Peterbald kat – Alles over kattenrassen


Peterbald

De Peterbald kat is een prachtig en uniek ras dat ontstaan is in Sint-Petersburg, Rusland in de jaren 90 door een kruising van een Don Sphynx en een Oosterse korthaar. Het ras wordt gewaardeerd om zijn bijzondere uiterlijk en zijn sociale en speelse persoonlijkheid. De vacht van de Peterbald kat kan variëren van naakt tot een dunne veloursvacht. Als u op zoek bent naar een bijzonder en uniek kattenras, dan is de Peterbald kat een geweldige optie.

Peterbald kat profiel
Levensverwachting : 14-18 jaar
Gemiddelde hoogte : tot 25 cm
Gemiddeld gewicht: 2-4 kg

Vachttype en -kleur : naaktkat of met weinig haar, alle schakeringen en tekeningen
Lichaamstype : klein tot middelgrote kat met een slanke en gespierde bouw
Verzorging vereist : weinig verzorging vereist geschikt voor mensen met allergieën.
Vergelijkbare rassen : Donskoy

Geschiedenis

De Peterbald kat is een jong ras dat ontstaan is in Sint-Petersburg, Rusland in de jaren 90. In 1994 werd een haarloos ras genaamd Don Sphynx gefokt met een ander ras, de Oosterse korthaar. Omdat het erg populair werd in Sint-Petersburg, kreeg dit nieuwe en unieke kattenras de naam Peterbald. “Peter” voor Sint-Petersburg, de plaats van herkomst, en “bald” het Engelse woord “kaal”. Enkele jaren later werd het ras al erkend door Russische en Amerikaanse verenigingen.

Persoonlijkheid

De Peterbald is een geweldige metgezel voor elk gezin. Ze zijn zeer intelligent en gevoelig, waardoor ze snel reageren op de emoties van hun eigenaren. Dit maakt hen buitengewoon aanhankelijk en liefdevol, maar ook gevoelig voor veranderingen in de omgeving. Ze zullen hun baasjes door het hele huis volgen om zoveel mogelijk in hun buurt te blijven. Deze katten zijn extravert, vriendelijk, nieuwsgierig, vertrouwend en speels. Ze schieten goed op met andere katten, maar ook met kinderen en huisdieren van andere soorten. En ze zijn zelfs bereid om vreemden te ontmoeten en er vriendschap mee te sluiten.

Peterbald katten zijn zeer nieuwsgierig en speels, en houden ervan om alles te ontdekken en te onderzoeken. Ze kunnen soms afstandelijk zijn tegenover vreemden, maar dit verandert meestal wanneer ze de tijd hebben gehad om vertrouwd te raken. Peterbalds zijn ook zeer liefdevol en trouw aan hun eigenaren, en zullen hen beschermen en verdedigen als het nodig is.

Gezondheid Peterbald

De Peterbald is een relatief gezonde kat, maar zoals bij elke kattensoort, zijn er enkele gezondheidsproblemen waar zij gevoeliger voor zijn. De Peterbald heeft een dunne vacht, waardoor ze gevoeliger zijn voor verkoudheid en andere aandoeningen die gepaard gaan met een verminderde weerstand. Ze zijn dus zeer gevoelig voor warm en koud weer. Hun tere huid kan ook gemakkelijk verwondingen oplopen, zoals bij het spelen met een kattenkameraad of het samenwonen met kinderen. Een krabpaal voor een Peterbald neem je best niet te hoog. De beste krabpaal zijn deze met een huisje en een stabiele voet. Ook kunnen ze gevoeliger zijn voor allergieën, waaronder voedsel- en huisstofmijtallergieën.

Verder worden deze katten in verband gebracht met verrassend weinig rasgerelateerde gezondheidsproblemen. Een opvallende eigenschap van de Peter bald is hun vermogen om sneller dan gemiddeld te genezen. Dit kattenras bezit een enorm snelle stofwisseling.

peterbald kat Depositphotos_176488686_S

Verzorging Peterbald

Omdat het ras geen haar heeft, vereist het weinig verzorging qua kammen en is het geschikt voor mensen met allergieën. Licht borstelen kan wel worden gedaan om eventueel losse haren te verwijderen, maar het is niet noodzakelijk.

De peterbald is een haarloze kat, wat echter ook betekent dat hij speciale zorg nodig heeft. Smeer hem dus in als je hem mee naar buiten neemt in de zon. Hiervoor bestaat er zonnebrandcrème speciaal voor katten. Ook in de winter dient u hem extra te beschermen tegen de kou door het gebrek aan vacht.

Deze katten zouden idealiter wekelijks in bad moeten worden gedaan om overtollige olie van de huid te verwijderen. De huid trekt gemakkelijk vuil aan, wat kan leiden tot lichaamsgeur en de huid van de kat plakkerig kan doen aanvoelen.

Net als bij elke kat, is het belangrijk om de Peterbald regelmatig te controleren op teken en wormen, en hen te behandelen als er problemen zijn. Ook is het belangrijk om regelmatig de tanden van de kat te poetsen, oren te controleren en de nagels te knippen.

In het algemeen, de verzorging van de Peterbald is eenvoudig en kan gedaan worden door de eigenaren zelf. Door regelmatig te controleren en te verzorgen, kunt u ervoor zorgen dat uw kat een gezonde en gelukkige levensstijl leidt.

Verschijning

Het kattenras komt voor in alle kleuren en kan kaal zijn of een korte, donzige vacht hebben die op kasjmier lijkt. De Peterbald heeft een slank en atletisch lichaam, met lange benen en een smalle taille.

De onderscheidende kenmerken van deze kat zijn amandelvormige ogen, grote puntige oren die lijken op die van een vleermuis, en lange lichamen met een omgekeerde driehoekige kop. Andere kenmerken zijn rimpels op hun lichaam omdat ze kaal zijn. Ze hebben een kenmerkende uitdrukking van grote, expressieve ogen, die vaak worden beschreven als “intelligent” of “opmerkzaam”. Dit, samen met hun gevoelige en aanhankelijke persoonlijkheid, maakt hen een populaire keuze voor mensen die op zoek zijn naar een unieke en opvallende kat.

Hoewel haarloosheid het meest geassocieerd wordt met het Peterbald kattenras, kunnen andere soorten vachten voorkomen in verschillende texturen, waaronder zeem, velours, borstel en recht. Afhankelijk van de genetica van een nest Peterbalds, kunnen sommige kittens kaal zijn, terwijl anderen een rechte, volle vacht hebben. Kittens kunnen ook hun vacht veranderen naarmate ze ouder worden – het haar gaat verloren of verandert van textuur gedurende de eerste twee jaar. De Peterbald is verkrijgbaar in een breed scala van kleuren en patronen.

peterbald kat Depositphotos_389792070_Shttps://www.nieuwekat.nl/peterbald/