Op bezoek bij Spider City: een klimbelevenis voor stoere avonturiers – MOMSPIRATION


Op het terrein van Attractiepark Rotterdam staat na lang wachten eindelijk iets te gebeuren. Sociale onderneming Fun Forest, bekend van de vier outdoor klimbossen in Nederland, heeft hier eind april haar eerste indooravontuur geopend: Spider City. Met behulp van speciale handschoenen met klittenband en een veelzijdig zekeringssysteem, klim, zweef en vlieg je als een spin tussen de gebouwen en bomen. Door deze nieuwe klimbelevenis kan Fun Forest, met haar visie voor een inclusieve maatschappij, nu ook buiten het zomerseizoen om kinderen in beweging brengen én leer- en werkplekken bieden aan jongeren die lastig aan een baan komen.

Wij gingen op avontuur

Spider City nodigde MOMSPIRATION uit om dit klimavontuur te komen proberen. Dat lieten Luuk & Oscar (beide 7 jaar) zich geen twee keer vertellen. En dus gingen deze twee speciale reporters voor ons op avontuur om te ervaren of hét echt zo super cool is om te klimmen als een spin. Het vinden de locatie bleek al een klein avontuur op zichzelf. Het verlaten terrein bracht wat twijfels of we wel op de juiste plek waren, maar na wat speurwerk van de twee jongens bleek het toch wel de juiste locatie te zijn. Eenmaal binnen werden de jongens hartelijk ontvangen en was het tijd om te beginnen aan het klimavontuur.

“We kregen speciale handschoenen aan, waarmee je aan de muur blijft hangen. Maar dan moet je niet je hand naar beneden trekken want dan gaat je handschoen natuurlijk uit.” Duidelijke instructies dus. Beide kinderen kregen een speciaal tuigje aan zodat zij gezekerd konden worden tijdens het klimmen. “En toen moesten we gaan oefenen met klimmen.”

spider city rotterdam indoor klimavontuur

Eindeloos klimplezier

“Eerst gingen we klimmen op een kleine muur. En toen in de bomen. En daarna nog een keer heel hoog. Dat was wel 3 meter hoog.” Geklommen werd er zeker. Wie er het eerste boven was. Wie er naar beneden durfde te springen. Kan jij nog sneller? En hoger ging het zeker. Hoger dan 3 meter sowieso. “Daarna hadden we zo goed geoefend dat we nog een keer gingen klimmen. Dat wilden wij wel, want we waren er super goed in. Toen moesten we ook springen van de ene boom, naar de andere boom.” Aldus Luuk. Gelukkig had mama er ook filmpjes van gemaakt, want in het enthousiasme van het verhaal was er bijna geen touw meer aan vast te knopen.

indooractiviteit spider city rotterdam

En jongens? De mama’s gingen toch ook klimmen? “Ja, dat zou mama wel doen maar ze durfde niet meer. Ze ging maar een keer.” Maar goed, mama is dan ook bang voor spinnen. En voor hoogte. Dus het is haar vergeven. Voor deze keer. We kunnen in ieder geval concluderen dat de activiteit zelf zeer geslaagd was. Er wordt enthousiast over verteld en de jongens zouden zeker nog een keer willen klimmen. Het ziet er tof uit. Het is tof. “Het voelt echt alsof je spiderman bent.”

Meer over Spider City

12 maanden lang kinderen in beweging 

Waar de outdoor klimbossen van Fun Forest gericht zijn op avontuur in de natuur, is Spider City een indoor ervaring. Dankzij Spider City krijgt Fun Forest kinderen het hele jaar door in beweging. In 2022 voldeed 43% van de kinderen van 4 tot en met 11 jaar niet aan de beweegrichtlijn, terwijl voldoende beweging erg belangrijk is voor de fysieke en sociale ontwikkeling van kinderen. Spider City is een speel- en leeromgeving waar het bijzondere verhaal van de Bende van de Groene Vingers centraal staat. De kinderen gaan als lid van de bende op een speciale missie om de stad weer groen te maken. De kinderen klimmen met speciale handschoenen van klittenband en zweven, springen en vliegen met een geavanceerd zekeringssysteem van gebouw naar gebouw, van boom naar boom om de vergrijsde stad weer te heroveren samen met de natuur.

