Niet kunnen slapen door stress? Hier zijn 13 tips!


We hebben het allemaal al eens meegemaakt, ik ook: eindeloos naar je plafond staren omdat je gewoon bomvol met stress zit. Het voelt gewoon écht als een vloek. ‘Waarom val ik niet in slaap? Ik moet morgen vroeg op!’. Vervolgens ga je overthinken en ben je nog verder van huis, voor je het weet kom je terecht in een vicieuze cirkel. Daarnaast zitten we ook nog eens in een hoge druk maatschappij die je zeer zeker constant stress probeert op te leggen. Zelfs de meest mindful mensen zullen soms een bepaalde vorm van (positieve) stress ervaren. Ik lag zelf van de week óók wakker van de stress en dacht ‘ik ga hier wat over schrijven. Als ik er zelf mee zit dan zullen anderen het vast ook ervaren’. Daarom geef ik je hieronder 13 tips om er net wat sneller vanaf te komen dan mij dat lukte! Daarna ga ik wat dieper in op de mogelijke oorzaak.

De tips om beter te kunnen slapen:

 • Drink na 12 uur ’s middags geen cafeïne meer. De halfwaardetijd van cafeïne is rondom de 5 uur, dus na 10 uur is het pas uit je lichaam. Na 5 uur begint het af te nemen, let dus goed op het drinken tegenover je ‘in slaap vallen tijd’.
 • Voor je gaat slapen, schrijf op hoe je je vandaag voelde. Open met ‘vandaag was…’ en dan zo veel of zo weinig als je wilt schrijven. Schrijf je gevoel op, geef het een plek. Het op papier zetten van die gevoelens kan al heel veel helpen met het piekeren in bed en dus ook de stress en slapeloosheid die hierdoor volgt. Dit is de tip die mij écht het meest geholpen heeft. Hier ben ik niet zelf op gekomen, maar een vriendin zei me dit ooit. Soms zit het beste advies in de kleinste hoeken!
 • Wees bewust met je ademhaling bezig in bed. Dit kan er voor zorgen dat mentaal ook alles een beetje afremt, wat voor velen al genoeg kan zijn.
 • Rustige beweging voor het slapen gaan, zoals wandelen, kan heel erg helpen. Door te wandelen maak je endorfine aan, wat je rustiger maakt én stress verlaagt. Als je niet kan slapen door stress, waarom dan niet voor natuurlijke endorfine gaan?
 • Net zoals bij cafeïne, probeer geen nicotine binnen te krijgen vlak voor het slapen gaan. Hoewel veel mensen denken dat het hun relaxed, zorgt dit voor een verminderde aanmaak van melatonine in je lichaam (het hormoon wat je slaperig maakt). Veel mensen gaan roken van de stress, dit gaat dus hand in hand met niet kunnen slapen.
 • Probeer meditatie voor het slapen gaan. Dit is écht niet gemakkelijk en kan even duren om onder de knie te krijgen, maar dan heb je wel een skill voor het leven. Heb je hier moeite mee? Probeer dan eens een app zoals Headspace te gebruiken. Ik zet je een 30 dagen gratis linkje onder deze tips, mij helpt het in ieder geval.
 • Zet wat zachte geluiden of white-noise op je telefoon op de achtergrond. Zelf heb ik echt doodse stilte nodig, maar iedereen is anders. Wat voor mij niet werkt, werkt voor jou misschien wel! Doe je dit op YouTube of Spotify, let er dan wel op dat je dit niet de hele nacht op zet. Anders ben je zo door je bundel heen. Heb je helemaal geen smartphone? Sim Only van Simpel is een van de goedkoopste momenteel volgens mij, zo kan je beginnen met je white-noise.
 • Heb je wel al een telefoon en gebruik je wel (of geen) white-noise? Zorg dan dat je scherm uit staat. Dat blauwe licht is echt funest voor je hersenen rust te geven. Je kan er voor kiezen om een blauw-licht filter aan te zetten, wat zowat elke moderne smartphone heeft als functie, maar het is velen malen beter om gewoon niet op dat ding te kijken.
 • Krijg je stress van het feit dat je niet kan slapen in plaats van dat je niet kan slapen van de stress? Accepteer het gewoon. Dit klinkt zo veel makkelijker dan het is, ik zit er zelf nog steeds mee te sukkelen, maar het lukt steeds beter. Anders kom je écht in die vicieuze cirkel terecht. Je kan dan niet slapen, dit geeft stress, waardoor je niet kan slapen, wat stress geeft etc. Elke keer dat je het accepteert, verklein je die cirkel!!
 • Pas je keuzes aan op hoe lang je moet slapen. Iedereen heeft een ander aantal uur slaap nodig, pas je dag er op aan. Misschien kan je zelfs een avondplanning maken kijkend naar wat je wel en niet wil doen voor het slapen gaan, zo kan je je voorbereiden. Iemand die voorbereidt is zal minder stress krijgen en dus beter kunnen slapen!
 • Zorg voor een kamer met zo min mogelijk licht ’s nachts.
 • Zorg voor voldoende rustmomenten overdag zodat je niet alle stress klappen in één keer krijgt bij het slapen gaan, zo voorkom je immers dat je door die stress niet kan slapen (hopelijk).
 • Ga niet slapen met een te volle of te lege maag, dit kan een stresshormoon activeren en dat willen we zeer zeker niet. Naast het feit dat je dan wakker kan liggen van de honger.

Headspace appDe Headspace-app is heel toegankelijk voor iedereen, ook als je nog niet veel ervaring hebt met mediteren. Andy Puddicombe, een…


Start hier je gratis 14 dagen!


Het zijn redelijk wat tips, dat snap ik, maar ik zet er liever een te veel in dan een te weinig. Voor iedereen werkt wat anders. Ga het lijstje af, kies iets uit waar je je fijn bij voelt en probeer het eens uit. Je hebt niks te verliezen, enkel iets te winnen: je nachtrust!https://mind-setters.com/niet-kunnen-slapen-door-stress/