Vier dingen die je niet mag vergeten als je een moestuin hebt


Vier dingen die je niet mag vergeten als je een moestuin hebt

Het is winter! Als jij een moestuin hebt is het op het moment waarschijnlijk vrij rustig. Op een paar knolgroenten na valt er weinig te oogsten. Toch is er een aantal belangrijke taken, zoals de gft container reinigen, die je in deze periode van het jaar kan doen. Dit zijn de typische dingen die niet wekelijks hoeven te gebeuren. Ze zitten niet in je systeem en daarom worden deze klussen vaak overgeslagen. Ze zijn echter ontzettend belangrijk. Vergeet ze niet! Wij zetten in dit artikel een aantal klussen op een rijtje die je niet mag overslaan en waar je in de winter mooi de tijd voor hebt!

De GFT container reinigen

De gft container bevat groenafval en kan dus gaan rotten. Dat gaat op termijn flink stinken dus eens in de zoveel tijd moet hij goed gereinigd worden. Een lege gft container kun je reinigen door er flink de hoge drukspuit op te zetten. Dat is een vervelend klusje dat behoorlijk kan stinken. Doe jezelf een plezier en besteed het uit, bijvoorbeeld bij vlaamsecontainerservice.be.

Onderhoud tuingereedschap

Maak in de winter van je vrije tijd gebruik door je tuingereedschap eens goed schoon te maken. Maak ze eventueel roestvrij en slijp heggenscharen en andere scherpe attributen. Kijk ook even kritisch naar wat eigenlijk beter weg kan. Misschien is sommig gereedschap echt aan vervanging toe. Wat je in ieder geval nodig hebt voor een moestuin: een spade om aarde te woelen, een schep voor grote stukken grond, een hark (of schoffel) om onkruid te verwijderen en grond fijn te maken en een plantenschepje om wat plantjes te planten.

Maak een moestuinplan voor komend jaar

Een moestuin moet je onderhouden en wanneer er voor langere tijd weinig te doen is kan je dat nog weleens vergeten. Ga daarom in de wintermaanden even goed zitten voor een moestuinplan. Wat wil je komend jaar gaan zaaien en wanneer ga je dat doen? Denk hierbij aan de grootte van de moestuin, een lijst van gewassen, een plattegrond, de beste tijd om te zaaien, een schema en een onderhoudsplan. Met een goed moestuinplan kun je het hele jaar profiteren van eigen groenten!

Ruim het schuurtje op

Trek een dag of weekend uit om dat tuinschuurtje eens helemaal leeg te ruimen en alles weg te gooien wat je al jaren met geen vinger hebt aangeraakt. Wedden dat het na een grote schoonmaak eindelijk weer begaanbaar terrein is? Misschien wordt het zelfs een aangename plek. Succes!

 

Afbeelding van Lukas via Pixabay

https://www.tuinkruiden.net/vier-dingen-die-je-niet-mag-vergeten-als-je-een-moestuin-hebt/