Jezelf vergelijken met anderen, waarom? 5 Tips om hiermee te stoppen!


Vergelijk jij jezelf vaak met anderen? Geen zorgen, dit gedrag is zo normaal, het zit letterlijk in ons DNA! Je ziet iemand met een mooi huis of een succesvolle carrière en vraagt je af waarom jij dat niet hebt. Constant jezelf vergelijken met anderen kan erg schadelijk zijn voor onze mentale gezondheid. Het is daarom belangrijk om te begrijpen waarom we onszelf dit aandoen en hoe we ermee kunnen stoppen. In deze blog bespreken we waarom we onszelf vergelijken en geven we je praktische tips om hiermee te stoppen.

Waarom vergelijken we onszelf met anderen?

Vergelijken is een natuurlijk menselijk gedrag. Nee echt, onze voorouders moesten zichzelf constant meten om te overleven in hun groep. ‘Survival of the fittest’, zoals ze dat noemen. Tegenwoordig is dit gelukkig minder relevant, maar het instinct blijft bestaan. We vergelijken om te leren, te groeien en ons sociaal aan te kunnen passen. We vergelijken sim only abonnementen en andere services om geld te besparen en nog veel meer.

Natuurlijk weten we dat het gras niet groener is aan de overkant en dat we eens moeten stoppen met onszelf voortdurend te vergelijken met een ander. We mogen tevreden en trots zijn op de persoon die we zijn en hetgeen we bereikt hebben in ons leven. Maar toch blijft er altijd die onzekere kant in ons bestaan die niet tevreden is en denkt dat het beter moet gezien de situatie van anderen.

Zo woon je bijvoorbeeld in een appartement, niet al te groot maar je bent er trots op dat je je dit kunt veroorloven. Echter maakt dit trotse gevoel al snel plaats voor een negatief gevoel als je hoort dat jouw, stuk jongere, collega net een eigen woning heeft kunnen kopen. Daar ga je dan,….! Deze manier van vergelijken brengt jouw dus helemaal niks!

We zoeken vaak bevestiging van onze eigenwaarde door te kijken hoe andere lijken te leven. Hoewel dit een natuurlijk instinct van ons mensen is, kan het helaas vaak leiden tot ontevredenheid, vooral nu in de tijd van sociale media. Je ziet constant perfecte (neppe) beelden van anderen, waardoor je je eigen leven minder vindt.

Echter kan je er ook voor kiezen om je je hier niet door te laten leiden. Maar kan je deze vergelijking ook op een positieve manier inzetten. Zo kan het je namelijk kracht en energie geven om de doelen die jij hebt na te streven en er ook echt voor te gaan. Jezelf vergelijken met anderen heeft dus niet alleen negatieve gevolgen, maar biedt het ook mogelijkheden en nieuwe kansen!

stop met jezelf te vergelijken

De negatieve gevolgen van zelfvergelijking

Jezelf vergelijken met anderen gebeurt met een reden, echter is het niet het juiste recept voor jouw geluk! Uit onderzoek blijkt dat hoe vakere wij ons met anderen vergelijken, hoe ongelukkiger en minder tevreden we met ons eigen leven zijn. Dit betekent anderzijds dat mensen die gelukkig zijn, minder tijd en aandacht besteden aan het vergelijken met anderen.

Door ons voortdurend met anderen te vergelijken leven we zeker niet in het nu en zijn we allemaal bezig met de toekomst, want hoe graag wil je niet al daar zijn we een ander is, of hetgeen gerealiseerd hebben wat een ander wel al gerealiseerd heeft? Door onszelf voortdurend met anderen te vergelijken ervaren we minder vaak emoties als liefde en blijheid, en voelen we ons juist vaker angstig, boos, beschaamd en verdrietig.

Het grootste probleem wat de meeste van ons hebben, is dat wij onszelf vergelijken met mensen die al in het volgende hoofdstuk van het leven zijn. Dit soort constante vergelijking kan snel leiden tot stress, angst en in sommige gevallen zelfs depressie. Het is ook geen verassing dat het zowel mentale- als fysieke gezondheidsproblemen kan veroorzaken. Stress door zelfvergelijking is namelijk erg schadelijk voor ons slaapritme.

