Khao Manee – Alles over kattenrassen


Khao Manee

De Khao Manee kat, ook bekend als de Khao Plort, of Diamantoog kat – is een zeldzaam kattenras afkomstig uit Thailand. Hij is honderden jaren oud en wordt genoemd in de Tamra Maew.

Levensverwachting : 10 – 12 jaar
Gemiddelde hoogte : 25 -30 cm
Gemiddeld gewicht: 3,5 – 4,5 kg
Vachttype : De vacht van de Khao Manee is kort en gemakkelijk te onderhouden
Vachtkleur en lichaamstype : Witte vacht, slank lichaam
Vergelijkbare kattenrassen : Bengaal, Siamees, Tonkinees

Geschiedenis

Het Khao Manee kattenras, uitgesproken als “Kow Mani,” is een zeldzaam kattenras uit Thailand dat honderden jaren oud is. Het heeft een doordringende blik en werd gefokt door de koninklijke familie zelf. In Thailand is het het vierde grootste Thaise kattenras naast de Siamees, Burmees en Korat. Het ras is eeuwen eeuwen geleden in Siam (nu bekend als Thailand) ontwikkeld, en was honderden jaren lang het exclusieve eigendom van de koninklijke familie. De naam Khao Manee betekent letterlijk “Witte Edelsteen” en ze worden ook wel de Diamantoog kat genoemd. Dit ras werd streng beschermd tegen export en heeft Thailand niet verlaten tot 1999, toen het eerste ras naar de Verenigde Staten werd gebracht door Colleen Freymuth, die een fokprogramma begon om deze unieke dieren te behouden nu hun aantal in hun geboorteland afneemt.

Ooit kwamen ze alleen in hun geboorteland voor, maar tegenwoordig zijn ze populair in Engeland en Amerika. Het ras is uniek, en zijn uiterlijk is uitzonderlijk mooi. De Khao Manee wordt nog niet erkend door kattenregisters in de Verenigde Staten, maar is wel goedgekeurd voor tentoonstellingen. De Khao Manee Cat Club verkreeg in oktober 2011 de status van pre-erkenning bij de Cat Fancy Board of Directors. Dit is geen gefabriceerd of ontworpen ras en komt oorspronkelijk uit Thailand.

Khao Manee Depositphotos_339152692_S

Persoonlijkheid

De Khao Manee is een speelse, actieve kat die van aandacht houdt. Hij schiet goed op met kinderen en andere huisdieren, dus hij is een geweldige aanwinst voor elk gezin. Hij kan snel eenzaam worden als zijn eigenaar alleenstaand is, dus het is het beste voor deze kat om andere katten in huis te hebben. Als u op zoek bent naar een vriendelijke, aanhankelijke kat om u gezelschap te houden en spelletjes mee te spelen, dan is Khao Manee de perfecte keuze.

De Khao Manee is een speels kattenras dat houdt van en hunkert naar interactie met mensen. Ze zijn niet bang voor vreemden en geven en ontvangen graag aandacht van hun baasjes. Ze zijn erg gehecht aan hun eigenaren en bouwen een sterke band met hen op. Naast het feit dat ze graag spelen, hebben ze ook een rustigere kant. Als ze genoeg gespeeld hebben en rust willen, gaan ze graag bij hun baasjes liggen en worden ze geaaid, dus dit ras heeft zowel een actieve als een rustige kant. Deze combinatie maakt dat veel mensen geïnteresseerd zijn in dit ras.

Gezondheid

De Khao Manee wordt over het algemeen beschouwd als een gezond ras, hoewel het oordeel nog niet definitief is omdat het nog maar zo kort in Westerse landen bestaat. Sommige Khao Manee’s zijn doof aan één of beide oren, maar het is niet bekend hoeveel kittens of katten door dit syndroom worden getroffen. De gemiddelde levensverwachting van een Khao Manee ligt tussen de 10 en 12 jaar.

Verzorging

De Khao Manee is een kat die niet veel verzorging nodig heeft. Ze hebben bijna geen ondervacht, dus ze verharen heel weinig. Wekelijks borstelen helpt om losse haren te verwijderen. Ze moeten worden gecontroleerd op huidkanker, vooral rond de oren, omdat alle witte katten gevoelig zijn voor het ontwikkelen van de ziekte, vooral als ze graag buiten in de zon zijn.

Naast de vachtverzorging moet u ook zijn tanden en oren verzorgen. Het verzorgen van zijn tanden moet één keer per week gebeuren, maar het is echt aan te raden om het gewoon elke dag te doen. Zo heeft hij een vaste routine die hij sneller leert. Bovendien zal dit helpen om zijn tanden schoner te houden. Beter te vaak dan te weinig.

Het is belangrijk om de nagels van uw Khao Manee te knippen. Je kunt dit zelf doen of een dierenarts zoeken die je kan laten zien hoe het moet, zolang je dit maar om de paar weken doet. Het schoonmaken van de oren is ook belangrijk voor een goede verzorging; je moet dit minstens wekelijks doen. Doet u dit niet, dan kan uw kat een infectie in zijn oren krijgen; dit is iets wat u wilt voorkomen.

Verschijning

De Khao Manee is een kattenras dat opvalt door zijn vorstelijke verschijning. Omdat deze kat vroeger vaak voor royalty’s stond, wordt hij vandaag de dag nog steeds beschouwd als een vorstelijk ras. Zijn uiterlijk is grotendeels verantwoordelijk voor zijn vorstelijke status. Hij is helemaal wit en heeft een gespierd lichaam. Dit geeft hem meteen een presentabel uiterlijk, waardoor hij opvalt tussen andere katten en de uitstraling heeft van een koninklijk huisdier. Zijn kop heeft een wigvorm, die wat langgerekt van vorm is, met hoge jukbeenderen en goed gevormde gelaatstrekken in het algemeen. Zijn lichaam is gespierd en goed in verhouding tot zijn hoofd.

Khao Manee kittens worden geboren met een zuivere witte vacht. Sommige kittens kunnen een donkere vlek op hun hoofd hebben, maar dat verdwijnt binnen het eerste levensjaar. Zijn vacht voelt los aan, waardoor de Khao Manee een zeer comfortabel huisdier is om vast te houden. Een ongewone eigenschap van deze kat is zijn elegante gang, die hem populair maakt bij liefhebbers van Thaise katten.

Khao Manee ogen komen in verschillende kleuren voor, waaronder geel en groen. De ongebruikelijke oogkleur van het ras is een van de redenen waarom het zo populair is. De meeste Khao Manee hebben blauwe of groene ogen, maar er kunnen ook variaties zijn binnen deze kleuren.

Khao Manee katten hebben een zeer rechte houding. Sommige katten worden geheel of gedeeltelijk doof geboren, wat typisch is voor witte katten met blauwe ogen. Qua lichaamsbouw zijn Khao Manee’s atletisch en gespierd. Hun vacht is meestal dicht op het lichaam en glad met weinig tot geen ondervacht.
Khao Manee Depositphotos_355742608_Shttps://www.nieuwekat.nl/khao-manee/