Verbinding maken met elkaar | Mind Setters


Mensen zijn sociale dieren, alleen leven is simpelweg heel moeilijk voor ons. Met iemand verbonden zijn is een van de mooiste dingen die je kan meemaken in het veel te korte leven wat we hebben op onze mooie groene aardbol. De maatschappij in de 21ste eeuw is hectischer dan ooit tevoren en daarmee dus ook direct ons leven. Verbinding willen maken met mensen is ook een mindset waar je jezelf op moet instellen. Deze mindset gaan we je vandaag dus haarfijn uitleggen! Wanneer je klaar bent met het lezen van deze blog, zie jij ook het belang van verbinding maken met elkaar en de connectie die hier bij komt kijken! Ik kan niet wachten om deze mindset met je te delen, want samen groeien we verder!

Wat is verbinding maken met elkaar eigenlijk?

Hoogleraar maatschappelijk werk aan de University of Houston, Brené Brown, gaf de volgende definitie: “Verbinding is de energie die bestaat tussen mensen wanneer zij zich gezien, gehoord en gewaardeerd voelen, kunnen geven en ontvangen zonder oordeel en steun en kracht ontlenen aan de relatie.” Brown, B. (2010). Gifts of imperfection, the: Hazelden Information & Educational Services.

Deze quote, van het #1 Bestseller boek New York Times ‘Gifts of Imperfections’, slaat de spijker compleet op zijn kop. Denk maar eens na over toen je voor het laatst écht verbinding voelde. Kreeg je er energie van? Voelde je je gezien, gehoord en gewaardeerd? Kreeg je, en ontving je, steun zonder oordeel? Ik weet wel zeker van wel. Dat is de absolute kracht die verbinding met elkaar maken kan, en zal, hebben.

Verbinding maken met elkaar leidt tot zelfontplooiing

Wat is er nu mooier dan zelfontplooiing? Persoonlijke groei, waar we hier 8 tips over hebben, is een van de bouwstenen van mind-setters! Ik ga niet liegen: zelfontplooiing komt niet vanzelf. Het kernwoord hier is ‘vanzelf’, waarom? Omdat zelf er in zit. Heel veel dingen kan je zelf, maar zo veel dingen gaan beter met andere mensen. Van anderen kan je leren, anderen kunnen van jou leren, samen kunnen jullie van elkaar leren. Het klinkt als een open deur intrappen, maar mindset ontplooiing is vaak iets wat we stiekem eigenlijk al wisten. Soms is het gewoon even nodig dat iemand je verteld wat je al zelf weet. Zie dit als het teken om samen met iemand anders te groeien tot nieuwe hoogten! Kies er voor om verbinding te maken met elkaar en zo samen verder te groeien. Ik wil dat je nu denkt aan een persoon met wie je dit samen wilt doen en ze nu een berichtje stuurt! Kan je geen berichtje sturen omdat je tegoed op is? Dan heb je wellicht een nieuw telefoonabonnement nodig.

verbinding zelfontplooiing

Je zal dus uit je comfortzone moeten stappen. Ik snap dat dit niet altijd leuk is, en misschien zelfs eng, maar daarvoor ben je hier: om de juiste mindset te ontdekken (we heten niet voor niets mind-setters). Het is een veel voorkomende misconceptie dat je comfortzone een plek is waar je lekker in kan zitten en niks hoeft te doen, iets wat veilig en zelfs warm voelt, ik ben hier om je te vertellen dat dit níet waar is! Een comfortzone is juist iets om te verleggen! Als je jezelf houdt aan de bindende, en zelfs afbakende, maatschappij-definitie, dan ga je nooit groeien! Hou op met jezelf in dat blije bubbeltje te plaatsen en ga verbinding maken met anderen. Nogmaals: samen groei je sneller, samen groei je harder en samen groei je beter!

Bij wie begin ik om samen te groeien?

