Top 8 filosofieboeken die je twee keer laten nadenken


Toe aan wat diepere gedachtes, kennis en ervaringen? Dan moet je deze filosofische boeken zeker niet laten liggen! Het lezen van deze filosofische boeken laten je kritisch nadenken, zelf reflecteren en verbreden je perspectief. Filosoferen heeft meerdere voordelen, waaronder het probleemoplossend vermogen ontwikkelen, verbeteren van communicatie en verrijking van de geest.

Laten wij je alvast wat tijd besparen door onze top 8 filosofieboeken op een rij te zetten. Dit zijn boeken die je zeker twee keer laten nadenken. Benieuwd naar andere onderwerpen zoals zelfvertrouwen creëren? Lees dan ook onze top 8 boeken over zelfvertrouwen.

1. Verslaafd aan ons eigen gelijk – Lammert kamphuis

Wat is de kracht en belang van filosofie in ons dagelijks leven? De auteur Kamphuis benadrukt hoe we filosofie in kunnen zetten om de wereld eens van andere kanten te bekijken. Hij stelt dat filosoferen ons kan helpen om los te komen van overtuigingen die ons niet meer dienen. In dit boek worden praktische tips en toegankelijke oefeningen gegeven om onze geest leniger te maken.

Na 2500 jaar filosofiegeschiedenis vindt Kamphuis het tijd voor verandering. We moeten niet meer langer vastzitten in ons eigen gelijk, maar vrijkomen van deze negatieve overtuigingen. Een echte aanrader tussen de filosofieboeken als je met een open-mind naar de wereld wilt kijken.


Verslaafd aan ons eigen gelijk


€ 18.99


Bekruipt jou soms ook het gevoel dat je altijd overal een mening over moet hebben? Ben je uitgekeken op steeds…


Ontdek de beste prijs


2. Het slimme onbewuste – Ap Dijksterhuis

Als je geïnteresseerd bent in de diepere lagen van het menselijk denken, dan is “het slimme onbewuste” van Ap Dijksterhuis een van de velen filosofieboeken dat je zeker zal boeien. In dit fascinerende werk daagt Dijksterhuis de traditionele opvatting uit dat ons bewustzijn de hoogste vorm van cognitie is. Hij laat zien dat ons onbewuste, vaak slechts gezien als een hulpje van het bewustzijn, een verwerkingscapaciteit heeft die ongeveer duizenden keren groter is dan die van ons bewuste denken.

Dit boek biedt een intrigerende kijk op hoe we beslissingen nemen en onze voorkeuren vormen. Het roept vragen op over de rol van ons onbewuste in ons dagelijks leven en in de beslissingen die we nemen. Dijksterhuis onthult dat zelfs onze bewuste keuzes in werkelijkheid onbewust en veel eerder worden gemaakt dan we denken. Meer lezen over de kracht van het onbewuste doe je hier.


Het slimme onbewuste


€ 15.99


Hoewel we vaak het bewustzijn eren als het toppunt van evolutie en geloven dat het ons onderscheidt van andere dieren,…


Ontdek de beste prijs


3. Geldfilosoof, sparen en beleggen – Aart Hoeven

Heb je ooit nagedacht over hoe filosofie je kan helpen bij het nemen van betere financiële beslissingen? “geldfilosoof, sparen en beleggen” van Aart Hoeven biedt een unieke kijk op dit onderwerp. Dit boek is geen typische handleiding over hoe snel rijk te worden. In plaats daarvan focust Hoeven op het ontwikkelen van inzicht in het nemen van beslissingen op het gebied van sparen en beleggen.

Het biedt praktische en realistische strategieën, zonder loze beloftes. Dit boek is een aanrader tussen de filosofieboeken als je geïnteresseerd bent in de kruising tussen filosofie en persoonlijke financiën. Een verrijkende leeservaring die je kijk op geld en investeringen kan transformeren. Lees ook onze top 7 lijst van boeken over geld verdienen!


Geldfilosoof. Sparen & Beleggen


€ 22.96


Geldkenner Aart Hoeven heeft als doel jou met dit boek sterker te maken in het nemen van financiële beslissingen. Hij…


Ontdek de beste prijs


4. Op de drempel van het oneindigde – William J. Peters

Als je geïnteresseerd bent in de diepere vragen van leven en dood, dan is “op de drempel van het oneindige” van William Peters een boek tussen de filosofieboeken dat je niet mag missen. Dit werk biedt een baanbrekende kijk op hoe wij, als levenden, de stervenden kunnen begeleiden op hun reis naar het hiernamaals. Het staat vol met ontroerende en krachtige verhalen die je zullen raken en uitnodigen tot diepe overpeinzing.

Deze verhalen, variërend van geliefden die na jaren samen de aarde verlaten tot ouders die rouwen om een kind dat naar het hiernamaals gaat, bieden een mooie, oordeelloze blik op de complexe relatie tussen leven en dood. Dit boek is niet alleen een verzameling van verhalen; het is een uitnodiging om na te denken over de essentie van ons bestaan en de onverklaarbare verbinding tussen het leven en het onbekende na de dood.


