Meer financiële vrijheid in 2023: Stappenplan!


Meer financiële vrijheid in 2023: stappenplan!

Het jaar 2022 is voorbij en we staan aan het begin van het nieuwe jaar. Het afgelopen jaar is weer een bewogen jaar geweest. Op dit moment worden de artikelen over geld en besparen het meest gelezen op Love2BeMama. Dat zegt wel wat over de situatie bij vele Nederlanders. Voor veel mensen is het leven momenteel niet makkelijk. 2022 heeft wel laten zien dat we in ieder geval niet teveel afhankelijk moeten zijn van anderen. Is het niet verstandig om in 2023 te gaan zoeken naar meer financiële vrijheid?

Ben jij er ook klaar mee om teveel afhankelijk te zijn? Achter de feiten aan te lopen? Je geld te zien verdampen? Wil jij dit jaar starten met financieel onafhankelijker worden? 2023 wordt het jaar voor een financieel frisse start en jij kan vandaag beginnen!

!!! Onderaan de blog vind je een hele toffe tip + een GRATIS Checklist om te kijken hoe jij er financieel voor staat!

Meer financiële vrijheid: hoe doe je dat?

Het jaar 2023 staat voor de deur en het is nooit te vroeg om plannen te maken voor je financiële toekomst. Je vraagt je misschien af waarom je nu al aan je financiële doelen zou moeten denken, vooral als ze nog jaren van je verwijderd zijn. Laat je door dit blog inspireren om dit jaar een financieel frisse start te maken voor meer financiële vrijheid in 2023.

De waan van de dag of meer financiële vrijheid?

We worden met onze neus op de feiten gedrukt omdat we afhankelijk zijn van nutsbedrijven (de veel te hoge gasprijzen), afhankelijkheid van de overheid (ze bepalen teveel voor ons).

Als je een gezin hebt, druk bent met werken, het huiswerk van de kinderen, de boodschappen, sociale activiteiten en je dagelijkse leven dan leef je in de waan van de dag. De dagen vliegen voorbij en soms heb je het gevoel dat je constant achter de feiten aanloopt. We zijn allemaal druk!

Denk jij er wel eens over om je leven op ‘pauze’ te zetten, het leven van bovenaf eens rustig te bekijken erachter te komen hoe je geleefd wordt of afhankelijk je bent?

Even wat voorbeelden:

 • Je werkt bij de overheid als ambtenaar; je salaris krijg je van de overheid en de overheid bepaalt je inkomen en mogelijke loonsverhoging (of niet…).
 • Je werkt in het bedrijfsleven; de directeur van het bedrijf waar je werkt bepaalt je inkomen en mogelijke loonsverhoging (of niet…)
 • Je werkt niet maar krijgt een uitkering; je bent afhankelijk van de overheid.
 • Je hebt geld op je spaarrekening staan; de Europese Centrale Bank (ECB), bepaalt de rente op je spaarrekening. Krijg jij bij je bank rente op je gespaarde geld of mag je geld betalen voor het geld wat je op je rekening hebt staan?
 • Spaar jij netjes voor je pensioen? Heb je al gehoord dat de overheid in 2023 het Pensioenstelsel gaat herzien? Hoe gaat dat uitpakken? Wederom ben je met je pensioen afhankelijk van de overheid.

Op dit moment loopt de gasrekening bij vele huishoudens ook op. De overheid bepaald of we gas gaan halen uit Groningen of niet. De overheid bemoeit zich met de oorlog en zegt er niks aan te kunnen doen dat de gasprijzen stijgen. Wij als burgers hebben dit maar te accepteren en te betalen.

Lees verder onder de afbeelding!

Financieele vrijheid: Start vandaag met Investeren

Op onze roze wolk (blijven zitten)

Maak jij je wel eens druk over de woning die je hebt gekocht en of die in waarde toeneemt of daalt? Hierin zijn we totaal afhankelijk van wat de markt doet. Als de overheid geen woningen meer bij gaat bouwen dan is de kans groot dat mijn waarde van de woning toeneemt.

Ook is er onzekerheid over hoe het nieuwe belastingstelsel eruit gaat zien. Gaan jij er op vooruit of achteruit? Per 1 januari 2023 gaat er het een en ander veranderen.

Terwijl deze zaken allemaal spelen zijn wij druk met ons dagelijks leven en negeren we dit soort berichten het liefst. Want als jij je hierin gaat verdiepen wordt het lever er misschien niet leuker op. Uiteindelijk gaat het ons allemaal aan en krijg jij er ook mee te maken. Je wordt hoe dan ook een keer met je neus op de feiten gedrukt.

