Wat is mijn geboortesteen? De geboortestenen per maand uitgelegd!


Op basis van je geboortedatum weet je dat je een sterrenbeeld hebt. Ik ben geboren in de maand Oktober en ben dus een weegschaal. Op basis van mijn sterrenbeeld kan ik specifieke karaktereigenschappen omschrijven. Volgens mijn sterrenbeeld ben ik vredig, diplomatiek, bescheiden, eerlijk, sociaal, evenwichtig, besluiteloos. En dit komt volgens mij ook wel goed overheen met de persoon die ik ben! Maar naast dat elke geboortemaand een sterrenbeeld kent, kent het ook een geboortesteen. Wat een geboortesteen is, welke geboortestenen er zijn en hun betekenis zal ik hieronder verder toelichten!

sterrenbeeld weegschaal

Wat is een geboortesteen?

Een geboortesteen is een edelsteen die traditioneel wordt geassocieerd met de geboortemaand van een persoon. Deze stenen worden vaak gedragen als sieraden en worden gewaardeerd om hun esthetische waarde, symboliek en vermeende magische eigenschappen. Geboortestenen worden vaak gezien als brengers van geluk, bescherming en andere positieve eigenschappen voor de drager.

Het ontstaan van de geboortesteen gaat al heel wat jaren terug in de geschiedenis. De oorsprong van geboortestenen wordt vaak teruggevoerd naar de Bijbel, specifiek naar de borstplaat van Aaron, de eerste hogepriester van de Israëlieten. In het boek Exodus wordt de borstplaat beschreven als een religieus kledingstuk dat versierd is met twaalf stenen. Elke steen die een stam van Israël vertegenwoordigd. Deze stenen worden gezien als de voorlopers van de moderne geboortestenen.

Echter in de 20e en 21e eeuw hebben commerciële belangen een grote rol gespeeld in het promoten van geboortestenen. Juweliers en marketeers hebben geboortestenen gepopulariseerd als persoonlijke en betekenisvolle sieraden, wat heeft bijgedragen aan hun wijdverbreide acceptatie en gebruik ervan.

Zoals elke sterrenbeeld een eigen unieke betekenis en omschrijving kent heeft een geboortesteen dit ook. Benieuwd naar jouw geboortesteen en de betekenis hiervan? Ik zal hieronder de geboortesteen per maand verder toelichten.

Geboortesteen per maand

Welke geboortesteen is mijn geboortesteen? Om antwoord op deze vraag te krijgen moeten we natuurlijk eerst eens weten welke geboortestenen er allemaal zijn. Afhankelijk van de maand waarin je geboren hebt is in maart bijvoorbeeld jouw geboortesteen Aquamarijn, in juni is het de Maansteen en wanneer ik geboren ben, in oktober, is het de Toermalijn/Opaal. Oké, klinkt allemaal erg moeilijk maar laten we eens kijken welke geboortesteen bij welke maand hoort en welke betekenis deze stenen dan hebben. Lees snel verder en kom erachter!

Geboortesteen januari: Granaat

 • Eigenschappen: Vriendschap, vertrouwen, energie, moed, puurheid
 • Afkomst: De naam Granaat (Garnet in Engels) is vrij letterlijk, het woord stamt waarschijnlijk af van het middeleeuwse woord “gernet”, wat donkerrood betekent. 
 • Effect: Een granaat geeft kracht en energie. Daarnaast zorgt deze geboortesteen voor doorzettingsvermogen en zelfvertrouwen. De granaat bevordert hoop en moed. Hiernaast is bekend dat rode edelstenen voor een goede doorbloeding zorgt en gevoelens versterkt.
  Deze geboortesteen staat symbool voor een nieuw begin en nieuwe kansen; het geeft je kracht en doorzettingsvermogen, brengt je zelfvertrouwen, vriendschap, wilskracht en energie.

