Intuitie of ego, hoe weet je wie er spreekt?


Luister jij naar je innerlijke stem, volg jij je intuïtie of ego? Wie is aan het woord? Om hier achter te komen is het eerst belangrijk om te weten wat je intuïtie en je ego betekent.

Wat is het verschil tussen de twee?

Om te weten of je intuïtie of ego tegen je spreekt zullen we eerst de verschillen uiteenzetten.

  • De betekenis van intuïtie: Je intuïtie is ook wel je inner-being. Je inner-being uit zich in een gevoel en in een emotie.
  • De betekenis van ego: Letterlijk vertaald betekent ego: ‘ik’.

Als we het hebben over de begrippen intuïtie en ego komt er nog een derde begrip bij kijken, namelijk: alignement.

  • De betekenis van alignement: Het moment dat jouw ego én jouw inner-being een situatie hetzelfde ‘zien’.

Je ego is het beeld dat jij in je eigen gedachtes van jezelf gecreëerd hebt. Het is je onechte, valse ‘zelf’, die ontstaat doordat je je onbewust identificeert met je gedachtes en je geest. Het is dus niet je echte ware zelf; dat wat je in je diepste kern echt bent. Het is de illusie dat je niet meer bent dan je fysieke lichaam en geest. Je ego ontstaat doordat je in je hoofd leeft. Doordat je aldoor, bewust en onbewust, aan het denken bent en daarmee dus een beeld van jezelf (positief of negatief) ‘bedenkt’ en in stand houdt.

Zolang je je identificeert met je gedachtes en je geest, runt je ego je leven. Je gedachtes hebben immers een valse zelf gecreëerd. Hierin kan een innerlijke criticus naar de kop op steken.

Wat is ego?

Wat is ego

Je ego, dat ‘andere’ stuk van jou dat jij ook kunt controleren, kan enkel meegaan met het inner-being ‘stuk’ óf een ander perspectief kiezen. Kies je een ander perspectief, dan voel je je slecht. Kies je hetzelfde perspectief, dan voel je je goed en wéét je dat je op het juiste pad zit. Om het verschil tussen intuïtie en ego beter te begrijpen gaan we dieper in op het herkennen van het ego. Samen gaan we wat leren vandaag!

Het herkennen van je ego

Omdat je ego ontstaat door de inhoud en activiteit van je geest gelooft het dat het ophoudt te bestaan als je stopt met denken. Het is dus altijd bezig met het ontkennen van en het ontsnappen aan het nu (het huidige moment). Want als je echt in het nu leeft, leef je niet in je hoofd en ben je niet aan het denken. Het huidige moment bestaat voor je ego dus bijna niet.

Alleen het verleden en de toekomst worden als belangrijk gezien. Je ego is altijd bezig met het verleden levend te houden. Want wie ben je zonder verleden? Het is ook altijd bezig met het zichzelf projecteren in de toekomst, omdat het denkt daar voldoening of verlossing te vinden en overleving veilig te kunnen stellen.

Het ego staat altijd onder druk

Je ego staat per definitie altijd onder druk. Het is immers een zorgvuldig opgebouwd beeld van jezelf waar heel veel tijd en vooral heel veel denkwerk in is geïnvesteerd. Maar in het dagelijkse leven zijn er natuurlijk tal van veranderingen en bedreigingen waardoor dat beeld af zou kunnen brokkelen of waardoor het aangevallen zou kunnen worden.

Je ego voelt zich daarom constant onder aanval staan en is eigenlijk heel kwetsbaar en onzeker. Het voelt zich bedreigd en bang en wil zichzelf beschermen. Dit uit zich onder andere in weerstand, controle willen hebben en houden, macht willen uitoefenen, hebzucht, verdediging en aanval. Op relatief onschuldige schaal uit dit zich in bijvoorbeeld het koste wat kost niet af willen wijken van je eigen standpunt. Op grote, desastreuze schaal kan het zelfs tot oorlogen leiden.


Je bent zoals je denkt


€ 14.95


“Je Bent Zoals Je Denkt” legt uit hoe jouw gedachten je dagelijkse realiteit vormgeven. Jouw denkwijze bepaalt hoe je bent…


Bekijk op Bol.com


Het ego voelt zich incompleet

Je ego moet zich staande houden in een wereld waarin alles hoogst instabiel is en altijd veranderd en waar het op moet boksen tegen andere ego’s. Dit creëert een diepgeworteld gevoel van tekortkomen of van incompleet zijn. Het ego is daardoor vaak heel compulsief op zoek naar dingen waar het zich mee kan identificeren en waarmee het gat gevuld kan worden. Dit kunnen fysieke spullen zijn, maar ook andere mensen, standpunten, bepaalde levensstijlen, etc.

Het ego houdt van problemen

Je ego houdt van problemen. Aan problemen kun je namelijk heel goed identiteit ontlenen. Problemen creëren een verhaal, iets waar je je in vast kunt bijten en waar je oeverloos over na blijft denken. Veel mensen zijn daarom ook verslaafd aan hun eigen drama (het pijnlichaam, waar je hier meer over leest). Hun verhaal is hun identiteit. Hun gehele gevoel van zelf is erin geïnvesteerd. Wat hen het meest beangstigd en waar ze zich het meest tegen verzetten, is het beëindigen van dit drama.

