King Charles Spaniel | Karakter | Verzorging | Hondenrassen


King Charles Spaniel

De Cavalier King Charles is een volgzame, vriendelijke en zeer aanhankelijke hond met een rustige persoonlijkheid die steeds meer geliefd wordt bij het gezin. Hij is sociaal, rustig en perfect voor senioren. De King Charles Spaniel of Cavalier King charless Spaniel is een kleine gezelschapshond die zowel van menselijk gezelschap als van hondengezelschap houdt. Een van de redenen voor het grote succes was de speciale relatie die Cavalier King Charles had met kinderen en andere dieren, terwijl zijn intuïtieve intelligentie in combinatie met zijn buitengewone aanpassingsvermogen hem in staat stelde zich aan elke situatie aan te passen.

Dit hondenras is een kruising tussen een mopshond, een miniatuur retriever en een pekinees, de Cavalier King Charles is de perfecte gezelschapshond!

King Charles Spaniel – FCI Rasgroep 9

De King Charles Spaniel behoort tot de rasgroep van de Gezelschaps- en dwerghonden.

Land van herkomst: Engeland
Huidige en oorspronkelijke taken: Gezelschapshond.
Temperament: Speels, Onbevreesd, Zachtaardig, Aanpasbaar, Aanhankelijk, Sociaal, Geduldig
Levensverwachting: 9 tot 14 jaar

Uiterlijk

Schouderhoogte: Tussen de 25 en 30 cm.
Gewicht: Ze wegen tussen de 5 en 7,5 kg.

Hoofd
De neusrug van de King Charles Spaniel is zeer kort. Hij loopt opwaarts naar de schedel toe. De voorsnuit is vierkant, met een brede onderkaak. De oren zijn laag aangezet en erg lang. Ze worden hangend gedragen.
Lichaam
De rug is kort en recht. De borst is diep en breed. De benen zijn kort en recht. Ze hebben ronde voeten met dikke voetzolen.

Vacht: Lange, zijdeachtige vacht. Het is recht of licht golvend.
Kleuren: Zwart en tan, Dieprood. Wit met zwart en rood bruine aftekeningen. En wit met kastanjebruin.

King Charles Spaniel Depositphotos_4441748_S

Gedrag

Deze vrij eenvoudige gezelschapshond is eigenlijk voor bijna iedereen geschikt, omdat hij zich gemakkelijk aanpast aan verschillende leefomstandigheden. Deze hond is ook geschikt voor nieuwe baasjes: hij is aanhankelijk en energiek, niet agressief en makkelijk te trainen. Dus zoekt hij een meester die tederheid toont.

Karakter

De naam van de Cavalier King Charles Spaniel past uitstekend bij het kleine ras. De honden zijn vriendelijk, zachtaardig, goedaardig en doen hun naam eer aan. Ze zijn vriendelijk met andere huisdieren en leven harmonieus samen met kinderen en dieren. Hoewel ze worden gewaardeerd om hun leervermogen en persoonlijkheid, zijn Cavaliers ook sociaal met andere honden. Als het op hun menselijke metgezellen aankomt, zijn ze aanhankelijk.

Sociaal

De King Charles Spaniel kan het goed met kinderen vinden, mits ze hem in zijn waarde laten. Met katten en andere huisdieren kan hij redelijk goed omgaan. De omgang met andere honden is normaal gesproken goed.

Omgang

Sommige Cavaliers die het instinct voelen om te jagen, gaan misschien op muizenjacht. Meestal zijn ze nog wel te vinden. Het ras is makkelijk te trainen, leert snel en wordt niet zenuwachtig. Ze zijn geen goede keuze als waakhond vanwege hun intelligentie. Het zijn vrolijke, intelligente honden met een groot aanpassingsvermogen. Ze zijn graag onder de mensen is. En hij wordt niet graag alleen gelaten. Zo nu en dan kunnen ze wat eigenzinnig zijn. Bij onraad laat hij zijn stem horen.

Beweging

Ze hebben een gemiddelde bewegingsbehoefte. Driemaal daags een blokje om en daarnaast af en toe wat spelen in de tuin, is voldoende voor dit ras. Het is een hond die zeer goed op een etage woning gehouden kan worden.

King Charles Spaniel Depositphotos_46159015_S

Opvoeding

De Cavalier King Charles Spaniel houdt ervan zijn mensen te plezieren, maar hebben soms wel eens een eigenzinnige kantje. Wees daarom altijd duidelijk en consequent. Ze zijn dan intelligent genoeg om snel dingen te begrijpen. Onderwijs kan in de ware zin van het woord op een speelse manier worden overgebracht. Het is belangrijk om vroeg met de hond aan zijn opvoeding te beginnen en hem vertrouwd te maken met andere honden van dezelfde soort. Door te trainen op een hondenschool leer je op de juiste manier om te gaan met het gewenste gedrag van je nieuwe gezinslid en je trouwe viervoeter. Deze kleine Brit houdt van extra activiteiten tijdens het wandelen, zoals apporteren of joggen, en in de zomer zelfs lang zwemmen in het meer. Deze lieve gezelschapshond zal veel genieten van knuffels. Vanwege zijn aard zal het liefdevol opvoeden van een puppy meestal zonder problemen succesvol zijn.