Geboortesteen februari: Amethist

 • Eigenschappen: Wijsheid, stabiliteit, vrede
 • Afkomst: Amethist is een samentrekking van “a” (niet) en “methustos” (bedwelmd), het refereert naar het oude geloof dat de amethist je beschermt tegen dronkenschap.
 • Effect: Deze geboortesteen werkt rustgevend, kalmerend en brengt balans in je dagelijks leven. Men gelooft dat de Amethist ondersteunt in de bestrijding van verslavingen. Bovendien verzacht de steen hoofdpijn en werkt het goed tegen chronische vermoeidheid. Amethist wordt geacht te beschermen tegen negatieve energieën en te helpen bij meditatie en spirituele groei. Het kan ook helpen bij het verminderen van stress en angst gezien het kalmerend en rustgevend effect van deze geboortesteen.
amethist geboortesteen

Geboortesteen maart: Aquamarijn

 • Eigenschappen: Sereniteit, moed, gezondheid, geluk en harmonie, liefde
 • Afkomst: De naam aquamarijn betekent zeewater in het Latijn, “aqua” en “mare”, wat respectievelijk “water” en “zee” betekent, en weerspiegelt perfect de kleur en de associatie met de oceaan.
 • Effect: Deze geboortesteen heeft een kalmerende werking en kan het zeeziekte tegengaan. Aquamarijn wordt verder nog geassocieerd met het verlichten van angsten en het bevorderen van een goede communicatie. Het staat ook bekend om zijn vermeende helende eigenschappen voor de keel en het immuunsysteem.

Geboortesteen april: Diamant

 • Eigenschappen: Romantiek, liefde, welvaart, onoverwinnelijkheid, eeuwigheid, kracht en macht en om niet te vergeten: A girl’s best friend!
 • Afkomst: De naam “diamant” komt van het Griekse woord “adamas,” wat onoverwinnelijk betekent. Dit benadrukt de reputatie van de diamant als symbool van kracht en onoverwinnelijkheid.
 • Effect: Het kan ook niet anders dan dat de sterke diamant een zeer krachtige betekenis heeft. Zo heeft de edelsteen een zuivere en geconcentreerde lichtenergie, wat hem krachtig en intens maakt. De geboortesteen april draagt bij aan een goede gezondheid en geeft je kracht wanneer je dat nodig hebt. Diamanten worden verondersteld om helderheid van geest te bevorderen en emotionele en mentale balans te versterken. Ze worden ook geassocieerd met rijkdom en succes.
diamant geboortesteen april

Geboortesteen mei: Smaragd

 • Eigenschappen: Smaragd staat symbool voor groei, voorspoed en vruchtbaarheid. Het wordt vaak geassocieerd met wedergeboorte en vernieuwing.
 • Afkomst:  Over afkomst van de naam Smaragh bestaat nog veel onduidelijkheden. Logisch klinkt het Griekse ‘Smaragdos’, wat groene steen betekent, maar ook het Griekse ‘Smaragein’ wordt genoemd. Dit betekent donderen of onweren en maakt van de smaragd letterlijk een dondersteen. Maar van de afkomst van deze geboortesteen kunnen we ook weer ver terug in de geschiedenis duiken. Smaragd was de favoriete edelsteen van Cleopatra was. De Cleopatra VII-mijnen in Egypte zijn voor zover bekend dan ook de oudste plek waar de smaragd destijds is gevonden. Cleopatra gebruikte de smaragden om haar schoonheid te benadrukken, Julius Caesar benadrukte vooral de geneeslijke krachten van de smaragd.
 • Effect: Smaragd wordt geacht het hart te openen voor liefde. Het kan helpen bij het versterken van relaties en het bevorderen van een positieve levenshouding. De groene smaragd staat vooral voor een goede toekomst: het brengt je wijsheid & rust en heeft helende krachten. Bovendien symboliseert het smaragd de ware liefde en eeuwige trouw. Het blijkt zelfs zo te zijn dat de smaragd bruin kleurt bij ontrouw of overspel van de drager. 

