Mondgezondheid bij tieners: waar moet je op letten?


Als tiener sta je voor veel uitdagingen en veranderingen, en dat geldt ook voor je mondgezondheid. Het is belangrijk om op deze leeftijd extra aandacht te besteden aan je tanden en tandvlees, om zo problemen te voorkomen en een gezond gebit te behouden. In deze blog lees je waar je als tiener op moet letten als het gaat om mondgezondheid.

Poetsen, flossen en spoelen

Het is belangrijk om twee keer per dag je tanden goed te poetsen met een fluoride tandpasta. Vergeet daarbij niet je tandvlees zachtjes mee te poetsen. Daarnaast is het aan te raden om dagelijks te flossen en een mondspoeling te gebruiken. Zo verwijder je tandplak en voorkom je tandbederf en tandvleesontsteking.

Let op je voeding

Je voeding heeft ook invloed op je mondgezondheid. Het is belangrijk om zo min mogelijk suikerhoudende en zure dranken en voedingsmiddelen te consumeren. Kies liever voor water, melk en gezonde snacks zoals groente en fruit. Zo houd je je tanden gezond en voorkom je tanderosie.

Tongreiniging

Naast het poetsen van je tanden is het ook belangrijk om je tong te reinigen. Hierop bevinden zich namelijk veel bacteriën die een slechte adem kunnen veroorzaken. Gebruik hiervoor een tongreiniger of poets je tong met je tandenborstel.

Bezoek regelmatig de tandarts

Het is belangrijk om regelmatig naar de tandarts te gaan voor controle en preventieve behandelingen, zoals het verwijderen van tandsteen en het aanbrengen van fluoride. Zo kunnen problemen in een vroeg stadium opgespoord en voorkomen worden door Tandarts Haarlem.

mondgezondheid tieners

Bescherm je gebit tijdens het sporten

Als je aan sport doet, is het verstandig om je gebit te beschermen met een gebitsbeschermer. Deze kan op maat worden gemaakt door de tandarts en voorkomt tandletsel bij een val of klap.

Kauwgom

Kauwgom kan helpen bij het verminderen van tandplak en het stimuleren van speekselproductie. Kies wel voor suikervrije kauwgom om tandbederf te voorkomen.

Laat je gebit regelmatig controleren en verzorg het goed

Een gezonde mond begint bij goede mondverzorging en regelmatige controles bij de tandarts. Investeer in je mondgezondheid en voorkom problemen op latere leeftijd. Door tijdig aandacht te besteden aan je tanden en tandvlees, houd je je gebit gezond en stralend. Maak daarom nu een afspraak bij de tandarts Haarlem en start met een goede mondverzorging.

Het bericht Mondgezondheid bij tieners: waar moet je op letten? verscheen eerst op Mama leest.https://mamaleest.nl/gezondheid/mondgezondheid-bij-tieners-waar-moet-je-op-letten/