Manx – Alles over kattenrassen


Manx kat

Maak kennis met de charmante en unieke Manx kat, een ras dat bekend staat om zijn opvallende eigenschap: het ontbreken van een staart. Met een rijke geschiedenis en een speelse persoonlijkheid, is de Manx kat een waar genot om mee samen te zijn.

Manx profiel

Levensverwachting : 9-13 jaar
Gemiddelde hoogte : 30-35cm
Gemiddeld gewicht : 3,5-5,5kg
Vachttype en -kleur : korte en lange vacht wit, blauw, zwart, rood, crème, zilver, schildpad, blauwcrème, bruin
Lichaamstype : middelgroot en zwaar gebouwd
Verzorging vereist : dagelijks
Vergelijkbare rassen : Cymric

Geschiedenis

De Manx kat is een van de oudst bekende kattenrassen die ons intrigeert met zijn mythen en legendes. Verhalen fluisteren over zijn oorsprong, van de legendarische ark van Noah tot een gezonken schip van de Spaanse Armada voor de kust van het betoverende eiland Man. Maar de waarheid, die lijkt te schitteren als een kostbare schat, onthult zich waarschijnlijk in de handelsschepen die eeuwen geleden van Fenicië naar Japan voeren.

Avontuurlijke zeelieden die op hun reizen enkele Japanse kurkentrekkerstaart katten ontdekten. Misschien pikten ze deze charmante metgezellen op als muizenvangers aan boord van hun schepen, hun krullen en kenmerkende verschijning betoverend. Zo begon het verhaal van de Manx kat, een verhaal dat zijn weg vond naar de Verenigde Staten in de vroege jaren dertig.

Het was daar, in het land van dromen en onbegrensde mogelijkheden, dat de Manx kat zijn naam en roem verwierf. In 1990 schitterde de eerste Manx-kampioen, Bonhaki genaamd, als een zilveren tabby Manx op een prestigieuze show in Londen. Dit markeerde het begin van een nieuw tijdperk, waarin fokkers in de Verenigde Staten zich met passie toelegden op het koesteren en perfectioneren van dit unieke ras.

Persoonlijkheid Manx

De Manx heeft een veelzijdige en betoverende persoonlijkheid. Ze zijn geboren avonturiers, altijd klaar om te rennen, te spelen en hun jachtinstinct te bevredigen. Maar temidden van hun actieve levensstijl zijn ze ook verrassend rustig en liefdevol, schijnbaar onaangedaan door de drukte van het leven.

De Manx kat is een ware gezelschapsdier en vindt het heerlijk om in de nabijheid van mensen te zijn. Ze zullen graag op je schoot kruipen en genieten van gezellige knuffelsessies. Hun aanpassingsvermogen is bewonderenswaardig, vooral wanneer ze van jongs af aan worden blootgesteld aan nieuwe activiteiten, mensen en dieren. Ze passen zich gemakkelijk aan en worden al snel een integraal onderdeel van het gezin.

Maar er is meer aan deze slimme en charmante metgezellen. De Manx kat is intelligent genoeg om trucjes te leren, zoals apporteren en aan de lijn lopen. Ze hebben zelfs de vaardigheid om deuren te openen en kranen te draaien, wat een speelse ondeugendheid toevoegt aan hun karakter. Met hun slimheid en leergierigheid kunnen ze je keer op keer verrassen.

De Manx kat is ook een geweldige reisgenoot. Ze genieten ervan om in auto’s te rijden en zijn dol op water, waardoor ze perfect zijn voor roadtrips en avonturen. Ze zijn speels en enthousiast, en zullen je keer op keer vermaken met hun vrolijke aanwezigheid.

Eén ding is zeker: de Manx kat is onmiskenbaar mensgericht. Ze hunkeren naar menselijk gezelschap en moeten niet te lang alleen gelaten worden. Ze gedijen op interactie en genegenheid, en hun aanwezigheid zal je leven verrijken met onvoorwaardelijke liefde en vreugde.

Gezondheid

Als het gaat om de gezondheid van de Manx kat, zijn ze over het algemeen gezonde en vitale dieren. Ze genieten van een robuuste gezondheid en hebben een goede levensverwachting. Echter, net als bij elk ras, zijn er enkele specifieke aandoeningen waar ze gevoelig voor kunnen zijn, maar maak je geen zorgen, met de juiste zorg en aandacht kunnen deze uitdagingen worden aangepakt.

Een van de aandoeningen waar de Manx kat vatbaar voor kan zijn, is artritis in het staartbeen van “stumpies”. Hoewel ze misschien geen staart hebben, hebben ze andere zenuwuiteinden in dat gebied die nog steeds gevoelig kunnen zijn. Het is belangrijk om hier alert op te zijn en eventuele symptomen tijdig te herkennen.

