Symptomen van een Spiraal Die Niet Goed Zit


Het komt niet vaak voor, maar als je een spiraaltje hebt, kan het van zijn plaats raken. Dit kan verschillende dingen betekenen. Het kan zijn dat jouw spiraaltje uit de baarmoeder is gekomen. Het is wellicht niet correct geplaatst of kan in de wanden van de baarmoeder zijn ingebed. Veel vrouwen die niet goed tegen de pil kunnen (of het slikken ervan zat zijn) stappen over op het spiraaltje.

Er zijn veel factoren die ervoor kunnen zorgen dat het spiraaltje beweegt en misplaatst raakt. Dit kan ongemakkelijk zijn en ook leiden tot verschillende infecties, ongewenste zwangerschap, onregelmatige bloedingen en gezondheidscomplicaties. Zeker als het niet op tijd wordt behandeld. Het is zaak om te herkennen welke symptomen optreden als je spiraal niet goed zit

Symptomen als spiraal niet goed zit

Zoals gezegd is het van cruciaal belang om de symptomen als jouw spiraal niet goed zit tijdig te identificeren. Hier zijn de symptomen van een verplaatst spiraaltje waar je op moet letten.

Je kunt het spiraaltje niet voelen

De spiraaltjes zijn zo ontworpen dat je ze regelmatig zelf kunt onderzoeken. Dit om te zien of het spiraaltje op zijn plaats zit. Als je het spiraaltje niet kunt voelen, bestaat de mogelijkheid dat het zich verder in jouw baarmoeder heeft verplaatst. Het spiraaltje kan gedeeltelijk of volledig uit de baarmoeder zijn verdwenen of naar een ander gebied zijn verplaatst.

Je kunt delen van het spiraaltje voelen: pijn en irritatie

Het is gebruikelijk om de snaren van het spiraaltje te voelen, maar niet het spiraaltje zelf. Aangezien dit in de baarmoeder wordt geplaatst. Als je de harde buitenkant van het spiraaltje kunt aanraken, is dit een teken dat het spiraaltje beweegt. Het zou eruit kunnen vallen. Het verplaatste spiraaltje kan irritatie veroorzaken en zelfs pijn doen als een kleine naald.

Intense krampen

Sommige vrouwen kunnen hevige krampen voelen nadat het spiraaltje is geplaatst, vooral als het een koperspiraal is. Op dezelfde manier kun je, als het spiraaltje eruit valt of wordt verplaatst, hevige krampen ervaren. Het is een teken dat de baarmoeder het spiraaltje afwijst en samentrekkingen het gevolg zijn. Dit gebeurt om het vreemde apparaat uit het lichaam te verdrijven. Het kan enorme krampen veroorzaken als de spier herhaaldelijk samentrekt om het spiraaltje naar buiten te duwen.

Plotselinge hevige menstruatiebloedingen

Veel vrouwen krijgen een spiraaltje omdat bewezen is dat het nuttig is bij het verminderen van hevige bloedingen. Als je een plotselinge terugkeer van hevige bloedingen bemerkt, kan dit een symptoom zijn van het bewegen van het spiraaltje. Vooral als je een hormonaal spiraaltje hebt. Als je onregelmatige en overmatige bloedingen opmerkt, is dit een teken dat jouw spiraaltje niet op zijn plaats zit.

Abnormale vaginale afscheiding

Abnormale afscheiding uit jouw vagina kan een symptoom zijn dat jouw spiraaltje is verplaatst. Het gebeurt wanneer het spiraaltje de baarmoeder irriteert. Het kan zijn dat de afscheiding qua kleur, geur en textuur verschilt en niet het gevolg is van een schimmelinfectie. Neem in dat geval direct contact op met een specialist.

Jouw partner voelt het spiraaltje

Soms is de persoon die het spiraaltje gebruikt zich er niet van bewust dat het spiraaltje is verschoven. Soms merkt hun partner de verandering tijdens/na intimiteit. Jouw partner kan het harde plastic van het spiraaltje voelen, wat een duidelijk teken is dat het spiraaltje is verschoven.

Perforatie

Perforatie is een proces waarbij het spiraaltje door de baarmoederwand naar buiten duwt of prikt. Het kan in 1-2 gevallen op de 1000 inserties voorkomen. Als het spiraaltje beweegt als gevolg van perforatie, kan het verwijderingsproces gecompliceerd zijn en kan een operatie nodig zijn. Perforatie kan ernstige pijn, krampen en bloedingen veroorzaken.

Als je ooit een van de bovenstaande symptomen opmerkt, probeer dan niet zelf het spiraaltje te repareren. Neem contact op met de arts die het spiraaltje in eerste instantie heeft geplaatst.

Wat zal jouw arts doen?

Jouw arts zal controleren of jouw spiraaltje op de juiste plek zit. Als dit niet het geval is, zal deze het verwijderen of vervangen.

Het komt ook voor dat jouw spiraaltje is verplaatst, maar de arts niet precies weet waar het zich bevindt. In dat geval zal er een volledig onderzoek volgen, inclusief een echografie en andere tests om het te vinden.

De arts zal met je praten over het vervangen van het spiraaltje of het overstappen op een andere vorm van anticonceptie.

 

Lees verder:

 

 https://vrouwpedia.nl/waarschuwingssignalen-symptomen-van-een-spiraal-die-niet-goed-zit/