Geboortesteen juni: Parel of Maansteen

 • Eigenschappen: Parel en maansteen staan voor zuiverheid, liefde, geluk en succes. Ze worden vaak geassocieerd met de maan en vrouwelijke energie.
 • Afkomst: In sommige culturen word de parel vergeleken met de tranen van de goden.
 • Effect: Parel wordt gezien als een symbool van integriteit en trouw. Maansteen wordt geacht emotionele balans te brengen en intuïtie te versterken. De parel schenkt je begrip, acceptatie en inzichten aangaande jezelf en anderen. Deze geboortesteen staat voor wijsheid, transformatie, rust en vrede. De parel helpt je om emotioneel in balans te komen. Het bevordert verder ook nog eens jouw spirituele groei!
  De parel kent ook verschillende gezondheid bevorderende effecten: heeft een heilzame werking op de maag, de milt en helpt tegen hoofdpijn dat veroorzaakt wordt door klachten aan de spijsverteringskanaal. Parel helpt je om negatieve emoties los te laten en vermindert mentale ruis en afleidende gedachten.

Geboortesteen juli: Robijn

 • Eigenschappen: Robijn staat symbool voor passie, bescherming en moed. Het wordt gezien als een steen van energie en vitaliteit.
 • Afkomst: Het Latijnse woord rubeus, betekent letterlijk rood. Deze rode kleur ontstaat door het chroom in de geboortesteen. De robuuste robijn werd ook in de oudheid al als een zeer waardevolle steen beschouwd. De stenen werden in het oude Egypte en Griekenland verhandeld en naar tempels en paleizen gebracht. De robijn is na de diamant de hardste edelsteen die er bestaat en mag zich dus een koninklijke geboortesteen noemen. 
 • Effect: Robijn wordt geassocieerd met liefde en hartstocht. Deze steen wordt gezien als levenssteen en staat symbool voor passe en energie. Het helpt jouw dus om enthousiast, op een positieve manier, door het leven te gaan. De rode steen biedt bovendien bescherming en bevorderd geluk en vriendschap. Robijn zou jou kunnen helpen bij kwalen als oogontsteking en problemen met de spijsvertering. De geboortesteen beschermt je tevens ook tegen negatieve energieën, hij zorgt ervoor dat mensen jouw energie niet kunnen wegnemen.

Geboortesteen augustus: Peridoot

 • Eigenschappen: Peridoot symboliseert sterkte, vitaliteit en harmonie. Het wordt beschouwd als een beschermende steen die negatieve energie afweert. Naast vitaliteit en harmonie staat deze geboortesteen voor natuur, innerlijkgroei, rustgevend en zelfvertrouwen.
 • Afkomst: Peridoot is vernoemd naar het Franse woord ‘Peritot’, hetgeen goud betekent. Peridoot kan zeker neigen naar deze zonnige kleur. De oude Egyptenaren waren al dol op deze groene edelsteen! Er wordt zelfs gezegd dat de beroemde Smaragden uit Cleopatra’s verzameling peridoot stenen zijn. Dus ook deze geboortesteen kent al een oude geschiedenis. De kleur van een peridoot kan net zo donker zijn als een Smaragd, wanneer een peridoot erg groot is (boven de 3 caraat). Om deze reden is het dan ook de nationale steen van Egypte, en zij noemen het “de edelsteen van de zon“.
 • Effect: Peridoot kan helpen bij het verbeteren van de stemming en het bevorderen van een positieve kijk op het leven. Het staat ook bekend om zijn helende eigenschappen voor de lever en het spijsverteringsstelsel. Peridoot is dus een beschermende en reinigende steen. De steen helpt om je los te maken van de negatieve invloeden van anderen. Het maakt zelfstandig en assertief en helpt je je eigen weg te volgen. Peridoot helpt om je eigen fouten te erkennen en ze te corrigeren maar ook om schuldgevoelens, gewetensproblemen, obsessies en opgekropte emoties los te laten.
peridoot geboortesteen