Het verslechteren van relaties
Verder kan het onze relaties verslechteren, aangezien jaloezie tegenover vrienden en familie veel spanning veroorzaakt. Uiteindelijk kan dit er in de ergste situaties zelfs toe leiden dat je jezelf compleet terugtrekt uit sociale interacties. Daarom is het belangrijk om te begrijpen hoe schadelijk zelfvergelijking kan zijn.

Negatief zelfbeeld
De ontwikkeling van een negatief zelfbeeld gebeurd voornamelijk bij jongeren die zichzelf voortdurend met andere vergelijken. Dit gebeurd voornamelijk op social media. De constante blootstelling aan zorgvuldig gefilterde en bewerkte afbeeldingen op bijvoorbeeld Instagram kan leiden tot een vertekend zelfbeeld. Dit kan tevens ook leiden tot onrealistische verwachtingen, hetgeen een negatief zelfbeeld, onzekerheid en stress kan veroorzaken.

Onzeker- en ontevredenheid
Een van de grootste valkuilen van vergelijking is dat het kan leiden tot ontevredenheid en een gevoel van ontoereikendheid. Dit komt omdat er altijd iemand zal zijn die beter presteert, meer bezit, of beter lijkt te zijn dan jij. Dit kan leiden tot een eindeloze cyclus van streven en ontevredenheid. Je gaat aan jezelf voorbij, je bent nooit goed genoeg en een ander is altijd beter!

FOMO (Fear Of Missing Out)
Social media kan het gevoel van angst om ‘iets missen’ versterken. Hierbij gaat het ook waar om jouw situatie te vergelijken met de situatie waar een ander zich in bevindt. Door het welbekende FOMO principe kunnen angst en stressklachten ook weer toenemen.

FOMO

Positieve kant van zelfvergelijking

Iedereen herkent het wel, door de foto’s van andere op Instagram scrollen en de gedachte hebben had ik dat ook maar, of was ik daar nu ook maar, of zag ik er zo ook maar uit… Voortdurend jezelf vergelijken met anderen, jij zult dat wellicht ook doen! Vaak wordt dit als iets negatiefs gezien, echter kan je hier ook je kracht uit halen…  Die jaloerse gevoelens die opzetten als je iets wilt wat een ander heeft, geven je inzichten over jezelf en motiveren je om te groeien en beter te presteren! Jezelf vergelijken met anderen neemt dus ook kansen met zich mee.

Door jezelf te vergelijken met anderen op social media omring je jezelf met de mensen met hetzelfde doel, raak je geïnspireerd en gemotiveerd om datzelfde te doen om de gestelde doelen te behalen. Het geeft je een duwtje in de juiste richting. Echter zie het niet als een competitie en volg hierin je eigen proces. Blijf jezelf wel uitdaging, maar respecteer hierin ook je eigen grenzen: goed is goed genoeg en overal waar TE voor staat is niet goed (behalve TEvreden…).

Naast deze positieve kant van zelfvergelijking biedt het ook nog de kans om in te zien wat jij graag wilt. Dit hoeft niet te betekenen dat je exact wilt wat een ander heeft, maar het geeft jij wel een inzicht in hetgeen jij wilt, welke richting jij op wilt en wat jij dus belangrijk vind! Door jezelf met anderen te vergelijken kan je er ook achter komen dat wat een ander heeft jij totaal niet wilt en jouw dat ook weer kracht en energie geeft om te laten zien dat jij andere keuzes kunt maken die jou ten goede komen! Deze manier van vergelijken wordt in de psychologie opwaartse sociale vergelijking genoemd.

Jezelf vergelijken met anderen hoeft dus niet altijd negatief te zijn, het hangt echt van de manier af hoe jij deze zelfvergelijking inzet en gebruikt. Wanneer je jezelf gaat vergelijken vanuit een gemis (iets dat jij niet hebt maar graag wel zou willen hebben) geeft jouw dit negatieve energie wat kan leiden tot een gevoel van onzekerheid, angst, stress en tot in het ergste geval kan leiden tot een depressie.