Intuïtie is vaak leidend bij mensen, bij verbinding is dit niet anders. Om een verbinding te krijgen met een ander, moet je eerst iemand uitkiezen. We zeiden net al dat je aan degene met wie je samen wilt groeien een bericht moet sturen, maar hoe kies je die persoon uit? Je kan heel statisch een lijstje gaan opstellen en die af gaan, of je luistert naar je intuïtie. Wat zegt je onderbuik? Wie is die ene persoon die jij kan helpen om naar nieuwe hoogtes te gaan en die jou kan helpen hetzelfde te doen? Geheid dat er nu iemand door je hoofd gaat. Iedereen heeft intuïtie, durf je die van jou ook te gebruiken?

Hoe maak ik actief verbinding met anderen?

Begin met actief luisteren naar anderen. Iedereen wilt van nature alleen maar zenden en nauwelijks ontvangen. Wees de verandering: begin met actief luisteren. Hoe kan je verbinding met elkaar maken wanneer je niet actief naar anderen luistert? Begin met oprechte interesse te tonen: stel vervolgvragen en gebruik de laatste twee zinnen om die vervolgvraag op te stellen. Denk bijvoorbeeld aan dit voorbeeld:

Iemand praat over hoe hun kerst geweest is. Ze eindigen met hoe de kerstcadeautjes uitgepakt werden en dat iedereen echt in een goede stemming was. Een goede vervolgvraag zou kunnen zijn: “Oh wat leuk! Welke cadeaus heb jij gekregen en gegeven?”. Hiermee laat je zien actief te luisteren (je maakt een referentie naar hun verhaal) en je laat zien om de ander te geven (door emotie te tonen via, bijvoorbeeld, “oh wat leuk”). Dit is een willekeurig voorbeeld, wat je echt in elk gesprek kan gebruiken. Dit is een kort voorbeeld van het, wellicht bekende, LSD-model: Luisteren, Samenvatten en Doorvragen. Luister naar wat de ander zegt, vat samen wat ze zeggen en vraag er over door. Natuurlijk moet de ander dit ook bij jou doen, maar de eerste stap zal jij moeten zetten.

Begrijp dat niemand perfect is

Als je constant blijft zoeken naar de perfecte persoon om verbinding mee te maken dan ga je niemand vinden om een connectie mee te maken. Verbinding met elkaar maken is ook realiseren dat de mens, van nature, imperfect is. Perfectie is een ideaal iets om na te streven, maar onthoud dat de juiste mindset is: niemand is perfect. Accepteer elkaars gebreken wanneer je die verbinding nastreeft. Hoe eerder je dit doet, hoe sneller je verbinding kan maken. Hoe sneller je verbinding kan maken met iemand, hoe sneller jullie beiden groeien en zelfontplooiing creëren. Begin je de rode draad al te zien? Ook dit draait weer om de juiste mindset! Juist in zo’n drukke hectische maatschappij komt het menselijke gebreken veel sneller naar boven gedreven. Accepteer dit, heb het lief, en groei.

Het lukt niet altijd, helaas

Ik zal ook eerlijk naar je zijn: soms denk je de goede keuze te maken met de persoon uitkiezen en samen te willen groeien, maar blijkt het gewoon niet te werken. Wellicht wil de ander helemaal niet, is de persoonlijke klik gewoon niet daar of loopt het niet lekker door welke reden hoe dan ook. Dit kan teleurstellend zijn. Knoop dit in je oren: je mag teleur gesteld zijn. Je mag de verkeerde persoon uitkiezen. Waarom? Dat betekent dat je het geprobeerd hebt. Dat betekend dat je uit die eerder genoemde warme bubbel bent gestapt en geprobeerd hebt verbinding te maken met elkaar.

Daar mag je niet, daar moet je, trots op zijn! Je hebt gedaan waar je tijden lang van dacht dat het misschien helemaal niet mogelijk was! Het kan wat met je zelfvertrouwen doen wanneer het niet lukt, die je zo weer kan vergroten, maar het mag absoluut niet je tegenhouden. Je hebt het nu toch al een keer geprobeerd, dus dan kan je het net zo goed nog eens proberen! Behoud de mindset van ‘ik heb het geprobeerd, het lukte niet, dus ik probeer het opnieuw!’. Wees de winner waarvan je altijd al wist dat je die was. Wees de winnaar die iets nieuws geprobeerd heeft en dus in het onbekende gestapt is. Wees de Mind Setter.https://mind-setters.com/verbinding-maken-met-elkaar/