Geboortesteen september: Saffier

 • Eigenschappen: Saffier staat symbool voor wijsheid, loyaliteit, vriendschap, puurheid en nobelheid. Saffier staat voor wijsheid, koninklijkheid en bescherming. Het wordt geacht de geest te versterken en innerlijke rust te brengen.
 • Afkomst: De saffier dankt zijn naam aan de koningsblauwe kleur. Het Griekse sappheiros, het Latijnse sapphires en het Hebreeuwse Sapir betekent ‘blauwe steen’. Hiernaast is er ook een link te vinden met het Sanskriet sani, wat Saturnus betekent.
 • Effect: Saffier wordt verondersteld om concentratie en mentale scherpte te bevorderen. Het kan ook helpen bij het versterken van de intuïtie en spirituele groei. Saffier kan de echtelijke trouw en vriendschap binnen een relatie versterken. Daarnaast kun je de saffier dankzij zijn kalmerende werking heel goed gebruiken tijdens stressvolle momenten en/of nieuwe uitdagingen. Hij staat voor loyaliteit, rust, wijsheid en waarheid.

Geboortesteen oktober: Opaal of Toermalijn

 • Eigenschappen: Opaal en toermalijn staan voor creativiteit, hoop, stress verlagend en liefde. Ze worden gezien als stenen die inspiratie en vernieuwing brengen.
 • Afkomst: Door de Romeinen werd de opaal ook wel de “Koningin van de edelstenen” genoemd vanwege de verschillende kleuren die zichtbaar zijn in een opaal.
 • Effect: Opaal wordt geassocieerd met zelfexpressie en artistieke creativiteit. Toermalijn staat bekend om zijn vermogen om negatieve energie te absorberen en emotionele balans te bevorderen. Opaal is een beschermende geboortesteen. Opaal maakt vrolijk, optimistisch, spontaan en creatief. De steen heeft een sterke connectie met liefde en passie. Verder zorgt deze steen voor vrolijkheid, stemt optimistisch en vult jou met levenslust. Dit is nog niet alles! Deze altijd optimistisch gestemde steen haalt je uit het hoofd naar het hart. Verder heeft deze steen ook nog verschillende fysieke positieve effecten, zo stimuleert de steen het zelf genezend vermogen van het lichaam en werkt zuiverend, heeft het een positieve werking op het geheugen, werkt goed tegen stemmingswisselingen bij menstrueren, overgang of zwangerschap, geeft kracht aan organen in de onderbuik, bloedsomloop en nog veel meer!

  Toermalijn staat bekend om zijn vermogen om negatieve energieën af te weren en te absorberen. Het wordt vaak gebruikt als een beschermende steen om de drager te helpen zich te ontdoen van negatieve emoties, stress en angst. Door negatieve energie te neutraliseren, kan toermalijn een gevoel van innerlijke rust en kalmte bevorderen. Deze geboortesteen wordt al eeuwenlang gewaardeerd vanwege zijn beschermende, aardende en energetische eigenschappen. Of het nu gaat om het beschermen tegen negatieve energieën, het bevorderen van emotionele stabiliteit, of het stimuleren van creativiteit, toermalijn blijft een populaire keuze voor mensen die streven naar balans, bescherming en welzijn in hun leven.

Geboortesteen november: Topaas of Citrien

 • Eigenschappen: Topaas en citrien symboliseren loyaliteit, vriendschap, succes en geluk. Ze worden gezien als stenen die overvloed en welvaart aantrekken.
 • Afkomst: De oude Grieken en Romeinen droegen citrien als bescherming tegen het kwade oog en als symbool van welvaart. De naam “citrien” is afgeleid van het Franse woord “citron”, wat citroen betekent, vanwege de vergelijkbare kleur van deze geboortesteen. Topaas werd gevonden op een Grieks eiland in de rode zee, met de naam Topazos. Geen wonder dus dat de steen de naam Topaas kreeg. 
 • Effect: Topaas wordt geacht mentale helderheid en focus te bevorderen. Citrien staat bekend om zijn vermogen om energie te versterken en emoties in balans te brengen.
  Citrien, een variant van het mineraal kwarts, staat symbool voor warmte, positiviteit en vreugde. Vaak geassocieerd met de zon, wordt citrien beschouwd als een bron van positieve energie en geluk. Het dragen van citrien wordt gewaardeerd als een manier om negatieve gedachten te verdrijven en optimisme te bevorderen. Hier kan omdenken ook heel goed bij helpen. Benieuwd op welke manier, lees dan hier verder! Het wordt zelfs gezien als een steen die succes en welvaart kan aantrekken. Bekend als ‘de steen van de zon’, wordt citrien geprezen om meer dan alleen zijn schitterende kleur. Het wordt toegeschreven aan verschillende eigenschappen, zoals het versterken van zelfvertrouwen, het vergroten van levensvreugde en moed, en het helpen overwinnen van angsten.

