Peuterpuberteit en eetpatronen: Wat te doen als je kleintje minder eet – MOMSPIRATION


Het is een fase waar veel ouders tegenop zien: de peuterpuberteit. Naast de driftbuien en het groeiende gevoel van onafhankelijkheid, kan deze periode ook grote uitdagingen met zich meebrengen op het gebied van voeding. Misschien merk je dat je kleine engel plotseling weigert te eten, kieskeurig is of gewoon minder lijkt te eten. Geen zorgen, dit is normaal. Maar hoe ga je hier nu het beste mee om?

Wat is de Peuterpuberteit?

De peuterpuberteit is een ontwikkelingsfase waarin kinderen hun onafhankelijkheid ontdekken en uitoefenen. Deze fase gaat vaak gepaard met het bekende “nee” zeggen, driftbuien en ja, ook voedselweigering.

Waarom eet mijn kind minder?

Als je merkt dat je peuter minder eet, kan dit meerdere redenen hebben. Een belangrijke reden is dat de groei vertraagt na het eerste levensjaar. Waar je kindje eerst nog enorm snel groeide en daardoor veel voedsel nodig had, heeft het nu minder energie nodig. Het kan dus lijken alsof je kind minder eet, terwijl het nog steeds voldoende binnenkrijgt voor zijn of haar behoeften.

De Rol van de Rapley Methode

De Rapley methode, ook wel bekend als Baby Led Weaning (BLW), is een aanpak die peuters stimuleert om hun eigen eetkeuzes te maken. Door te kiezen wat ze willen eten en hoeveel, leren peuters naar hun lichaam te luisteren en hun eigen honger- en verzadigingssignalen te herkennen. Dit kan bijdragen aan een gezondere relatie met voeding en eetgewoonten op latere leeftijd.

Tips voor ouders

  • 1. Bied keuzes aan: Laat je peuter kiezen tussen verschillende gezonde opties. Dit stimuleert hun gevoel van autonomie en kan hun interesse in eten verhogen.
  • 2. Blijf geduldig en positief: Voedselweigering kan frustrerend zijn, maar blijf kalm en positief. Maak van etenstijd een leuke, ontspannen ervaring.
  • 3. Geef het goede voorbeeld: Eet samen als gezin en laat zien hoe jij van gezond eten geniet.
  • 4. Gebruik de Rapley methode: Dit kan peuters aanmoedigen om zelfstandig te eten en hen helpen een betere relatie met voedsel te ontwikkelen.
  • 5. Bereid recepten op basis van de Rapley methode: het juiste recept is belangrijk om de voordelen van de methode te kunnen benutten.

Als dit allemaal overweldigend lijkt, maak je geen zorgen. Iris Jansen (momfluencer met 140K volgers en 7 jaar ervaring in de pedagogiek) van irisannajansen.nl heeft een hulpmiddel voor je: een digitaal receptenboek gebaseerd op de Rapley methode. Het staat vol met voedzame, peutervriendelijke recepten en nuttige tips over hoe je de Rapley methode in je dagelijkse routine kan integreren. Het receptenboek wordt geleverd inclusief GRATIS Rapley starter gids TWV €15! Voeden tijdens de peuter puberteit hoeft geen strijd te zijn. Met de juiste tools en kennis, kan het een plezierige en leerzame ervaring zijn voor jou en je kind.

Met de speciale focus op de Rapley methode, biedt het e-book je een bewezen aanpak om je kinderen op hun eigen tempo te laten eten, te verkennen en van voedsel te genieten. Dit helpt niet alleen om een positieve relatie met voeding te creëren, maar stimuleert ook de motorische ontwikkeling en zelfstandigheid van je kind.

Ontdek vandaag nog hoe je de maaltijden met je kind kunt transformeren met Iris haar receptenboek op basis van de Rapley methode. Het zal niet alleen je maaltijden veranderen, maar het zal ook de relatie van je kind met voeding positief beïnvloeden. We wensen je veel succes en vooral plezier op deze spannende reis in de wereld van peutervoeding!

BESTEL HIER HET RECEPTENBOEK

Deze blog bevat affiliatie links.https://momspiration.nl/2023/06/10/receptenboek-rapley-peuterpuberteit/