Beter bereid je je voor op de toekomst of blijf je op je roze wolk zitten en verwacht je het van een ander?

Doelen stellen voor financiële vrijheid

Weet jij soms ook even niet meer hoe het verder moet? Zie jij de prijzen stijgen maar je loon niet? Heb jij ook steeds meer het verlangen om minder afhankelijk te worden?

Maak dan vandaag nog de keuze, kunt je ervoor kiezen om in 2023 je financiële kennis te vergroten! Tijdens alle jaren die nog komen gaan zul je daar profijt van hebben. Ik ga je vertellen waarom je nu moet beginnen met plannen en het stellen van je financiële doelen. Met een paar simpele tips en trucs kun je je financiën op orde krijgen en de controle over je geld (vermogen) terugnemen, zonder je overweldigd te voelen.

Begin vroeg

Hoe eerder je begint met het plannen van je financiële toekomst, hoe beter het voor je op de lange termijn zal zijn. Probeer er een gewoonte van te maken om elk jaar financiële doelen te stellen, zodat je je voortgang kunt volgen en indien nodig kunt bijstellen. Maar het belangrijkste, BEGIN!

Wees realistisch

Het is belangrijk om realistische verwachtingen te scheppen, zodat je niet ontmoedigd raakt als dingen niet precies volgens plan gaan. Verwacht niet dat je van de ene op de andere dag miljonair wordt; focus in plaats daarvan op het maken van stapsgewijze vooruitgang in de richting van grotere doelen in de loop van de tijd.

Maak een actieplan

Als je eenmaal je doelen hebt bepaald, is het tijd om een actieplan te maken om je te helpen ze te bereiken. Verdeel elk doel in kleinere stappen en bepaal vervolgens hoeveel tijd en moeite er nodig is om elke stap te voltooien. Zorg ervoor dat elke stap haalbaar en binnen handbereik is voordat u doorgaat naar de volgende.

Tip: Neem samen met je partner eens de tijd om je financiële huishouding op papier te zetten.

Actieplan financiële vrijheid

Het creëren van financiële intenties hoeft niet intimiderend of overweldigend te zijn – het gaat allemaal om het nemen van kleine stappen om grotere doelen te bereiken!

Stap 1:

Zet je inkomsten en uitgaven op papier. Houd je in de maand geld over, kom je net rond of kom je geld tekort? Ga erover nadenken of je meer inkomsten kan gaan genereren. Of kun je je uitgaven naar beneden brengen? Welke abonnementen kun je bijvoorbeeld opzeggen? Ben je misschien dubbel verzekerd?

Stap 2:

Wat heb jij aan vermogen? Wat is waarde vast? Bouw je überhaupt een vermogen op? Heb jij naast je inkomsten van je baan (plan A) en het opbouwen van misschien Pensioen (plan B) nog een ander plan lopen? Een plan C?

Stap 3:

Ga er eens over nadenken van wie jij afhankelijk bent? Denk aan: je baas (loon), de bank (hypotheek, leningen), de overheid (toelages), nutsbedrijven (stijgende gasprijs).

Heb jij ook bepaalde zaken zelf onder controle? Heb jij je spaargeld geïnvesteerd (geld kan voor jouw werken) of een beetje fysiek goud of zilver in huis?

Stap 4:

Wat zijn je financiële doelstellingen voor meer Financiële vrijheid? Misschien heb je daar nog nooit over nagedacht. Goede voornemens voor het nieuwe jaar zijn vooral gericht op het gebied van eten, drinken en sporten. Maar heb je ook financiële doelstellingen voor financiële vrijheid?

 • Kan ik de inflatie de baas zijn of neemt mijn vermogen steeds verder af (omdat ik geld in de euro heb zitten)?
 • Bouw ik aan mijn vermogen? Maak ik van geld geld? Laat ik geld voor mij werken of werk ik voor geld?
 • Kies ik ervoor om de rest van mijn leven voor geld te blijven werken? Je moet zorgen dat geld voor jouw gaat werken en dat je vermogen gaat opbouwen. Dus stoppen met je baan zit er niet zomaar in maar wel kun je het geld wat je overhoudt in de maand voor jouw laten werken! (Weetje: Tussen 1900 tot 2017 leverden beursgenoteerde aandelen wereldwijd gemiddeld 8,1% rendement per jaar.)

Stap 5:

Heb jij voldoende kennis?