Het ego heeft ook problemen, conflicten en vijanden nodig om het gevoel van afgescheiden zijn van de rest in stand te houden. Want het fundament van het ego kan instabiel en zwak worden en zelfs instorten als er niet zo nu en dan aan getornd wordt. En dus als ego’s bij elkaar komen, gebeuren er vroeg of laat slechte dingen: drama, conflict, problemen, machtsstrijd, emotioneel of fysiek geweld, etc.

Luister jij meer naar je intuïtie of ego?

Komt de stem uit je hoofd of uit je hart….

Wat is intuïtie?

Wat is intuïtie

Intuïtie is een woord waar iedereen wel bekend mee is. We kunnen het vanuit wetenschappelijk perspectief zien als ons onderbewuste dat alle indrukken op een rijtje heeft gezet en ons laat weten wat de juiste keuze is of we kunnen het spiritueler zien als een spontaan inzicht vanuit ‘het universum’. Het woord intuïtie is afkomstig uit het Latijn en betekent letterlijk ‘innerlijk zien’. Met intuïtie bedoelen de meeste mensen iets anders dan de rationeel denkende geest. Het gaat over stil staan, voelen en spontaan ‘weten’ zonder concreet te beredeneren.

Wetenschappers zien intuïtie als de manier waarop je onderbewuste boodschappen doorgeeft aan je bewuste ik. Je onderbewuste is een rijk archief aan herinneringen, evaluaties, indrukken, geuren, kleuren, emoties, verhalen en dromen. Er worden allerlei verbanden gelegd en na verloop van tijd kan dit leiden tot bewuste inzichten.

Onze intuïtie maakt veelal geen gebruik van taal, maar eerder van gevoel (fysiek of emotioneel) of spontane ingevingen in de vorm van beelden. Wanneer je plotseling een fijne opwelling voelt in je buik, dan kun je dat zien als je intuïtie die aangeeft dat dit iets goeds voor je is.

Jouw inner-being is áltijd positief en zit áltijd in een high vibe; ziet jouw volledige potentieel, ziet anderen positief en is niet haatdragend. Jouw inner-being is jouw basis: hoe jij wilt zijn. En je bent ook zo! Dat deel heeft íédereen in zich. We hebben onszelf echter getraind door maatschappij, opvoeding of wat dan ook, om meer vanuit ego te leven, om ego dominant te laten zijn, om jouw inner-being te overrulen.

Op het moment dat je dat doet, dan neemt je hoofd het dus over. En jouw hoofd heeft het eigenlijk nóóit bij het rechte eind. Want jouw inner-being weet áltijd wat het beste voor je is en communiceert ook de hele dag met jou. Dit door middel van emoties!

Op het moment dat jij de situatie hetzelfde ziet als jouw inner-being, ervaar je positieve emotie. Jouw inner-being verlaagt zich nooit en is nooit negatief!

Om het even concreter te maken: op het moment dat je je goed voelt, betekent het dat jouw ego en jouw inner-being de situatie hetzelfde bekijken. Op het moment dat je je slecht voelt en je negatieve emoties ervaart: pijn, angst, verdriet, jaloezie… noem maar o, dan betekent dat dat jouw ego de situatie anders ziet dan jouw inner-being. Want jouw inner-being gaat nóóit naar het level van jouw ego, nooit.


Vertrouw op je intuïtie


€ 20.99


Sommigen spreken over instinct, anderen over een onderbuikgevoel en oma zei altijd dat ze het ‘in haar kleine teen voelde’….


Bekijk op Bol.com


Leven vanuit je intuïtie

Nu is het jouw taak om steeds meer vanuit je intuïtie, en dus je inner-being, te gaan leven. Je ego los te laten.

Door te voelen weet je of je vanuit je ego of je inner-being leeft. Op het moment dat je je slecht voelt, is je ego dominant. Dan heb jij gedachtes en angsten die je eigenlijk niet hoeft te hebben. Je inner-being is het níét eens met die gedachtes; die ziet de situatie niet hetzelfde. Dus op het moment dat jij leert de situatie anders te bekijken, ga jij een ander gevoel ontwikkelen en merk je dat je ‘aligned’ raakt. Dat is alignement.

Dus aan de hand van hoe het voelt, weet jij wat dominant is. En dáár mag je naar leren luisteren. Dat mag dus voor jou ook de leidraad zijn! Op het moment dat je 100% durft te vertrouwen op jouw inner-being, dan trek je mooie dingen aan en gaat de wet van aantrekking nog harder werken. Er zal sprake zijn van een overvloed.

Het is zó belangrijk om te leren luisteren naar je lichaam. Het leren luisteren naar je inner-being! Je inner-being wil zó graag met je communiceren. Het enige wat jij hoeft te doen is leren luisteren. En dat doe je door je inner-being dominant te maken en je ego de deur te wijzen. Dit kun je écht leren. Het is een proces. Heb geduld, ook dit kan jij!

”Have the courage to follow your heart and intuition. They know what you truly want to become”

‘Steve Jobs’

Wil je nu weten hoe jij erachter komt of je nu een keuze maakt vanuit je intuïtie of ego? Luister dan eens naar onderstaande podcast en pas deze tips in jouw dagelijks leven toe!https://mind-setters.com/intuitie-of-ego/