Ocicat, karakter, kenmerken en verzorging


Met zijn opvallende uiterlijk en boeiende geschiedenis heeft de Ocicat al snel de harten van kattenliefhebbers over de hele wereld veroverd. Dit opvallend kattenras combineert wilde elegantie met een liefdevolle aard en heeft zich een unieke plek verworven in de wereld van huiskatten.

In de komende alinea’s duiken we dieper in het leven van de Ocicat. We zullen zijn geschiedenis verkennen, die begint bij een experimentele kruising tussen de Siamees, Abessijn en de Amerikaanse Korthaar, wat resulteerde in een onbedoeld meesterwerk. Zijn temperament is even fascinerend als zijn uiterlijk; de Ocicat is een toonbeeld van sociale intelligentie, speels en toegewijd aan zijn mensenfamilie.

We zullen ook de praktische aspecten van het verwelkomen van een Ocicat in je leven belichten, van de aanschafprijs tot de dagelijkse zorg. Of je nu valt voor zijn vlekkenpatroon dat zo uit de jungle lijkt te komen, of voor zijn charmante, aanhankelijke gedrag, de Ocicat belooft een leven vol vreugde en speelsheid.

Ocicat profiel

Levensverwachting : 15-18 jaar
Gemiddelde hoogte : gemiddeld 45cm
Gemiddeld gewicht : 4-7kg

Vachttype en -kleur : korte en zijdezachte, gevlekte vacht in diverse kleuren
Lichaamstype : Middelgroot tot groot
Verzorging vereist : wekelijkse verzorging
Vergelijkbare rassen : Bengaalse kat, Savannah

Geschiedenis Ocicat

In 1964 maakte de Ocicat zijn intrede als een relatief nieuwe kattensoort. Het begon met experimenten in de VS in de jaren ’60, waar oorspronkelijk de bedoeling was om een Siamese kat met Abyssijnse kleurmarkering te fokken. Echter, in plaats daarvan werd een kitten geboren met een opvallende vacht vol gouden vlekken op een ivoorkleurige achtergrond, dat sterk leek op een wilde ocelot.

Later in het fokprogramma werden Amerikaanse korthaar genen geïntroduceerd om het ras te stabiliseren en ontstonden prachtige zilverkleurige Ocicats. In 1992 werd de Ocicat internationaal erkend als een opvallend kattenras. Haar geschiedenis weerspiegelt de boeiende wereld van kattenfokkerij en het creëren van een ras dat de wilde uitstraling van de ocelot combineert met de liefdevolle aard van huisdieren.

Persoonlijkheid

De persoonlijkheid van de Ocicat is een boeiende mix van eigenschappen die voortkomen uit zijn afkomst. Deze katten vertonen uiteindelijk de aanhankelijke en knuffelige aard van de Siamees, of de speelse en soms roekeloze karaktertrekken van de Abessijn, afhankelijk van de individuele kat. Ze zijn actief en leergierig, altijd op zoek naar nieuwe avonturen en uitdagingen.

Sociaal en aanhankelijk

Ocicats gedijen in het gezelschap van hun menselijke metgezellen. Ze zijn intelligent en speels, wat betekent dat ze genieten van mentale uitdagingen en speeltijd. Vriendelijk en levendig, zijn ze graag betrokken bij het dagelijks leven van hun familie. Deze katten geven de voorkeur aan het gezelschap van mensen en daarom kan het nodig zijn om veel tijd met hen door te brengen. Overweeg het idee om twee katten te houden, zodat ze elkaar gezelschap kunnen houden wanneer je er niet bent.

 

Hoe gaan deze katten om met kinderen?

Hoewel ze van nature sociaal zijn, kan het nodig zijn om deze bijzondere katten te trainen om met kinderen samen te leven. Als ze eraan gewend zijn, kunnen ze echter uitstekend overweg met jongere familieleden. Deze katten zijn spraakzaam en communiceren graag met hun eigenaren. Hun vocale aard maakt ze een van de meest “spraakzame” kattenrassen.

Ocicats hebben een vitaal, vriendelijk karakter en passen zich gemakkelijk aan aan verschillende levensstijlen. Ze zijn gefokt om het uiterlijk van wilde katten te hebben, wat hen een unieke uitstraling geeft. Wat hun persoonlijkheid betreft, hebben ze een loyaliteitsniveau dat men eerder van honden zou verwachten. Dit maakt hen tot ideale metgezellen voor mensen die op zoek zijn naar een kat met een avontuurlijke geest en een diepe band met hun eigenaar.