  Topaas is een veelzijdige edelsteen met een breed scala aan spirituele, emotionele en fysieke voordelen. Of het nu gaat om het bevorderen van innerlijke rust, het stimuleren van spirituele groei, het verlichten van lichamelijke pijn, of het stimuleren van creativiteit, topaas blijft een populaire keuze voor mensen die streven naar welzijn en zelfontplooiing.

topaas geboortesteen

Geboortesteen december: Turkoois, Zirkoon of Tanzaniet

 • Eigenschappen: Deze stenen staan voor vrede, genezing en welzijn. Ze worden geassocieerd met bescherming en spirituele groei.
 • Afkomst: Turkoois heeft een rijke geschiedenis en werd door veel oude beschavingen beschouwd als een heilige steen met genezende krachten. Het werd gebruikt voor sieraden, amuletten en religieuze voorwerpen. In sommige culturen werd Turkoois ook gezien als een symbool van welvaart en bescherming tegen het boze oog. De naam “Turkoois” is afgeleid van het Franse woord “pierre turquoise,” wat “Turkse steen” betekent. Het verwijst naar de historische handelsroute waarlangs de steen werd verhandeld vanuit Turkije naar Europa. De naam “Zirkoon” is afgeleid van het Perzische woord “zargun,” wat “gouden kleur” betekent. Deze naam verwijst naar de verschillende kleuren waarin zirkoon kan voorkomen, inclusief de goudgele tinten. En de naam “Tanzaniet” is afgeleid van de herkomst van de steen, Tanzania, waar het voor het eerst werd ontdekt in de jaren 1960. Het verwijst naar de unieke violette blauwe kleur van de steen.
 • Effect: Turkoois wordt verondersteld om communicatie te verbeteren en een beschermende energie te bieden. Zirkoon helpt bij het bevorderen van innerlijke wijsheid en stabiliteit. Tanzaniet wordt geacht spirituele inzichten te versterken en de verbinding met hogere bewustzijnsniveaus te bevorderen.

Even terug naar het begin!

De oorsprong van geboortestenen wordt teruggevoerd naar de Bijbelse borstplaat van Aaron, versierd met twaalf stenen die de twaalf stammen van Israël vertegenwoordigden. In de moderne tijd hebben juweliers en marketeers bijgedragen aan de popularisering van geboortestenen als persoonlijke sieraden.

Elke maand heeft een eigen geboortesteen met unieke eigenschappen, net zoals je ook een sterrenbeeld hebt die passend is bij jouw geboortemaand. Voor januari is dat bijvoorbeeld de Granaat, die staat voor moed en puurheid. Voor februari is dat de Amethist, die stabiliteit en wijsheid symboliseert. En voor oktober zijn er twee opties: Opaal en Toermalijn, die creativiteit, hoop en liefde vertegenwoordigen.

Elke steen heeft een rijke geschiedenis en wordt geassocieerd met specifieke eigenschappen en effecten. Bijvoorbeeld, de Saffier staat voor wijsheid en loyaliteit, terwijl de Peridoot sterkte en vitaliteit symboliseert. De geboortesteen wordt beschouwd als een beschermende steen die negatieve energie afweert en emotionele balans bevordert.

Kortom, geboortestenen zijn meer dan alleen sieraden; ze worden gezien als symbolen van persoonlijkheid, bescherming en welzijn. Een geboortesteen kan jou dus helpen in jouw verdere persoonlijke ontwikkeling, je kunt ze als sieraad maar ook als geboortesteen, die je hier kunt halen, met je mee dragen.

geboortestenen per maandhttps://mind-setters.com/geboortesteen/