Als er één ding is wat ik graag aan mijn kinderen wil leren, dan is het bakken en koken. Maar als mama te midden van een gezellige chaos, mede mogelijk gemaakt door drie kleine kinderen, leer je al snel dat je je verwachtingen soms moet bijstellen. Uitgebreid koken, briljante taarten bakken? Misschien een goed idee als de kinderen bij opa en oma logeren. Maar omdat we toch van lekker snacken houden en iets makkelijks bakken net zo leerzaam is, bedacht ik deze havermoutkoekjes met maar 5 ingrediënten. Deze keer een nieuwe bakpoging in de categorie bakken met kinderen: supersnelle chocolade koekjes met havermout

Makkelijke recepten om te maken met je peuter

De keuken in met je kleintje is super leuk. Het vergt alleen wel wat voorbereiding, zeker als er meerdere kleine snotneuzen rondlopen. En het belangrijkste ingrediënt voor succes? Stel je verwachtingen bij. Soms is alleen de schil van de banaan in de prullenbak gooien al meer dan genoeg voor je kleintje. En ook dat is helpen. Opruimen hoort er immer ook bij. Of wat dacht je van het instellen van de kookwekker. Het uitrollen van het bakpapier. De lepels afwassen. Als je alle handeling vooraf uitdenkt dan weet ik zeker dat je minimaal 3 taakjes kan bedenken die je kleintje kan uitvoeren. Tenminste zo pak ik het inmiddels aan. Ik zet de ingrediënten afgewogen klaar in schaaltjes en bedenk kleine handelingen die uitgevoerd kunnen worden door peuterhandjes.

Het is namelijk onbegonnen werk om te verwachten dat er twee kinderen in de keuken blijven, wachten tot zij eindelijk dat schaaltje bloem in de grote kom mogen gooien. En zo werd ik steeds beter in het vinden van makkelijke recepten én het betrekken van mijn kinderen bij het bereiden van eten. Want het klinkt allemaal heel leuk en er uiteraard ook kinderen die van begin tot het einde alles met je meedoen. Maar de realiteit is soms toch een tikkeltje anders. Hoe houdt je het leuk? Maak het makkelijk. Kies een makkelijk recept en bedenk dat het soms ook gewoon veel leuker is om koekjes te eten, dan ze te maken.

Aan de slag met de supersnelle choco-havermout koekjes

Benodigde tijd: 25 minuten.

Ingrediënten voor ongeveer 12 koekjes
2 rijpe bananen
175 gram havermout
75 gram pure chocoladedruppels
1 el lijnzaad
2 el kokosrasp

 1. Verwarm de oven voor op 180 °C

  Bekleed een bakplaat met bakpapier om de koekjes op te bakken

 2. Maak het koekjesdeeg

  Prak de bananen met een vork. Voeg daarna de havermout en lijnzaad toe en kneed met je handen tot een deegje. Kneed als laatste de kokosrasp door het deeg. Dit maakt het deeg ietsje droger en geeft direct een zoetere smaak. Is het deeg als redelijk droog omdat je bijvoorbeeld kleine bananen had, kun je dit ook achterwege laten. Als laatste meng je de chocoladedruppels door het koekjesdeeg.

 3. Rol balletjes van het deeg

  Gebruik een lepel of ijsschep om deegbolletjes mee te scheppen. Rol ze eventueel met je handen en leg ze op de bakplaat. Druk ze daarna plat.

 4. Bak de havermoutkoekjes

  Plaats de bakplaat in het midden van de voorverwarmde oven. Bak de koekjes minimaal 20 minuten goudbruin. Je kunt ze eventueel halverwege de baktijd omdraaien met een spatel. Laat ze afkoelen voordat je begint met snoepen.

Tijd om lekker te snoepen

Als de koekjes zijn afgekoeld is het tijd om te smullen. Havermoutkoekjes die over blijven bewaar je in een afgesloten bakje maximaal 2 dagen.

Liefs, Anouk

Ben je op zoek naar nog meer leuke recepten? Probeer ook een het dreumesproof bananenbrood