 • Weet jij wat geld is?
 • Weet jij hoe jij zelf over geld denkt?
 • Weet jij hoe ons systeem in elkaar zit?
 • Weet jij wat er mis is met ons geld systeem?
 • Weet jij wat je hier tegen kan doen, dat je jouw vermogen kan veiligstellen?
 • Weet jij hoe je de financiële situatie van je GEZIN beter kunt beschermen in de komende jaren?
 • Weet jij hoe je moet omgaan met je inkomsten en uitgaven overzicht in samenhang met de Balans? (op de Balans staat jouw vermogen dat geld in het laatje brengt en vermogen dat geld uit het laatje haalt!)

Tip!

Lees het boek Rijke Pa, Arme Pa.

Of je uit de schulden wilt komen, of aan het eind van de maand geld wilt overhouden, of bijzonder welvarend wilt worden, dit boek is een ‘must read’. Op een prettig leesbare manier leert Robert Kiyosaki jou onder meer hoe geld verdiend wordt en hoe jij je vermogen kunt laten toenemen. Hij leert jou hoe je geld voor jou aan het werk kunt zetten en hoe jij het opgebouwde vermogen kunt behouden!

Om over na te denken: Aan aandelen kun je geld verdienen en dat valt onder vermogen. Een camper valt ook onder je vermogen maar dat kost alleen maar geld. Hier verdien je geen geld aan, tenzij je hem verhuurd. Hoeveel tijd besteed jij aan WERK en inkomen vergaren? Besteed jij ook tijd aan het nadenken over wat je met je geld moet doen als je het eenmaal hebt verdiend?

Ga jij je financieel onderleggen voor meer financiële vrijheid?

Het nieuwe jaar is een mooie start om te beginnen met het stellen van goede voornemens en doelen maar start jij dit jaar ook met financiële doelen?

Je financiële doel voor 2023 kan zijn: Ik wil mij in 2023 financieel onderleggen zodat ik een start kan maken om in de komende jaren minder afhankelijk te worden van baas, bank en overheid. Trek het naar je toe inplaats van afhankelijk te zijn van iemand anders (on)kunde!

Alles begint met kennis. Ga dit jaar ook kennis opdoen en steek daar je tijd in. Je neemt dan het risico om op je werk niet mee te kunnen praten over de nieuwste Netflix serie maar je weet voortaan wel beter hoe je met je vermogen om moet gaan.

Liever een Netflix serie missen dan voor altijd in een ratrace zitten!

Start vandaag: Investeren kun je leren!

Zet deze blog jou aan het nadenken?

Het kan best confronterend zijn en het lijkt misschien niet voor jou weggelegd om te starten met meer Financieele vrijheid. Maar jij kan dit ook! Als jou dit niet alleen lukt dan kun je in dit jaar starten met het online programma ‘Investeren kun je leren’ van Het Investeringsplan. Het Online Programma start begin 2023. Je kan ons al volgen op Instagram en LinkedIn. Onze missie is dat iedereen leert investeren voor meer Financieële vrijheid.

Als jij 100 of 200 euro of meer per maand ‘over’ hebt kun jij al gaan starten met investeren en je vermogen op gaan bouwen. In het online programma ‘Investeren kun je leren’ word je van A tot Z begeleid met het maken van je keuzes op het gebied van investeren.

Je gaat kennis maken met de 4 Asset Classes waarin je kan investeren: Aandelen, Edelmetalen, Vastgoed en Crypto. Ook krijg je gratis 2 jaar lang toegang tot de besloten Discord Community waarin je vragen kan stellen, nog meer gaat leren en verdieping krijgt. Je wordt dus niet los gelaten maar neemt deel aan een community met gelijkgestemden.

Let op: Het Investeringsplan geef geen financieel advies. De keuzes die je maakt zijn je eigen keuzes. Je hebt hierin je eigen verantwoordelijkheid.

Om alvast kennis te maken met dit Online Programma kun je NU de GRATIS Checklist ‘Hoe sta jij er financieel voor?’ downloaden. In het document vind je ook een overzicht van het Online Programma.

Met deze paar tips zou iedereen in staat moeten zijn om van 2023 het jaar te maken waarin jij je financiële kennis vergroot en kunt starten! Dus wacht niet langer – ga vandaag nog aan de slag!

Een succesvolle financiële start voor jezelf opzetten is ook voor jou mogelijk, met educatie, planning en toewijding kun jij ervoor zorgen dat 2023 een leerzaam jaar wordt voor jou en je gezin. Door de juiste stappen te volgen – het definiëren van intenties, het stellen van doelen en het maken van een actieplan, zorg je ervoor dat het investeren hierin zijn vruchten afwerpt.

In deze blog staan affiliatelinks.

https://www.love2bemama.com/meer-financiele-vrijheid-in-2023-stappenplan/