Mama me-time: Waarom iedere (aanstaande) mama dit boek moet lezen – MOMSPIRATION


Naast mij ligt een oranje boek met op de cover roze tekst. ‘Mama me-time’ staat er met grote letters op. Dé feelgoodgids voor het eerste jaar na de bevalling. Voor in het boek staat geschreven: Voor Anouk, een lichtend voorbeeld voor alle (pas)bevallen moeders. Het is het kersverse boek van Hetty Crèvecoeur. En ik ga je vertellen waarom jij, zwanger of kersverse mama, dit boek ook moet lezen en er daarna nog meerdere keren in moet bladeren. Ook als je niet voor de eerste keer moeder wordt.

Mama me-time? Moet dat nou echt?

Bij ons staat met enige regelmatig in de ochtend de televisie aan. Dan kijken we naar Koffietijd. Of nou ja, kijken. Ik kijk delen van de items, luister naar de gesprekken terwijl ik in de keuken rommel en laat mij inspireren. En soms heeft iets ineens mijn aandacht. Een gast, een gesprek of een onderwerp. Zo ook deze keer wanneer er een nieuw boek en een gesprek met de schrijfster wordt aangekondigd. Mama me-time. Geschreven door Hetty. Die je misschien wel kent als gezondheidsdeskundige. Mijn eerste gedachten gaan over de titel. Me-time? Vast het zoveelste boek over hoe je tijd voor jezelf maakt terwijl je 100 ballen probeert hoog te houden. Want dat is allemaal zoveel makkelijker dan het lijkt. Oké, ik was getriggerd. Blijkbaar raakt het mij. Ik dacht kom maar op met dat verhaal. Overtuig mij maar eens.

Herstellen na je bevalling is zó belangrijk

Dat lukte, want in de paar minuten dat Hetty vertelt over haar boek en haar visie op de tijd na de bevalling ben ik zo enthousiast dat ik besluit om Hetty te contacten. Dit verhaal moet iedereen horen. Iedere jonge moeder. En dus stuur ik haar een berichtje. Want het onderwerp dat dit boek behandelt, is zo belangrijk. De periode waarin je een kindje mag verwelkomen is intens, maar (bijna) alle aandacht gaat naar je baby. En na negen maanden zwangerschap lijkt het ineens of iedereen jou vergeten is. Terwijl zeker de periode direct na je bevalling zo belangrijk is voor jou. De tijd van herstellen. Echter sta je er na een weekje kraamzorg weer alleen voor. En moet je het na 6 weken met een controle afspraak bij de verloskundige verder zelf maar uitvogelen. Te kort door de bocht? Misschien.

Ik ontmoet Hetty op We Are Pregnant in de Werkspoor Kathedraal. De perfecte plek om haar boek te lanceren natuurlijk. Hetty vertelt gepassioneerd over haar tweede kind; het Mama me-time boek. Ze vraagt geïnteresseerd naar mijn postpartum ervaringen. Ik proef van een heerlijke smoothie geïnspireerd op een recept uit het boek. En met een boek in mijn tas nemen we afscheid.

mama me-time boek review

Een helpende hand in boekvorm

Thuis begin ik te lezen. Het boek is ingedeeld in 4 kwartalen. Per kwartaal wordt er uitgebreid beschreven wat voor jou van belang is. Voor het herstel van je lichaam, het (terug)vinden van de balans in je leven en hoe je jezelf kunt voeden, verzorgen en in beweging brengen. Dus ook voor mij, zo een aantal maanden na mijn 3e bevalling, is er nog genoeg informatie wat van toepassing is op de periode waarin ik mij bevindt.

Het is voor het eerst dat ik het gevoel heb dat er ruimte is voor tijd. Niet een race hoe je het snelste weer topfit je oude ik bent. Het boek behandelt het eerste jaar na de bevalling. Op een helpende manier. Het gaat niet over wat je na zoveel tijd weer zou moeten kunnen, maar beschrijft hoe je de tijd neemt om je prettig te voelen bij alle onderwerpen waar je als kersverse moeder mee geconfronteerd wordt. Onderwerpen waar niemand je vooraf iets over vertelt.

Tenminste, in mijn geval. Zeker toen ik de eerste keer mama mocht worden, werd ik zo overvallen door alles. En dan vooral alles wat er naast de zorg voor je baby ook nog bij komt kijken. Met als overheersend gevoel dat het er waarschijnlijk allemaal wel bij hoort en normaal is. Maar inmiddels weer ik beter.

Gelukkig leest het boek zo heerlijk weg. Het voelt alsof Hetty naast mij zit op de bank met een kop thee in haar handen en mij alles geduldig en liefdevol vertelt. Het stuk waarin zij het vierde trimester, de eerste maanden na je bevalling, bespreekt voelt vooral als herkenning. Hoe ga je om met kraamvisite? Welke hulp kan je goed gebruiken? Ik zou willen zeggen, zorg dat je dit boek op je koffietafel hebt liggen nog voordat je gaat bevallen en dat je inner circle het óók leest!

Het voelt alsof Hetty naast mij zit op de bank met een kop thee in haar handen en mij alles geduldig en liefdevol vertelt.

Als mama gelukkig is

Ik lees verder en kom langs handige informatie, dingen die ik niet wist. Ja, ik. Moeder van drie. Heerlijke recepten voor de nodige energieboost, praktische selfcare tips en de meest liefdevolle complimenten die mij doen glimlachen. En het enige wat ik denk is dat dit boek een cadeau moet zijn aan iedere vrouw die moeder mag worden of is geworden. Een kraamcadeau? Een item in het kraampakket? Vergoed door de zorgverzekering? Beschikbaar bij iedere verloskundige in de wachtkamer? Hoe dan ook, dit onderwerp, hoe te herstellen na een zwangerschap, is zo onderbelicht. Vergeten. Ondergeschikt.

mama me time belangrijk

Iets waarvan ik hoop dat ik er een positieve verandering in teweeg kan brengen. Ik ben in ieder geval overtuigd dat Hetty het met dit boek ook doet! Het is niet het zoveelste boek. Het is het boek wat nodig is. Ik kan het doen door mijn ervaringen te delen met kersverse mama’s, door te luisteren naar mama’s die net bevallen zijn, te praten over mijn ervaringen. Door je nu vertellen over ‘Mama me-time’. Een gids voor jouw eerste jaar na je bevalling. Ook als het de bevalling van je tweede of misschien wel derde kindje is. Als reminder om jezelf in acht te nemen. En jou te helpen om een gelukkige mama te zijn. Want als mama gelukkig is, is iedereen dat.

Liefs, Anouk

Het Mama me-time boek is o.a verkrijgbaar via De wereld van Snor. Wil je meer weten over Hetty? Bekijk dan eens haar website Krachtvoer voor vrouwen met inspirerende artikelen en haar coaching mogelijkheden.

Mama me time boekhttps://momspiration.nl/2023/04/17/mama-me-time-hetty-crevecoeur-boek-review/