Gezondheid

Deze katten staan bekend om hun gezonde genen, zonder erfelijke aandoeningen tot nu toe. Ze zijn vol levenslust, intelligent en speels, waardoor ze geweldige metgezellen zijn voor zowel gezinnen als individuen.

Verzorging

De verzorging van de Ocicat is over het algemeen ongecompliceerd. Ze hebben geen speciale verzorgingseisen, aangezien ze een korte vacht hebben en zichzelf goed schoonhouden. Desondanks genieten ze van wat extra verzorging, zoals borstelen, omdat het hen kan helpen ontspannen en de band tussen jou en je kat kan versterken.

Net als bij andere kattenrassen is het belangrijk om regelmatig de dierenarts te bezoeken voor controle en vaccinaties. Ocicats hebben voeding nodig die in lijn is met hun natuurlijke behoeften als echte carnivoren. Zorg voor een goed uitgebalanceerd kattendieet met verschillende voedingsstoffen om hun gezondheid te waarborgen.

Ocicats zijn actieve katten en genieten van actiespeelgoed, zoals laserpointers en kattenhengels. Dit helpt hen zowel fysiek als mentaal gestimuleerd te blijven. Het is ook een goed idee om een soortgenoot voor je Ocicat te overwegen, aangezien gezelschap een belangrijk onderdeel is van hun welzijn.

Verschijning

De verschijning van de Ocicat is werkelijk opvallend en elegant. Ze hebben een gevlekte vacht die kort, strak en zijdezacht is, wat hun slanke en gracieuze uitstraling benadrukt. De kop heeft een opvallende wigvorm, en de grote oren dragen bij aan hun wilde uitstraling. De Ocicat komt voor in een scala aan kleuren, variërend van zwarte, blauwe en chocoladekleurige vachten tot crème, lavendel en kaneel tinten.

Wat hen echt uniek maakt, is het karakteristieke stippenpatroon dat doorloopt onder de buik en langs de poten. Dit patroon geeft hen het uiterlijk van een wilde katachtige en draagt bij aan hun charme. Hun atletische bouw is duidelijk zichtbaar, met een diepliggende borst en een rug die iets omhoog loopt naar de achterpoten. De middelgrote, wigvormige oren voegen een extra vleugje wildheid toe aan hun uitstraling. De Ocicat is werkelijk een prachtig voorbeeld van natuurlijke elegantie en schoonheid in de wereld van katten.

Een ocicat kopen ? Wat moet je dan weten !

Wanneer je overweegt een Ocicat te kopen, is het belangrijk om een betrouwbare fokker te vinden die gezondheidstesten uitvoert en goede leefomstandigheden voor de katten waarborgt. Deze katten kunnen goed overweg met andere huisdieren en kinderen, mits ze goed gesocialiseerd zijn. Zorg ervoor dat je de tijd en middelen hebt om voor een Ocicat te zorgen, en dat je huis geschikt is voor een actieve kat. Regelmatige veterinaire zorg en een toegewijde eigenaar zijn essentieel voor het welzijn van deze prachtige katten.

Wat kost een Ocicat kitten

De prijs van een Ocicat kitten kan aanzienlijk variëren. In Nederland liggen de prijzen meestal tussen €600 en €1200, maar deze kunnen oplopen tot €2000 als je op zoek bent naar een kitten van showkwaliteit of uit een exclusieve bloedlijn​​​​. In de Verenigde Staten variëren de prijzen voor een Ocicat van een geregistreerde fokker tussen $800 en $2500. Een Ocicat uit een kampioenslijn kan zelfs tot $3000 kosten, waarbij de prijs afhankelijk is van factoren zoals de reputatie van de fokker, de leeftijd van de kat, het temperament en de fysieke kenmerken​

Als alternatief is het mogelijk om een Ocicat te adopteren, wat aanzienlijk goedkoper kan zijn. Adoptiekosten liggen rond de €75-€150, hoewel het veel zeldzamer kan zijn om een Ocicat via deze weg te vinden​.

Het is ook belangrijk om te overwegen dat er naast de aankoopprijs ook kosten zijn voor voeding, gezondheidszorg, vaccinaties, en sterilisatie of castratie.

Wat kost een Ocicat kitten Depositphotos_10893387_Shttps://www.nieuwekat.nl/ocicat/