VR: een meeslepende manier om andere wereld te verkennen


Virtual reality: de techniek van de toekomst

Virtual reality heeft de afgelopen jaren een echte opkomst gemaakt. Deze snel-ontwikkelende techniek geeft je een unieke ervaring wanneer je bijvoorbeeld gaat gamen of zelfs wanneer je vergaderingen houdt. We gaan hieronder verder in op wat virtual reality is, wat je ervoor nodig hebt en wat je kan doen als je het graag uit wilt proberen.

Wat is virtual reality?

Virtual reality, oftewel VR, is een techniek waarbij je in een gesimuleerde omgeving bent die lijkt op een realistische situatie. Je voelt je dan alsof je fysiek en mentaal in deze andere wereld bent. Als je bijvoorbeeld op een hoog plateau staat in de virtuele wereld, voel je weerstand om van dit plateau af te stappen, zelfs als je in de echte wereld gewoon op de grond staat.

Wat heb je nodig voor VR?

Om zelf in zo’n virtuele wereld te stappen, heb je in eerste instantie een VR-bril nodig. Tegenwoordig vind je veel verschillende soorten in veel verschillende prijsklassen. Voor meer functionaliteiten heb je ook andere accessoires nodig. Wil je alleen een zittende ervaring? Dan heb je aan een zogenaamde 3DoF-bril genoeg. Je kan dan niet door de wereld lopen, je kan enkel je hoofd bewegen. Als je in de wereld rond wilt lopen, moet je hiervoor een controller gebruiken.

Met een 6DoF-bril is het wel mogelijk om je door de virtuele wereld te bewegen. Dat wil zeggen, als je in de echte wereld loopt, doe je dit ook in de virtuele wereld. Met speciale controllers worden jouw handbewegingen gevolgd en kan je zo dingen in de wereld vastpakken. Een andere optie is een soort handschoen voor handtracking. Dit werk door middel van ingebouwde tracking camera’s en sensoren.

Zelf VR ervaren

Lijkt het je wel wat om VR te ervaren? Je hoeft dan niet eerst alles zelf in huis te halen. Er zijn genoeg aanbieders waarbij je een keer in een virtuele wereld kunt stappen om het uit te proberen. Je kan hierbij vaak ook kiezen uit verschillende soorten spellen. Denk bijvoorbeeld aan een VR escape room!

De VR-bril maakt van de populaire escape room een hele andere ervaring. Samen met een team los je cryptische puzzels op in een virtuele omgeving in een bepaald thema. Zo word je echt getransporteerd naar een horror-achtige omgeving, een magische omgeving of juist een specifiek gebouw.

Andere spellen zijn ook mogelijk, zoals een lasergame-achtige battle of waarbij je met jouw vrienden de strijd aan gaat met zombies. Of je doet een spel zoals Wie is de Mol. Ga bijvoorbeeld VR gamen in Den Haag of een andere stad bij jou in de buurt.

Oneindig veel mogelijkheden met virtual reality

VR is nog altijd volop in ontwikkeling. De mogelijkheden zullen dan ook blijven groeien en de werelden steeds realistischer. Ga vooral op pad om het eens zelf te ervaren. En als je het echt fantastisch vindt, zijn er genoeg opties om zelf een set in huis te halen.https://vrouwpedia.nl/vr-een-meeslepende-manier-om-andere-wereld-te-verkennen/