Paardencoaching, de kracht van het paard in therapie!


We hebben het vaak over paardencoaching, maar wat is paardencoaching nu eigenlijk? Iedereen heeft het altijd maar druk, druk en nog eens druk. In de huidige maatschappij worden we constant uitgedaagd en zijn we zoekende naar manieren om beter met stress om te gaan, persoonlijk te groeien en effectiever te communiceren. Hierbij kan paardencoaching een verrassende oplossing bieden!  Even niet met een therapeut aan tafel zitten, geen ingewikkelde gesprekken voeren maar in de praktijk aan de slag gaan met paarden als coaches!

Geen zweverig gedoe, maar een hands-on benadering van zelfontwikkeling. Middels deze blog neem ik jullie mee in deze unieke manier van coaching en hoe dit kan leiden tot tastbare veranderingen in jouw leven. Lees snel verder en misschien is het wel iets voor jou om ook eens in de praktijk te ervaren!

Wat is paardencoaching?

Paardencoaching, wordt ook wel equine-assisted coaching genoemd. Equine-assisted coaching betekent letterlijk: door paarden geassisteerde coaching. Paarden coaching is een vorm van coaching waarbij paarden worden ingezet als mede-coaches in het begeleidingsproces. Deze unieke benadering maakt gebruik van de natuurlijke gevoeligheid van paarden voor de emotionele en energetische signalen van mensen. In paardencoaching werken deelnemers samen met paarden om persoonlijke en professionele ontwikkeling te bevorderen, emotionele blokkades te overwinnen en communicatieve vaardigheden te verbeteren.

Het basisprincipe achter paardencoaching is gebaseerd op het idee dat paarden erg gevoelig zijn voor de non-verbale signalen die mensen uitzenden. Deze gevoeligheid stelt paarden in staat om te reageren op de emotionele toestand, intenties en energie van de persoon die met hen werkt. Paarden geven ons  dus terug wat wij doen, ze spiegelen enorm! Zo houden ze bijvoorbeeld hun adem in als wij gespannen zijn en ontspannen ze zich als ook wij ons ontspannen.

Daarnaast lopen ze weg als wij ons afsluiten of als we ons anders voelen dan we zeggen. Ook maakt het paard als coach tijdens de oefeningen die we doen, heel goed duidelijk wat er speelt en laat dit zien door zijn gedrag. Paarden communiceren met lichaamstaal en zijn altijd in het nu!

De interactie met paarden biedt daarom een onmiddellijke en eerlijke spiegel van iemands innerlijke wereld.

paardencoaching

Waarom zou je kiezen voor paardencoaching?

Paarden zijn heel goed in het spiegelen van emoties. Ze geven eerlijke feedback, oordelen niet, zijn nooit berekenend en hebben geen bijbedoelingen. Ze leven in het hier en nu. Tijdens paarden coaching is iets niet goed of fout. Ervaringsgericht leren staat centraal. We gaan uit ons hoofd en in ons hart en maken hierbij gebruik van onze zintuigen.

Een paard reageert duidelijk op emoties en zichtbaar gedrag van de ander. Het paard kijkt door alle maskers heen en voelt verlangens en weestand sterk aan. Hierop past het paard zijn gedrag aan en confronteert de ander hiermee. Dit kan op verschillende manieren. Zo kan het paard erg onrustig worden, zich terugtrekken, naar de ander toe bewegen, herkauwen, gaan grazen en ga zo maar door. Dit kan gezien worden als vreemd gedrag maar hier schuilt altijd iets onder!