Dit principe staat ook bij de wet van aantrekking bekend. Wil jij graag iets aantrekken, maar komt dit vanuit een gevoel van tekorten, dan is je vibratie niet in lijn met je verlangen en zal je het dus ook nooit gaan aantrekken. Laat de gedachtes over de tekorten los, beeld je in dat je het wel hebt, zorg op deze manier voor een positieve vibratie en je zult zien dat mooie dingen zich zullen manifesteren!

5 Tips om te stoppen met jezelf vergelijken met anderen

Stoppen met jezelf vergelijken met anderen brengt veel voordelen. Je voelt je zelfverzekerder en gelukkiger, heb meer focus op je eigen leven en doelen en ervaart minder stress. Daarnaast verbeteren je relaties enorm doordat je minder jaloezie ervaart en meer waardering hebt voor anderen. De deur staat zo open voor diepere en meer betekenisvollere connecties te ontstaan. Kortom, het loslaten van zelfvergelijking maakt je leven positiever en meer vervullend. Maar hoe laat je het los? Lees hieronder onze 5 beste tips om te stoppen met jezelf te vergelijken met anderen:

Tip 1: Bewustwording

De eerste stap is bewustwording. Let op wanneer en hoe je jezelf vergelijkt. Denk hierbij aan scrollen op Instagram of tijdens koffie met oude schoolvrienden. Je kunt zelfs een dagboek bijhouden waarin je deze momenten noteert. Dit helpt je patronen te herkennen en beter te begrijpen waarom je dit doet.

Tip 2: Sociale media detox

Probeer je tijd op sociale media te beperken. Breng een week door zonder je favoriete apps. Je zult merken dat je je minder druk maakt over wat anderen doen. Dit helpt je om meer in het moment te leven.

Tip 3: Focus op je eigen doelen

Richt je op je eigen doelen en prestaties en maak een lijst van wat je wilt bereiken. Werk elke dag een beetje aan je doelen. Dit geeft je een snel gevoel van voldoening en motivatie.

Tip 4: Omring jezelf met positieve invloeden

Zoek gezelschap van mensen die je steunen en inspireren. Positieve relaties helpen je zelfvertrouwen op te bouwen. Vermijd mensen die je naar beneden halen of constant vergelijken.

Tip 5: Vergelijken met jezelf

Vergelijk jezelf met je eigen vooruitgang in plaats van met anderen. Kijk naar waar je een jaar geleden stond en waar je nu bent. Dit helpt je inzien hoeveel je al bereikt hebt. Accepteer hierbij ook jezelf, je eigen proces. Wees trots wat je wel al niet bereikt hebt en weet ook dat andere zichzelf met jouw vergelijken want ook jij hebt iets waar een ander ‘jaloers’ op is.

Praktische oefeningen om mee te beginnen

Probeer een dankbaarheidsdagboek bij te houden. Schrijf elke dag drie dingen op waar je dankbaar voor bent. Dit helpt je focussen op het positieve in je leven. Mindfulness en meditatie zijn ook erg nuttig. Deze oefeningen helpen je in het moment te leven en minder te vergelijken. Begin met een paar minuten per dag en bouw dit langzaam op. Maak daarnaast eenvoudige veranderingen in je dagelijkse routine. Kies bijvoorbeeld voor minder schermtijd en stap over op een sim only abonnement die dat ondersteunt.

jezelf vergelijken (spiegel)

Je hebt nu de tools om te stoppen met jezelf te vergelijken met andere. Begin vandaag nog met deze stappen en geniet van een gelukkiger en meer vervullend leven. Je verdient het om tevreden te zijn met wie je bent en wat je hebt bereikt. Het zal moeilijk blijven om geheel te stoppen met jezelf te vergelijken met anderen, maar geheel stoppen hoeft ook niet want dit zit van nature in ons. Wanneer je jezelf dan toch vergelijkt met anderen: doe het dan op een positieve manier en zet het in om meer kracht en energie te krijgen om hetgeen dat je graag wilt bereiken ook na te streven of te manifesteren!https://mind-setters.com/jezelf-vergelijken-met-anderen/