Gezondheid

Een aandoening die alleen voorkomt bij Cavalier King Charles-spaniëls is het episodisch valsyndroom van het zenuwstelsel, kortweg EFS. Hier ontwikkelt het ras spierspasmen na inspanning of stress, wat kan leiden tot bewegingsbeperking en vallen. Krampen zijn meestal pijnloos en te behandelen – ze worden echter vaak verward met epilepsie.

Het droge-ogen-syndroom komt vaker voor bij Cavalier King Charles Spaniels en wordt gekenmerkt door chronische droge ogen. Dit moet continu worden behandeld zodat het hoornvlies niet ontstoken raakt.

Het Curly Coat-syndroom komt alleen voor bij honden met droge-ogen-syndroom en kan kort na de geboorte door krullend haar worden gezien. Dan ontstaat er een pijnlijke ontstoken vette huid. Helaas moeten dieren die hier last van hebben, dikwijls worden ingeslapen. Omdat het ras nu DNA-getest is op erfelijke ziekten, kunnen de meeste ziekten worden uitgesloten door gerichte selectie.

Het ras kan ook hartaandoeningen en neurosyringomyelie (SM) ontwikkelen. Over het algemeen is een goede fokker de beste preventieve maatregel om erfelijke ziekten te voorkomen. Dan heeft een hondenbezitter een sterke viervoeter met een Cavalier King Charles Spaniel die maar één keer per jaar naar de dierenarts hoeft voor controle en vaccinaties en wel 14 a 15 jaar kan worden.

King Charles Spaniel Depositphotos_13146567_S

Verzorging

Het is het beste om je trouwe viervoeter de gewoonte aan te leren van dagelijkse verzorging. Voor dit doel zijn er veel benodigdheden voor uw Cavalier King Charles Spaniel. Borstel eerst de vacht om klitten te voorkomen. Waar klitten vaak voorkomen zijn de oren en oksels. Je moet ook om de paar dagen poetsen. Als eigenaar hoef je geen bezoek aan een trimsalon te plannen, aangezien dit ras niet geknipt hoeft te worden. Als de hond te vuil is om te borstelen, kunt u deze wassen met een milde hondenshampoo.

Pas van de lente tot de herfst op voor ongewenste gasten in de vacht en verwijder ze indien nodig met een tekenpincet. Controleer de oren van uw Cavalier King Charles Spaniel dagelijks om takjes uit de vacht te verwijderen. Bij de viervoeters van het ras kan het hangende oor sneller ontstoken raken omdat het warm en vochtig is onder het oor. Bij dierenwinkels vind je speciale oorverzorging. Indien nodig kunnen de ogen ook worden gereinigd met een speciale oplossing en een vochtige doek. Als het haar tussen de kussentjes te lang is, kun je het gemakkelijk afknippen – dit is vooral in de winter aan te raden.

Een Cavalier King Charles Spaniel puppy kopen

Als je een Cavalier King Charles Spaniel als huisdier koopt, heb je een goede keuze. Het kopen van een puppy van een gespecialiseerde fokker vereist echter het vinden van een betrouwbaar persoon. Sommige fokkers profiteren door hun puppy’s aan kopers te geven zonder de nodige socialisatie, gezondheidsmaatregelen of stambomen. Het is mogelijk, hoewel onwaarschijnlijk, dat je de ouders niet eens zult zien omdat ze uit de buurt van mensen worden gehouden. Bovendien kunnen honden met een onduidelijke oorsprong worden verworven. Kopen bij fokkers die ongezonde of ongezonde exemplaren redden, leidt tot lastige verrassingen. Dit doen uit sympathie is een verschrikkelijk idee omdat het het probleem in stand houdt.

De nieuwe eigenaar van een puppy zou deze hond niet moeten kopen zonder eerst zijn gezondheid te onderzoeken en er geen angst in te ontdekken. Ze moeten ook de tijd nemen om de ouders van de hond te leren kennen. Ze moeten aantonen dat ze vriendelijk, gezond en evenwichtig zijn. Een serieuze hondenfokker zal de vragen zijn over hun ras en individuele vragen over de gezondheid van hun dieren zeker beantwoorden. Toekomstige kopers moeten ook vragen krijgen over waar ze zullen wonen. Naast een stamboekcertificaat heeft hij bewijs nodig van hondenvaccinaties en routinematige ontworming. Zodra hij deze informatie heeft verzameld, zal hij vragen hoe de hond zal worden gehouden. Een puppy bezoeken kan pas na de eerste vaccinatie

Een asielhond adopteren.

Omdat oudere Cavalier King Charles Spaniels favoriete rassen zijn, zijn er altijd honden die op zoek zijn naar een nieuw baasje. Er zijn zelfs verenigingen gericht op Cavalier King Charles Spaniels die ‘in nood’ verkeren. Daarnaast zijn er organisaties die zich richten op kruisingen die geadopteerd willen worden.

King Charles Spaniel puppy Depositphotos_8038616_Shttps://www.nieuwehond.nl/king-charles-spaniel/