Het coachingsproces met paarden zorgt voor directe zelfreflectie en bewustwording. De coachee kan met het paard ander gedrag gaan uitproberen en onderzoeken zonder dat hier iets vanaf hangt. Middels paarden kan er gewerkt worden aan verschillende doelstellingen, denk hierbij aan onder andere:

 • Ontwikkelen van leiderschap, benieuwd naar welke leiderschapsstijl bij jou past, lees hier dan verder.
 • Verbeteren van de samenwerking en teamwork
 • Verbeteren van zelfvertrouwen en zelfbeeld. Vergroot met deze tips jouw zelfvertrouwen!
 • Het ontwikkelen van emotionele intelligentie
 • Stressmanagement
 • Verbeteren van communicatieve vaardigheden
 • Persoonlijke groei
 • Zelfontdekking
 • Zelfbewustzijn
 • Het overwinnen van angsten en obstakels, lees hier 5 tips voor het overwinnen van jouw angst(en).

Paardencoaching is voor zowel jong als oud, individueel of in te zetten om teams verder te helpen. Zoals hierboven ook al staat beschreven kan paardencoaching ingezet worden op verschillende hulpvragen. Afhankelijk van de hulpvraag wordt er voor een bepaalde manier van coaching met paarden gekozen. Welke manier van coaching dat kan zijn, lees je hieronder!

Verschillende manieren van coaching met behulp van paarden

Bij Paarden-Geluk kun je terecht voor verschillende manieren van paarden coaching.

Innerlijke kracht met Paardenkracht, coaching vanuit ACT.

ACT staat voor Acceptance and Commitment Therapy. Een prachtige methode om te zorgen voor meer psychologische flexibiliteit, meer veerkracht en om het algemene welzijn te vergroten.

ACT kan ook worden ingezet als preventie van bijvoorbeeld Burn-out, om het zelfvertrouwen en de eigenwaarde te vergroten, om te leren omgaan met stress en het loslaten van het werk na werktijd of juist om weer meer werkplezier verkrijgen.

Een 1 op 1- traject

Je wordt gecoacht vanuit jouw hulpvraag, jouw traject is geheel op maat gemaakt voor jou.

Dit traject heeft geen vaststaand programma en kan voor iedereen anders zijn. Er wordt gekeken naar wat jou op het moment van de sessie bezig houdt en waar jij graag aan wilt werken. Zo kan het zomaar zijn dat we de ene sessie een familie-opstelling doen en de sessie erna oefeningen die gericht zijn op een vraag m.b.t. werk of juist verder gaan met nieuwe vragen die vanuit de familie-opstelling naar voren gekomen zijn.

paardencoaching

Rots en Water met de kudde

Sta jij stevig als een ROTS? Kun jij meebewegen als WATER?

Rots en Water training is een psychofysieke weerbaarheidstraining. Deze training is gericht op het bevorderen van sociale en emotionele vaardigheden, zelfbeheersing, weerbaarheid en het ontwikkelen van een positieve identiteit, met name bij jongeren. Het onderscheidende kenmerk van Rots en Water is de integratie van zowel fysieke als mentale elementen in de training. Hierbij misschien ook nog leuk om te weten: de rots en water metafoor:

 • Rots: Symboliseert standvastigheid, zelfbeheersing en het vermogen om grenzen te stellen.
 • Water: Vertegenwoordigt flexibiliteit, communicatie en sociale vaardigheden.

Als gecertificeerd Rots en Water trainer, implementeert Maartje Linssen van Paarden-Geluk, oefeningen uit dit prachtige programma in de coaching met de paarden om de kinderen te leren hoe ze ROTS én/óf WATER kunnen zijn in situaties uit hun dagelijks leven.

Kids met PK, coaching vanuit ACT voor kinderen

Hierbij wordt er ook weer gewerkt met ACT, maar dan op kindsniveau.

Het kind leert om te gaan met stress, vertrouwen hebben in zichzelf, om te gaan met negatieve gedachten, het hoofd leeg maken na een drukke dag, nare ervaringen te verwerken en om te gaan met angst, woede en verdriet.

Ouder-kind-coaching

Samen met het kind kom je met de paarden werken om bijvoorbeeld meer begrip voor elkaar te krijgen of om beter om te kunnen gaan met bepaalde gedachten, emoties en gebeurtenissen uit het verleden. Je leert elkaar beter begrijpen.

