewegen zijn handelingen die op de korte termijn ongemakkelijk of uitdagend zijn, maar leveren wel succes op.

  Zelfontplooiing door middel van het experimenteren met gezonde levensgewoontes is de beste start van het bereiken van een groter doel. Regelmatig blijven proberen en aanpassen helpt bij het opbouwen van zelfkennis en ontwikkel je routines die bijdragen aan jouw persoonlijke groei.

  Blijf consistent en neem kleine stapjes! Dit benadruk ik, omdat duurzame verandering vaak komt door geleidelijke, consistente inspanningen. Dit heeft veel meer effect dan drastische veranderingen die niet duurzaam zijn.

  Blijf jezelf ontwikkelen

  Wat is het optimale dat je uit jezelf kan halen? David Goggins zegt altijd: “Als je écht niet meer kan, zit je pas op 40% van je kunnen”.  Zelfontwikkeling begint bij jezelf en iedereen heeft een andere betekenis van zelfontwikkeling gecreëerd. Het kan altijd beter en dit vind ik op allerlei aspecten van mijn leven, persoonlijk en professioneel. Ontdek voor jezelf waar het beter kan en mag.

  Daag jezelf uit en zoek de grens op, dit kan met sporten maar ook met ondernemen. Met klanten zoek ik altijd naar efficiëntie en effectiviteit. Hoe ver kunnen we gaan?

  Vooralsnog heb ik zelf mijn grenzen nog niet gevonden, dus ga ik nog even verder zoeken en blijf ik groeien.

  Bekijk onze podcast voor nog meer tips over flow en energie voor mens en onderneming.https://mind-setters.com/zelfontplooiing/