Vewarring tussen Ozempic en WeGovy


Er zijn veel geneesmiddelen op de markt. Ozempic en Wegovy zijn geneesmiddelen die vaak worden gebruikt. Maar wat moet je allemaal weten over deze twee verschillende geneesmiddelen? Daar lees je meer over in deze tekst.

Ozempic

Ozempic maakt gebruik van de stof semaglutide. Dit is de werkzame stof van dit medicijn. Het medicijn is algemeen goedgekeurd in Nederland en wordt vooral toegediend bij mensen die kampen met suikerziekte. Met semaglutide kun je namelijk de bloedsuikers verlagen. Het medicijn wordt onder andere toegediend met een injectie. Je kunt het medicijn injecteren in je bovenarm, bovenbeen of buik. Daarnaast heb je dit medicijn ook in tabletvorm.
 

Wat is het doel van Ozempic?

Mensen met diabetes lopen vooral op de lange termijn risico op schade. Denk aan zenuwpijn, nierproblemen en verschillende hart- en vaatziekten. Soms kan het zicht ook verslechteren door diabetes en sommige mensen worden zelfs blind. Dit medicijn verlaagt de kans op deze schade en daarom wordt het vaak voorgeschreven door huisartsen en andere medische experts.
 

Heeft het medicijn ook bijwerkingen?

Zoals vrijwel elk ander medicijn heeft Ozempic ook bepaalde bijwerkingen. Niet iedereen ervaart dezelfde bijwerkingen en sommige mensen krijgen helemaal geen last van de bijwerkingen. Een veelvoorkomende bijwerking van dit medicijn is diarree. Daarnaast zijn er nog andere bijwerkingen die zelden voorkomen. Denk aan een verslechterde eetlust, duizeligheid, maagdarmklachten en allergische reacties.
 

Wegovy

Het medicijn Wegovy maakt ook gebruik van de effectieve stof semaglutide. Het is echter een volledig ander medicijn dan Ozempic. Het medicijn Wegovy wordt namelijk gebruikt door mensen die snel gewicht willen verliezen. Het is nog een relatief nieuw medicijn dat een paar jaar geleden is goedgekeurd door de FDA.
 

Voor welke mensen is Wegovy geschikt?

Een WeGovy behandeling reguleert de voedselinname en je energieniveau. Om die reden kan het medicijn gewichtsverlies bevorderen. Vaak wordt het voorgeschreven aan mensen die kampen met zwaar overgewicht of obesitas. Maar niet iedereen met overgewicht mag dit medicijn zomaar gebruiken. Er moet namelijk een aanvullend medisch probleem zijn geconstateerd. Denk aan diabetes of een hoge bloeddruk.
 

Kun je Wegovy in Nederland bestellen?

We gaven al aan dat dit medicijn in Amerika is goedgekeurd. Op de Europese markt is dit medicijn echter nog niet verkrijgbaar en daarom kun je het hier ook nog niet krijgen. Waarschijnlijk kun je dit medicijn in de toekomst wel in Nederland vinden. De farmaceut die verantwoordelijk is voor het medicijn, is namelijk van plan om een  ook in Europese landen te lanceren. Het medicijn is alleen geschikt voor volwassenen en er is nog niet heel veel bekend over de verschillende bijwerkingen.
 

Conclusie

In deze tekst zijn we dieper ingegaan op de medicijnen Wegovy en Ozempic. Beide medicijnen maken gebruik van de werkzame stof semaglutide. Dit is dan ook de enige overeenkomst, want voor de rest zijn er vrijwel alleen verschillen te constateren. Ozempic is namelijk goedgekeurd op de Nederlands markt en dit geldt (nog) niet voor Wegovy. Daarnaast wordt Ozempic gebruikt door mensen met diabetes, terwijl Wegovy geschikt is voor mensen die kampen met overgewicht plus een andere aandoening.

 https://vrouwpedia.nl/vewarring-tussen-ozempic-en-wegovy/