Waarom ben ik paardencoach geworden?

In de huidige maatschappij zijn we gewend om over onze problemen te praten met een psycholoog of een coach. Tegenover elkaar zittend, in een kantoor. Misschien met een raam, maar binnen, zittend. Jouw hulpvraag wordt uitgeplozen en al pratend kom je tot een oplossing, een doel waaraan je moet gaan werken.

I’ve been there, done that.
Ook ik, Maartje Linssen van Paarden-Geluk, heb bij een psycholoog gepraat over mijn problemen, maar… Ik heb óók ervaren dat dit mij niet hielp. Ik gaf vaak wenselijke antwoorden, vooral als het onderwerp te pijnlijk werd of als ik geen zin had om ergens over te praten. Ik toonde duidelijk vermijdingsgedrag.

Toen mijn traject was afgelopen, was de psycholoog tevreden. En ik? Ik was blij dat ik niet door de pijn had hoeven gaan en ‘er vanaf was’. Maar mijn probleem was niet opgelost en ik bleef tegen dezelfde dingen aanlopen als vóórdat ik startte met mijn traject. Ik bleef last hebben van de pijn en de negatieve ervaringen uit mijn verleden, in dit geval een hele vervelende relatiebreuk, met alle narigheden die erbij hoorden.

Maartje paardencoach

Gek genoeg wist ik wel al heel lang dat mijn paard, Bandolero, mij wél hielp. Als ik verdrietig was, slecht in mijn vel zat, het moeilijk had met mijn verleden, was zijn aanwezigheid een troost en voelde ik me altijd beter nadat ik bij hem was geweest. Hem kon ik niet voor de gek houden, me beter voordoen dan ik me voelde, zorgde voor gedrag bij Bando dat mij duidelijk maakte dat het niet goed met me ging.

Dit heeft ervoor gezorgd dat ik een opleiding ‘therapie met behulp van paarden’ en ‘coaching met behulp van paarden’ (Paardencoaching) ben gaan doen. Om met mezelf aan de slag te gaan en om anderen te kunnen helpen door paardencoaching.

Tijdens deze opleidingen en de opleidingen die nog volgden, mocht ik ervaren hoe het was om met een paard aan mijn problemen te werken.

Het paard werd mijn coach!

Ik kon me niet anders voordoen dan hoe ik me op dat moment voelde, want het paard spiegelde dit direct in zijn gedrag… Er was een connectie tussen mijn coach, het paard, en mijzelf op een heel ander niveau, op zielsniveau. Ik kon hier niet omheen en werd gedwongen om aan mezelf te werken. Nu kon ik wél echt aan de slag met mijn negatieve emoties, gedachten, ervaringen uit het verleden.

De paarden hielpen me met het maken van beslissingen, bijvoorbeeld op het gebied van werk, ze zorgden ervoor dat ik de durf had om van baan te wisselen. Maar de paarden en de oefeningen die ik met hen mocht doen, deden nog veel meer!

Ik kreeg zelfvertrouwen, leerde van mezelf te houden als de persoon die ik nu BEN, ik had weer ZIN in het leven! En…. Ik had mijn roeping, mijn zielsmissie, gevonden!

Dit ben ik! Ik ben paardencoach, ik coach de mensen die bij mij komen met mijn allerliefste collega’s, de paarden van Paarden-Geluk. Collega’s die mij en de mensen (coachees) die bij mij komen nemen zoals wij zijn. Die ons lessen leren die wij niet leren bij de reguliere psycholoog. En die ons liefde geven!

Ik kan gerust stellen dat de ervaring ‘gecoacht worden door paarden’ een ware transformatie bij mij teweeg heeft gebracht. Ik ben zelfverzekerd, heb mezelf lief en heb het leven gecreëerd dat ik wil leven, volgens mijn waarden.

paardencoachinghttps://mind-setters.com/paardencoaching/