Populaire tuinkruiden – Tuinkruiden.net

Populaire tuinkruiden

Bij webshops voor tuinproducten zijn ook artikelen verkrijgbaar die door mensen zonder een tuin kunnen worden gebruikt. Je kunt bij www.zadenkopenonline.nl bijvoorbeeld zaad kopen voor tuinkruiden. Dit zijn kruiden die je in huis kunt laten groeien in een kweekkas of een bloempot op de vensterbank. Deze kruiden geven aan maaltijden extra smaak. Door ze zelf te kweken, heb je altijd voldoende verse kruiden in de keuken. Dat is veel lekkerder dan de gedroogde varianten die in potjes of zakjes bij de supermarkt verkrijgbaar zijn. Zaden zijn bovendien goedkoper in aanschaf. Een bosje verse kruiden is even duur als een zakje met zaad.

Kwaliteit van het zaad

Het is in de afgelopen jaren algemeen bekend geworden dat chemische producten slecht zijn voor het milieu. Bestrijdingsmiddelen tegen insecten werken prima, maar zorgen er ook voor dat er stoffen in het water en in de bodem terechtkomen, die niet meer verdwijnen. Bovendien zijn ze in grotere concentraties schadelijk voor de gezondheid. Dat is de reden waarom er op grote schaal wordt overgestapt op producten die met behulp van organische stoffen worden gemaakt. Een voorbeeld daarvan zijn biologische zaden. Die zijn geproduceerd zonder dat er gebruik is gemaakt van chemische meststoffen zoals kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen.

Waarom organische producten?

Kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen zijn bijzonder effectief om producten te maken die resistent zijn tegen allerlei ziektes en die goed groeien. Het nadeel van deze stoffen is, dat de restanten van de meststoffen en bestrijdingsmiddelen die in de zaden of planten achterblijven door mensen worden geconsumeerd. Het zijn immers schadelijke stoffen, waar je uiteindelijk ziek van kunt worden. Organische mest en natuurlijke bestrijdingsmiddelen bestaan uit plantaardige en dierlijke stoffen. Deze producten leveren zaden op die kwalitatief even goed zijn als de zaden die met chemische middelen zijn geproduceerd.

Welke biologische zaden?

Het assortiment aan biologische zaden is inmiddels even groot als dat van de reguliere zaden. De biologische zaden zijn herkenbaar aan het logo van de stichting Skal. Stichting Skal is het Europese biologische keurmerk. Je kunt biologische zaden kopen van allerlei soorten zomerbloemen, die goed zijn voor het ecologische evenwicht in je tuin. De bloemen trekken grote hoeveelheden van allerlei insecten aan en leveren daardoor een bijdrage aan de biodiversiteit. Je kunt ook biologische zaden kopen voor producten die je zelf eet, zoals allerlei soorten groenten, fruit en kruiden.

De lekkerste kruiden

Als je besluit om zelf kruiden uit biologische zaden op te kweken is het door het grote assortiment moeilijk om te kiezen. Welke kruiden je ook neemt; ze zorgen altijd voor een explosie aan smaken. De populairste kruiden in de Nederlandse keuken zijn Rozemarijn, Dragon, Bieslook, Peterselie, Oregano, Basilicum, Tijm, Kervel en Lavas. De meeste van deze kruiden kun je vers gebruiken. Knip dan de hoeveelheid blaadjes die je wilt gebruiken af en voeg die toe aan de maaltijd. Je zal zien dat de afgeknipte blaadjes in een paar weken tijd weer aangroeien. De kruiden kunnen in de tuin groeien, maar doen het ook goed in potjes op de vensterbank.

Populaire tuinkruiden

Afbeelding van Nikolett Emmert via Pixabay
https://www.tuinkruiden.net/populaire-tuinkruiden/