Teamgeest werkvloer verbeteren? Verbeter de teamgeest op de werkvloer met deze tips!


We spenderen wekelijks heel wat tijd door op de werkvloer. Het is dan ook belangrijk dat we met een fijn gevoel naar het werk kunnen gaan en dat we naast werken ook een leuke tijd hebben met onze collega’s. Zowel voor werkgevers als werknemers werkt het alleen maar bevorderlijk als iedereen goed kan samenwerken en als er een positieve teamgeest hangt. Met deze tips kan je de mindset op de werkvloer verbeteren en wordt werken weer een tikkeltje aangenamer. 

Moedig teamwork aan 

Betrokken werknemers presteren doorgaans beter. Moedig teamwork dus zeker aan om de werksfeer te verbeteren en om collega’s met elkaar in gesprek te laten gaan. Zo zal iedereen zich goed voelen wanneer er successen worden geboekt en meer betrokken zijn bij lopende projecten. Bovendien is teamwork bevorderlijk omdat iedereen zijn eigen talenten kan uitspelen en doelen dus sneller behaald kunnen worden. Ook de samenwerking met externe spelers zoals klanten of consultants is belangrijk. Een project afgerond voor een klant? Geef dan eens een relatiegeschenk om dit mooi af te sluiten en wie weet kunnen jullie in de toekomst nog iets voor elkaar betekenen. 

Beloon en erken prestaties

Wanneer werknemers hard werken, een project goed aanpakken en dagelijks hun beste beentje voor zetten is het belangrijk om hen regelmatig op een oprechte manier te bedanken voor hun inzet. Hierdoor zullen ze zich gewaardeerd voelen en hun best blijven doen. Ook wanneer je collega eens wat extra moeite voor je doet of je helpt waar nodig, is het fijn om hem of haar daarvoor te bedanken. 

Creëer een positieve werkomgeving

Zorg voor een positieve werkomgeving waar iedereen zichzelf kan zijn en waar er ruimte is voor ieders inbreng. Op die manier zal het volledige team zich steeds gewaardeerd en gerespecteerd voelen. Worden er bepaalde aanpassingen doorgevoerd op de werkvloer? Betrek dan iedereen in het beslissingsproces en luister naar elkaar. Het is ook fijn om de teamgeest door te trekken in het interieur van je kantooromgeving. Hang bijvoorbeeld een leuke groepsfoto van jullie team aan de muur of laat balpennen bedrukken met jullie bedrijfsnaam erop die iedereen naar hartenlust kan gebruiken. Zulke kleine details zorgen ervoor dat jullie werkomgeving echt iets van jullie samen en van het bedrijf is. 

Leer elkaar beter kennen

Neem de moeite om elkaar beter te leren kennen. Dat kan bijvoorbeeld door ‘s middags vaker samen te lunchen of door regelmatig samen op kantoor te komen. Vertel elkaar eens wat meer over persoonlijke zaken zoals je weekends, hobby’s en dergelijke. Op die manier blijft de relatie met collega’s niet louter professioneel maar ga je wat meer op een amicale manier met elkaar om, waardoor de groepsband ook zal versterken. 

Bevorder vitaliteit en gezondheid op de werkvloer

Een belangrijk aspect van het verhogen van werkplezier op de werkvloer is het integreren van leuke fysieke activiteiten. Het gaat namelijk niet alleen om het creëren van een hechter team en een positievere sfeer, maar ook om het bevorderen van een actieve levensstijl voor iedereen. Denk bijvoorbeeld aan het organiseren van lunchwandelingen, het opzetten van een interne competitie met verschillende sporten of het aanbieden van verkwikkende yogasessies op kantoor. Deze activiteiten zijn niet alleen een geweldige manier om samen actief te zijn, maar dragen ook bij aan het welzijn en de gezondheid van medewerkers. Door deze activiteiten te omarmen, kunnen we niet alleen de teamband versterken, maar ook de algehele werkomgeving verrijken met een sprankje plezier en vitaliteit.

teamgeest werkvloer verbeteren

Waarom teamgeest werkvloer verbeteren

Een sterke teamgeest is de hoeksteen van een bloeiende werkomgeving. Wanneer teamleden goed met elkaar samenwerken, elkaar ondersteunen en op één lijn werken, kunnen er verbazingwekkende resultaten worden behaald.

Overige tips als manager je teamgeest te verbeteren

Als je opzoek bent naar meer inspiratie om je medewerkers te inspireren, motiveren of op een andere manier een beter leidinggevende of manager te zijn kan ik je aanreden eens een boek over management op te pakken. Dit soort boeken geven je nog meer handvatten om jezelf maar ook je team naar het volgende niveau te brengen van zakelijk succes. Een van onze favorieten hiervan bij Mindsetters is de zeven eigenschappen van effectief leiderschap van Stephen Covey. Dit boek hebben we voor je samengevat in deze blog.


De zeven eigenschappen van effectief leiderschap


€ 27.50


Dit belangrijkste businessboek van de 20ste eeuw heeft miljoenen mensen geholpen meer plezier en zin te ervaren in hun omgang…


Meer informatie
https://mind-setters.com/teamgeest-werkvloer-verbeteren/