Opvoeden met een ‘Growth Mindset’: De kracht van positieve groei – MOMSPIRATION


Het ouderschap is een prachtig avontuur vol vreugde, uitdagingen en groeimomenten. We staan als ouders voor de taak om onze kinderen niet alleen lief te hebben en te koesteren, maar ook om hen te begeleiden in hun persoonlijke ontwikkeling. Maar hoe doe je dat? Er is niet één manier, er is niet één aanpak, one size fits all. Hoe creëer je een manier van opvoeden die past bij mij en ons gezin? Die vraag stelde ik mijzelf de afgelopen jaar regelmatig.

Ik vond inspiratie en vooral ook een manier van doen die bij mij past, in opvoeden met een growth mindset. Tijd dus om hier op MOMSPIRATION aandacht aan te besteden. De ‘Growth Mindset’ is een manier van denken die de nadruk legt op positieve groei en het omarmen van uitdagingen. Door met een growth mindset te kijken naar je kind, leer je dat de capaciteiten en intelligentie van jouw kinderen niet vaststaan. Ze groeien en ontwikkelen door inspanning, doorzettingsvermogen en leren van fouten. Voor mij als mama van drie jonge kinderen klinkt dit als muziek in de oren.

Dat niet alleen, door de leren over een growth mindset en dit toepassen in de opvoeding van mijn kinderen vond ik meer rust en plezier als mama midden in een druk gezinsleven. Ik kreeg meer vertrouwen in de weg die mijn kinderen bewandelen als het aankomt op hun ontwikkeling. Ik heb veel minder het gevoel dat ik faal als moeder. En het loslaten van de norm en “hoe het hoort” gaf mij ademruimte. Ik zal je proberen uit te leggen wat opvoeden met een groei mindset inhoud en ik geef je alvast 6 praktische tips.

Lees ook: Groeien in je rol als moeder tijdens je zwangerschap

Altijd ruimte voor groei

Opvoeden met een growth minderset begint met leren. Leren over jezelf en over hoe je naar je kinderen kijkt. In plaats van onze kinderen te zien als vaststaande ‘producten’ met bepaalde capaciteiten en intelligentie, leer je te begrijpen dat ze zich voortdurend ontwikkelen. Dit betekent dat jij als ouder je kind aanmoedigt om uitdagingen aan te gaan en grenzen te verleggen. Jij weet dat ze in staat zijn om te groeien en te leren. Het betekent ook dat jij als ouder het belang van inspanning en doorzettingsvermogen benadrukt, om zo je kind te leren dat deze eigenschappen bijdragen aan groei en succes.

Door kinderen (en jezelf bewust en onbewust) een growth mindset bij te brengen, leren zij om positief te denken over hun capaciteiten en potentieel. Ze ontwikkelen een geloof in hun vermogen om te leren en te groeien. Zelfs als ze geconfronteerd worden met moeilijkheden of tegenslagen. Dit creëert een veerkrachtige houding die hen in staat stelt om obstakels te overwinnen. Door te zetten, zelfs als het even moeilijk wordt. En dit kan echt al vanaf hele jonge leeftijd. Of eigenlijk is het helemaal niet leeftijdsgebonden.

Focus op het proces

Stel je voor: je kind komt thuis van school en vertelt dat hij een moeilijke rekentoets heeft gehad en niet goed heeft gepresteerd. Je eerste reactie als ouder kan zijn om te zeggen: “Ach, je bent gewoon niet goed in rekenen. Maak je er niet druk om.” Maar wat als we in plaats daarvan een andere aanpak zouden proberen, een ‘Growth Mindset’-aanpak? We kunnen onze kinderen leren dat falen en uitdagingen normaal zijn. Ze kunnen groeien en zich verbeteren door hard te werken en doorzettingsvermogen te tonen.