Op de drempel van het oneindigde


€ 22.99


“Op de drempel van het oneindige” biedt een diepgaande blik op hoe wij, de levenden, geliefden kunnen ondersteunen op hun…


Ontdek de beste prijs


5. De antwoorden op de grote vragen – Stephen Hawking

Als je geïntrigeerd bent door de grote vragen van het universum en de plaats van de mensheid daarin, dan is “de antwoorden op de grote vragen” van Stephen Hawking een boek dat je zeker zal aanspreken. In dit werk, dat zowel wetenschappelijk als filosofisch diepzinnig is, beantwoordt Hawking enkele van de meest fundamentele vragen zoals ‘bestaat er een God?’, ‘is er intelligent leven elders in het heelal?’, en ‘zijn tijdreizen mogelijk?’.

Hawking, bekend om zijn briljante geest en duidelijke uitleg, weet complexe wetenschappelijke problemen op een toegankelijke en humorvolle manier te presenteren. Het boek is een verzameling van inzichten uit Hawkings persoonlijk archief, verrijkt met introducties van bekende figuren als David Attenborough en Elon Musk.


De antwoorden op de grote vragen


€ 10.00


In dit postuum uitgebrachte meesterwerk deelt de gerenommeerde wetenschapper en bestsellerauteur Stephen Hawking zijn laatste overpeinzingen over de meest intrigerende…


Ontdek de beste prijs


6. Voor ieder wat waars – Rob Wijnberg

Als je geïnteresseerd bent in de complexe relatie tussen waarheid en de moderne samenleving, dan is “voor ieder wat waars” van Rob Wijnberg een boek dat je zeker zal aanspreken. Dit werk duikt diep in de problematiek van waarheid in onze tijd, een tijdperk gekenmerkt door nepnieuws, complottheorieën en liegende politici.

Wijnberg onderzoekt hoe waarheid steeds meer een privébezit wordt, waarbij ieder individu zijn eigen ‘feiten’ creëert. Dit fenomeen heeft verstrekkende gevolgen: het ondermijnt het vertrouwen in politiek, media en wetenschap en laat cynisme in onze samenleving toenemen. Met scherpe analyses en kritische beschouwingen daagt Wijnberg ons uit om na te denken over wat waarheid nog betekent in onze huidige tijd.


Voor ieder wat waarsMet dit boek brengt filosoof Rob Wijnberg een krachtig medicijn tegen het cynisme en de gevoelde machteloosheid van deze tijd….


Ontdek de beste prijs


7. Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt – Haemin Sunim

Ik wil graag je aandacht vestigen op het boek “dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt” van Haemin Sunim, een boeddhistische monnik uit Korea. Dit boek biedt een unieke en diepzinnige kijk op hoe we rust en vrede kunnen vinden in ons hectische moderne leven.

Sunim behandelt verschillende levenskwesties, waaronder liefde, vriendschap, werk en spiritualiteit. Hij deelt zijn wijsheid over het belang van het creëren van rustpunten in ons dagelijks leven en benadrukt dat als wij zelf rustig zijn, de wereld om ons heen dat ook zal worden. Dit inzicht is van onschatbare waarde in een tijdperk waarin velen van ons worstelen om een evenwicht te vinden.

Het boek legt ook nadruk op het belang van sterke relaties met anderen en het belang van vergevingsgezind en mild zijn tegenover jezelf. De kleurrijke illustraties in het boek dienen als kalmerende visuele pauzes, die ons aanmoedigen om te vertragen en te reflecteren.


Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt


€ 17.99


De Koreaanse boeddhistische monnik Haemin Sunim deelt zijn wijsheid over diverse levensvraagstukken, variërend van liefde en vriendschap tot werk, levensdoelen…


Ontdek de beste prijs


8. Socrates op sneakers – Elke Wiss

Het boek “socrates op sneakers” van Elke Wiss is een boeiend werk dat de kunst van het vragen stellen onder de loep neemt. Geïnspireerd door Socrates en andere grote filosofen, biedt dit boek inzicht in hoe we gesprekken kunnen voeren die leiden tot meer verdieping en verbinding in onze interacties.

Wiss leert ons dat het oké is om toe te geven dat we het antwoord niet weten en nodigt ons uit om samen met anderen op zoek te gaan naar inzichten. Ze deelt haar eigen fouten en ervaringen om ons te helpen onze vraagtechnieken te verbeteren. De focus ligt op het ontwikkelen van een socratische vragende houding, iets wat in onze huidige communicatiecultuur vaak ontbreekt.

In een tijd waarin meningen en feiten vaak met elkaar verward worden, biedt dit boek waardevolle handvatten om door de ruis heen te breken en echte verbinding te maken. De kracht van de ‘waaromvraag’ wordt benadrukt en Wiss nodigt ons uit om dieper te graven in gesprekken, voorbij oppervlakkige meningen. Check zeker ook onze top 8 lijst van boeken over stoïcisme. Lees hier meer.


Socrates op sneakers


€ 21.99


In “Met Socrates op sneakers” neemt praktisch filosoof Elke Wiss de kunst van een goed gesprek onder de loep. In…


Ontdek de beste prijs


Conclusie top 8 filosofieboeken

In deze selectie van top 8 filosofieboeken dagen we je uit om dieper na te denken en je perspectief te verbreden. Of je nu op zoek bent naar meer inzichten, menselijke gedachtegangen of de fundamenten van ons bestaan, deze boeken bieden waardevolle wijsheid en inspiratie.

Lees ook onze top 8 boeken over geluk hier.https://mind-setters.com/top-filosofieboeken/