Wat is persoonlijk leiderschap? – Mindsetters


Leiders zijn altijd bezig met persoonlijk leiderschap. Leiders van bedrijven, leiders van teams en leiders over hun eigen leven. Als je er over nadenkt, kan iedereen een persoonlijk leider zijn. Iedereen die bereid is om zijn of haar leven te verbeteren kan dit doen! Ook jij, ja jij, degene die dit nu leest. Jij kan ook een persoonlijk leider worden! Wat lees je in deze blog?

 • Waar je een training kan volgen
 • Voorbeelden van persoonlijk leiderschap
 • Hoe je het zelf kan ontwikkelen en persoonlijk leiderschap tips
 • Een goed boek over persoonlijk leiderschap

De betekenis van persoonlijk leiderschap

Persoonlijk leiderschap gaat over doelen actualiseren en jezelf sturen naar een hoger niveau. Je probeert je huidige kwaliteiten en interesses te verbeteren of nieuwe kwaliteiten en interesses te ontwikkelen. Persoonlijk leiderschap is iets waar we, onbewust, elke dag mee bezig zijn. Het zit ‘m al in de kleinste dingen. Je bent altijd bezig met jezelf ontdekken en verder te komen. Denk bijvoorbeeld er aan dat je in de sportschool staat en nét dat ene gewicht extra er op zet. Misschien lukt het, misschien lukt het ook niet, maar je probeert het wel!

Persoonlijk leiderschap is ook falen, maar dan moet je wel weer opstaan en het weer opnieuw proberen. Omdat er zo veel voorbeelden zijn, heb ik hieronder allemaal voorbeelden en scenario’s uitgeschreven hoe persoonlijk leiderschap toegepast wordt en hoe je dit zelf ook kan doen!

Persoonlijk leiderschap quote

Persoonlijk leiderschap training

Er zijn, in principe, drie soorten training die mensen volgen om persoonlijk leiderschap te ontwikkelen. Denk aan:

 • Team training
 • Een workshop
 • Een individueel traject

Een training helpt je om erachter te komen wie je nu écht bent. Niet wie je denkt te zijn, niet wie de maatschappij zegt wie je moet zijn, maar wie je ECHT bent. Dat is zo ongelooflijk waardevol, want wanneer je dat weet dan kan je aan de slag met stappen zetten. Anders maak je wel meters, maar ren je de verkeerde kant op. Jezelf tegenkomen en leren kennen kan op zowel werkniveau als op persoonlijk niveau, het is maar net waar je zelf behoefte aan hebt. Misschien is het zelfs een goed idee om dit met je bedrijf te doen. Als dat het geval is, dan is het handig om eens te kijken naar de persoonlijk leiderschap training van BoxChainge! Wij kennen Lars van BoxChainge al een tijdje bij Mindsetters, dus we durven hier onze hand voor in het vuur te steken. Als je op zoek bent naar een persoonlijk leiderschapstraining waar onder andere veerkracht en zelfkennis centraal staan, dan moet je dit een keer geprobeerd hebben.

Voorbeelden van persoonlijk leiderschap

 1. Iemand die makkelijk bepaalde keuzes kan aanpassen aan de hand van veranderende situaties. In die situaties blijven ze wel grondig, open en objectief.
 2. Proactief zijn. Een voorbeeld kan zijn direct verantwoordelijkheid pakken voor een probleem wat niet altijd de schuld is van de persoon zelf, maar het wel proberen op te lossen.
 3. Een duidelijk doel voor ogen hebben én ervoor gaan. Een doel hebben is 1 ding, er wat mee doen is persoonlijk leiderschap!
 4. Niet over je heen laten lopen én niet over anderen heen lopen.
 5. Veerkracht hebben! Niet alles gaat zoals we willen, je moet kunnen opstaan en doorgaan!
 6. Realiseren dat teamwork je bijna altijd verder zal brengen dan alles zelf willen oplossen.
 7. En de aller aller belangrijkste: zelfreflectie. Altijd bezig zijn met wie ben ik nu eigenlijk? Wat zou ik graag anders zien? Wat moet anders? Hoe kan ik zelf verbeteren?

Wil je hier meer over te weten komen, maar heb je eigenlijk geen zin om zo’n ellenlange tekst te lezen? We hebben ook een korte video opgenomen om het je uit te leggen, klik hieronder om ‘m te zien!

Tips/stappenplan om een persoonlijk leider te worden

Zoek je een duidelijk stappenplan of duidelijke tips om een persoonlijk leider te worden? Geen zorgen, ik zet ze hieronder voor je klaar. Soms zijn voorbeelden gewoon net wat makkelijker om te begrijpen wat persoonlijk leiderschap nu echt is.

1. Zoek uit wie je zelf bent

   Het is ongelooflijk belangrijk om te beginnen met zelfreflectie. Durf jezelf een eerlijke spiegel voor te houden om te ontdekken wie je nu echt bent. Je doet wel dingen, maar waarom doe je die dingen? Waarom zit je bij de baan waar je nu zit? Waarom zeg je dingen die je zegt? Waarom wil je jezelf verbeteren? Wie ben je?

   2. Weet wat je einddoel is

   Wanneer je weet wie je bent, is het belangrijk om te weten waar je heen wilt. Je kan een beetje als een kip zonder kop rond gaan rennen en hopen dat je de finishlijn haalt, maar efficiënt is het zeker niet. Zorg dat je duidelijk opstelt voor je zelf wat je einddoelen zijn, desnoods maak je de einddoelen SMART. Hier leer je hoe je SMART doelen doet formuleren. Lees dit even door wanneer je bij deze stap bent!

   3. Actief met je einddoelen bezig zijn

   Nu je weet wat je einddoel is, moet je er natuurlijk ook mee bezig zijn. Je kan een post-it note ophangen met je einddoel of einddoelen op een plek die je elke dag ziet. Zo heb je een dagelijkse reminder over wat je doet en waar voor je het doet! Iets doen is makkelijk, iets elke dag blijven doen is moeilijk. Kies voor het moeilijke pad, uiteindelijk brengt dat wel hetgeen wat je zoekt: persoonlijk leiderschap!

   4. Kies voor de juiste warme omgeving

   De juiste warme omgeving zorgt voor support, een negatieve omgeving zorgt er juist voor dat men gedemotiveerd raakt. Kom je er in stap 1 achter dat je werk een negatieve plek is die je doelen van stap 2 en 3 in de weg staat? Ga ergens anders werken. Heb jij ‘vrienden’ die je constant neerhalen als ‘grap’, verbreek contact. Jij moet je eigen omgeving creëren, jij bent je eigen persoonlijke leider. Persoonlijk leiderschap is niet wachten op een goede omgeving voor je doelen, persoonlijk leiderschap is het creëren van je eigen klimaat.

   5. Het. Gewoon. Doen.

   Doe het. De stappen hierboven, leuk dat je ze nu leest. Leuk dat je deze zin ook leest, maar het maakt allemaal niks uit als je er niks mee doet. Wacht je nog op een teken? Dit is je teken. Begin niet morgen, begin niet volgende week, begin vandaag.

   Persoonlijk leiderschap boek

   Traditiegetrouw geef ik jullie ook graag een boek mee over persoonlijk leiderschap, zo is er weer wat extra leesvoer om te zetten in je al goed gevulde boekenkast!


   De zeven eigenschappen van effectief leiderschap


   € 27.50


   Dit belangrijkste businessboek van de 20ste eeuw heeft miljoenen mensen geholpen meer plezier en zin te ervaren in hun omgang…


   Bekijk op Bol.com
https://mind-setters.com/persoonlijk-leiderschap/