Een andere aandoening die bij de Manx kat kan voorkomen, is hoornvliesdystrofie. Dit is een aandoening waarbij het hoornvlies van het oog wordt aangetast. Regelmatige controles bij de dierenarts en aandacht voor eventuele veranderingen in het oog kunnen helpen om deze aandoening vroegtijdig op te sporen en te behandelen.

Een meer complexe aandoening die bij de Manx kat voorkomt, is het Manx-syndroom. Dit is een verzameling defecten, waaronder een korte ruggengraat, urinewegproblemen en problemen met de darmen en spijsvertering. Ongeveer 20 procent van de Manx katten wordt getroffen door deze aandoening. Het is essentieel om regelmatig de gezondheid van je Manx kat te laten controleren door een dierenarts en bij eventuele zorgen direct medisch advies in te winnen.

Hoewel deze gezondheidsaandoeningen bij de Manx kat kunnen voorkomen, moet je niet vergeten dat ze over het algemeen gezond zijn en een gelukkig en actief leven kunnen leiden. Door regelmatige dierenartsbezoeken en het observeren van eventuele symptomen of veranderingen in hun gedrag, kun je ervoor zorgen dat ze de beste zorg en behandeling krijgen die ze verdienen.

Manx Verzorgen

De verzorging van een Manx kat is van vitaal belang om ervoor te zorgen dat ze zich goed voelen en er op hun best uitzien. Deze prachtige katten hebben een aantal specifieke behoeften als het gaat om hun verzorging, maar maak je geen zorgen, het is de moeite waard om wat extra aandacht aan ze te besteden.

Een strikte controle van hun voeding is essentieel om ervoor te zorgen dat ze in goede conditie blijven. Manx katten hebben een grote eetlust en kunnen gemakkelijk te zwaar worden als ze niet het juiste dieet krijgen. Door een uitgebalanceerd en voedzaam voedingsplan te volgen, kun je ervoor zorgen dat ze op een gezond gewicht blijven en zich energiek voelen.

De Manx kat heeft een prachtige dubbele vacht die dagelijkse verzorging vereist. Regelmatig borstelen is nodig om de vacht in een gladde en klitvrije conditie te houden. Dit helpt ook om losse haren te verwijderen en het risico op haarballen te verminderen. Het is belangrijk om aandacht te besteden aan hun vacht tijdens het ruiseizoen, wanneer ze mogelijk meer verharen dan normaal.

Naast voeding en vachtverzorging is het ook belangrijk om regelmatig de algemene gezondheid van je Manx kat te controleren.

Manx Depositphotos_346300052_S

Verschijning

De Manx kat komt voor in een scala aan kleuren en patronen, variërend van effen tinten tot schildpad, bicolor, tricolor/Calico, tabby, ticking, smoke en shaded. Deze verscheidenheid aan kleuren maakt elke Manx kat uniek en adembenemend.

Hoewel ze middelgroot zijn, worden de Manx katten vaak onderschat in hoe groot en zwaar ze kunnen worden. Met hun gedrongen lichaamsbouw stralen ze kracht en robuustheid uit. De ronde kop, ogen en snuit geven hen een algehele ronde uitstraling, waardoor ze bekend staan als ronde katten.

Een opvallend kenmerk van de Manx kat is de achterkant die hoger is dan de voorkant. Dit is duidelijk te zien wanneer ze rechtop staan, wat bijdraagt aan hun unieke uitstraling en charme.

Hoewel de meeste Manx katten staartloos zijn, zijn er enkele met een volle staart en anderen met een halve staart. Ze worden aan de hand van dit kenmerk “longies”, “rumpies” of “stumpies” genoemd. Deze speciale eigenschap voegt nog meer karakter toe aan dit buitengewone ras.

De Manx kat heeft over het algemeen kort haar, maar er zijn ook langharige exemplaren. Sommige kattenregisters verwijzen naar deze langharige variant als de “langharige Manx”, terwijl anderen ze een aparte naam geven, zoals “Cymric”. Hoe dan ook, hun dikke vacht maakt hen nog aantrekkelijker en geeft hen een prachtige uitstraling.

Het lichaam van de Manx kat is stevig en gespierd, met een brede borst en een ronde achterkant. Wat hen echt onderscheidt, is de lengteverschil tussen hun voorpoten en achterpoten. De achterkant zit hoger dan hun schouders, wat een uniek silhouet creëert en hun gracieuze houding benadrukt.

De verschijning van de Manx kat is werkelijk adembenemend en betoverend. Met hun diverse kleuren, gedrongen lichaamsbouw en unieke staartkenmerken zijn ze een ware schoonheid om te aanschouwen. Laat je betoveren door hun charme en geniet van hun unieke verschijning in al zijn glorie.

Manx Depositphotos_521764340_Shttps://www.nieuwekat.nl/manx/