In plaats van het geloven in aangeboren talenten, moedigt de ‘Growth Mindset’ aan tot een focus op het proces, het leren en de persoonlijke groei. Dit betekent dat we aanmoedigen om uitdagingen aan te gaan, fouten te maken en ervan te leren. Doorzetten, zelfs als iets in eerste instantie moeilijk lijkt. En dat is precies wat ik bedoel met, het is niet leeftijdsgebonden. Dit begint al vnaaf het moment dat je baby begint met dingen vastpakken, bewegen en brabbelen.

Stappen maken in opvoeden met een growth mindset

Dat zijn natuurlijk allemaal mooie veelbelovende woorden over uitdagingen aangaan en groeien, maar hoe maak je hierin stappen? Als allereerst is het van groot belang om het goede voorbeeld te geven. Als ouder heb jij een sleutelrol. Je moet eerst zelf leren om een growth mindset aannemen en dit te vertalen naar je eigen gedrag. Jij moet laten zien dat je zelf bereid bent om uitdagingen aan te gaan, fouten te maken en te blijven leren, geef je je kind(eren) een krachtig voorbeeld om te volgen. Zelf openlijk praten over je eigen leerervaringen en de stappen die je neemt om te groeien horen daar bij. Je denkt misschien, dat begrijpen ze toch helemaal niet? Maar niets is minder waar! Wanneer je zelf gelooft en je gedraagt in wat je wil overdragen, wat je belangrijk vindt voor je kind alleen dan kan je ze inspireren om hetzelfde te doen.

Ten tweede draait opvoeden met een growth mindset om het stimuleren van een positieve houding ten opzichte van leren en groei. Help je kind te begrijpen dat het normaal is om fouten te maken en dat dit juist een belangrijk onderdeel is van het leerproces. Door het aanmoedigen van een positieve houding ten opzichte van leren, stimuleer je motivatie, veerkracht en doorzettingsvermogen.

Positieve aanmoediging

Kinderen met een growth mindset begrijpen dat succes het resultaat is van hard werken en volharding. Als ouder kun je je kind ondersteunen met positieve aanmoediging om door te zetten, zelfs als ze met obstakels worden geconfronteerd. Want wat je graag wil is dat je kind begrijpt dat inspanning en oefening nodig zijn om vaardigheden te ontwikkelen en doelen te bereiken. Dit is echter wat anders dan druk opleggen of je kind “pushen”. Door te laten zien dat inspanning leidt tot vooruitgang, helpen je je kind te groeien en te slagen in verschillende aspecten van het leven.

Fouten maken is een feestje

Bovendien is het belangrijk om een omgeving te creëren waarin fouten maken wordt gezien als een leermogelijkheid. Kinderen met een growth mindset begrijpen dat fouten maken normaal is en dat ze er waardevolle lessen uit halen. Als ouder bied je een veilige en ondersteunende omgeving waarin kinderen zich vrij voelen om risico’s te nemen en nieuwe dingen te proberen. Klinkt eenvoudig maar luister maar eens hoe vaak je zelf dingen zegt als voorzichtig, pas op en doe maar niet. Aanmoediging, open staan voor feedback en constructieve kritiek zijn belangrijk, maar tegelijkertijd iets waar je jezelf ook in moet trainen.

Samen groeien: opvoeden met een growth mindset

Opvoeden met een growth mindset biedt een waardevol kader om onze kinderen te begeleiden in hun persoonlijke ontwikkeling. Toch is er werk aan de winkel. Want het valt of staat met wat jij doet, denkt en voorleeft. Gelukkig is er nu een prachtig boek met een praktische 4 stappenplan om aan de slag te gaan met opvoeden met een growth mindset. Annette de Graaf is juf, moeder van 3, mindset mentor en wereldreizigster en heeft jarenlang onderzoek gedaan naar en geëxperimenteerd met allerlei verschillende opvoed- en leerstijlen. Het liefste en diepste dook ze in de wereld van opvoeden met een growth mindset.