Gelijke kansen voor iedereen

Bij Spider City is iedereen welkom om op avontuur te gaan en grenzen te verleggen. Echter, niet ieder kind krijgt de kans. Voor veel kinderen is een dagje uit niet vanzelfsprekend. Daarom biedt Fun Forest, zowel in de klimbossen als in Spider City, gratis impact klimkaarten aan in samenwerking met verschillende partners die zich inzetten voor minder kansrijke kinderen. Zo bieden zij kinderen met een afstand tot een dagje uit een onvergetelijk avontuur.

Als sociale onderneming biedt Fun Forest ook jonge mensen, die moeilijk aan een baan komen, leer- en werkplekken in het team. Hierdoor krijgen ook zij een eerlijke kans om zichzelf te ontwikkelen en te groeien op hun eigen tempo. Met de indoorlocatie van Spider City als nieuwe attractie kan Fun Forest nu het hele jaar door werken aan een inclusieve maatschappij. Het is het doel om per 2030 samen 2000 leer- en werktrajecten te hebben gecreëerd, waardevol werk te hebben geboden aan 1500 jongeren en 50.000 impactkaarten uitgedeeld te hebben.

Aanwinst voor Rotterdam

Spider City is gevestigd op het terrein van de oude afvalverwerking bij de Maastunnel in Rotterdam-Zuid. Dit terrein is in handen van ondernemer Hennie van der Most die het in 2012 kocht om met ambitieuze plannen daar een pretpark te beginnen. Dat veelbesproken pretpark is nog niet officieel open, maar dankzij Spider City trekt het terrein nu toch de eerste bezoekers. Naast de Spider City beleving opent Fun Forest op de tweede verdieping ook twee kleine indoor klimparcoursen die geschikt zijn voor jong en oud. Op termijn breiden ze verder uit met vergaderruimtes voor bedrijven en andere activiteiten.

Praktische informatie

Op het terrein van Attractiepark Rotterdam aan de Doklaan 40 te Rotterdam is Spider City gevestigd. Dit is de eerste indoor klimbelevenis van Fun Forest.

  • Openingstijden: op woensdag en vrijdag van 13:00 – 18:30 uur en in het weekend van 11:00 – 18:00 uur.
  • Ticketprijzen: vanaf €19,95 voor een klimavontuur van 1,5 uur. Voor schoolreisjes en kinderfeestjes gelden andere prijzen.

Over Fun Forest

Met vier klimbossen verspreid door heel Nederland (Almere, Amsterdam, Rotterdam en Venlo) biedt sociale onderneming Fun Forest een avontuur in de natuur aan kinderen én volwassenen. Plezier maken staat met stip op nummer één en tegelijkertijd kun je ‘leren tussen de bomen’. Fun Forest zet zich in voor een inclusievere maatschappij. In de klimbossen werkt een team van enthousiaste buitensportliefhebbers waarvan een deel een afstand tot de arbeidsmarkt heeft. De sociale onderneming is opgericht in 2007 en heeft ambitieuze doelen voor 2030: het bieden van waardevol werk aan 1500 jonge mensen, 2000 leer- en werktrajecten creëren, 50.000 kinderen met een ‘afstand tot een leuk uitje’ een avontuur in het bos laten beleven én 50.000 bomen planten. In april 2023 is Spider City geopend, de eerste indoor locatie van Fun Forest in Rotterdam-Zuid. Lees meer op www.funforest.nl.  https://momspiration.nl/2023/05/31/op-bezoek-bij-spider-city-een-toffe-klimbelevenis/