Ze merkte al snel dat het uitvoeren van haar theorieën in de praktijk voor prachtige groei zorgde binnen haar gezin, haar klassen en de ouders en leerkrachten die ze trainde. Het leek haar een mooi idee om het woord over deze manier van opvoeden en leren nog weidser te verspreiden. Ze klapte haar laptop open en begon iets te doen wat ze nog nooit eerder had gedaan en dus dacht dat ze het wel kon: een boek schrijven.

In ‘Samen Groeien: Opvoeden met een Growth Mindset’ biedt Annette jou een
4-Stappenplan aan. Deze aanpak is voor veel gezinnen en leerkrachten heel behulpzaam geweest tijdens hun zoektocht: Hoe kunnen we onze kinderen begeleiden om de fijnste versie van zichzelf te kunnen zijn? Het boek vind je hier.

6 praktische tips voor opvoeden met een growth mindset

Maar hoe passen we dit toe in ons drukke gezinsleven? Hier zijn een paar praktische tips:

  1. Verander het woord ‘fout’ in ‘leermoment’: Leer je kinderen dat fouten maken een normaal onderdeel is van het leerproces. Moedig hen aan om fouten te zien als waardevolle leermomenten en om te zoeken naar manieren om het de volgende keer beter te doen.
  2. Prijzen van inspanning en doorzettingsvermogen: In plaats van je kind te prijzen voor het resultaat van een taak, zoals een goed cijfer, kun je de nadruk leggen op de inspanning die hij heeft geleverd om het te bereiken. Moedig je kind aan om vol te houden, door te zetten en te blijven leren, zelfs als het niet meteen lukt.
  3. Vier successen en inspanningen: Moedig je kinderen aan om hun successen te vieren, niet alleen de grote mijlpalen, maar ook de kleine overwinningen. Benadruk de inspanning en het doorzettingsvermogen dat ze hebben getoond om te komen waar ze nu zijn.
  4. Creëer een open communicatie: Zorg ervoor dat er regelmatig gesprekken plaatsvinden waarin jullie als gezin kunnen praten over uitdagingen, successen en leerervaringen. Moedig je kinderen aan om openlijk te praten over hun doelen, obstakels en wat ze hebben geleerd. Dit bevordert een positieve en ondersteunende omgeving waarin groei wordt aangemoedigd.
  5. Wees bewust van taalgebruik: Let op de taal die je gebruikt als ouder. Moedig het gebruik van woorden en zinnen aan zoals “Ik ga het proberen” in plaats van “Ik kan het niet”. Help je kinderen om positieve self-talk te ontwikkelen en moedig hen aan om uitdrukkingen zoals “Ik kan het nog niet, maar ik zal blijven oefenen” te gebruiken. Dit helpt hen om te geloven in hun vermogen om te groeien.
  6. Moedig nieuwe ervaringen aan: Stel je kinderen bloot aan nieuwe activiteiten en ervaringen die hen uitdagen. Dit kan variëren van het leren van een muziekinstrument tot het deelnemen aan buitenschoolse activiteiten of vrijwilligerswerk. Help hen om te begrijpen dat nieuwe uitdagingen kansen bieden voor persoonlijke groei en ontwikkeling.

Waardevolle stappen in opgroeien

Het opvoeden van onze kinderen met een ‘Growth Mindset’ vergt tijd en consistentie, maar de voordelen zijn onschatbaar. Het helpt zowel jou als ouder als je kind om hun volledige potentieel te bereiken en veerkrachtig te zijn bij uitdagingen en tegenslagen.

Lieve mama’s en papa’s, laten we onze kinderen inspireren om te geloven in hun eigen potentieel. Laten we hen aanmoedigen om uitdagingen aan te gaan en te blijven leren en groeien. Samen kunnen we hen helpen een ‘Growth Mindset’ te ontwikkelen die hen begeleidt op hun levenspad.

Samen creëren we een generatie veerkrachtige en zelfverzekerde individuen. Ze zullen geloven dat ze met hard werken en een positieve kijk op groei alles kunnen bereiken wat ze willen.

Liefs, Anoukhttps://momspiration.nl/2023/06/30/opvoeden-met-een-growth-mindset-de-kracht-van-positieve-groei/