Insecten eten, zeker het proberen waard!


Insecten zijn misschien niet het eerste voedsel waar je aan denkt wanneer je trek hebt, maar de laatste jaren heeft een nieuwe voedselstroming genaamd entomofagie steeds meer aandacht gekregen. Entomofagie, of het eten van insecten, wint aan populariteit vanwege de vele voordelen die het biedt voor zowel onze gezondheid als het milieu. In dit blogartikel zullen we de voordelen van het eten van insecten verkennen, de oorsprong van deze trend, welke insecten eetbaar zijn en welke voedingsstoffen ze bevatten die gunstig zijn voor onze gezondheid.

Entomofagie: insecten eten

Entomofagie is het praktijk van het consumeren van insecten als voedsel. Het woord “entomofagie” is afgeleid van het Griekse woord “entomon”, wat “insect” betekent, en “phagein”, wat “eten” betekent. Het is een voedingspraktijk die al eeuwenlang in verschillende culturen over de hele wereld bestaat. Insecten worden beschouwd als een voedzame voedselbron en maken traditioneel deel uit van het dieet in veel Afrikaanse, Aziatische en Latijns-Amerikaanse landen.

De term entomofagie wordt steeds vaker gebruikt in de westerse wereld, waar het eten van insecten steeds meer aandacht krijgt als een duurzame en voedzame voedselkeuze. Het omvat het consumeren van verschillende soorten insecten, zoals meelwormen, krekels, sprinkhanen, mieren en zijderupsen. Deze insecten kunnen op verschillende manieren worden bereid en gegeten, zoals gedroogd, geroosterd, vermalen tot meel of verwerkt in voedselproducten zoals snacks, energierepen en pasta.

Entomofagie wint aan populariteit vanwege de vele voordelen die het biedt, zoals de duurzaamheid van het kweken van insecten in vergelijking met traditioneel vee, de voedingsrijkdom van insecten als eiwitbron en de potentie om een oplossing te bieden voor voedselzekerheid in een groeiende wereldbevolking. Het wordt ook gezien als een manier om onze ecologische voetafdruk te verkleinen, omdat insectenkwekerijen minder land, water en voer nodig hebben in vergelijking met veeteelt.

Entomofagie is een opkomende voedseltrend die nieuwe mogelijkheden biedt voor duurzame voedselkeuzes en voedingsdiversiteit. Het stimuleert mensen om hun eetgewoonten te verbreden en insecten te beschouwen als een gezonde en milieuvriendelijke voedselbron.

insecten eten

De opkomst van entomofagie

Het idee om insecten te eten is niet nieuw. In veel culturen over de hele wereld, met name in Afrika, Azië en Latijns-Amerika, maken insecten al eeuwenlang deel uit van het traditionele dieet. Echter, in de westerse wereld begint entomofagie pas de laatste jaren aan populariteit te winnen.

Deze trend is deels voortgekomen uit de groeiende interesse in duurzaamheid en het zoeken naar alternatieve eiwitbronnen. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het kweken van insecten een efficiënte en milieuvriendelijke manier is om aan de groeiende vraag naar voedsel te voldoen.

Daarnaast hebben voedselinnovaties en creatieve gerechten met insecten bijgedragen aan het vergroten van de acceptatie en nieuwsgierigheid van consumenten. Steeds meer restaurants en voedselproducenten experimenteren met insecten als ingrediënt in hun gerechten.

Voordelen van insecten eten

Zoals hierboven al benoemd werd heeft het eten van insecten vele voordelen, denkende aan de duurzaamheid van het kweken van insecten in vergelijking met traditioneel vee. Hieronder zullen we het voordeel duurzaamheid nog even kort verder toelichten, maar tevens ook de andere voordelen die het eten van insecten met zich meebrengt.

1. Duurzaamheid

Insecten hebben aanzienlijk minder land, water en voedsel nodig dan traditioneel vee, zoals koeien en varkens. Bovendien stoten insecten minder broeikasgassen uit en veroorzaken ze minder vervuiling. Het kweken van insecten als voedselbron heeft dus een veel kleinere ecologische voetafdruk.

2. Rijk aan eiwitten

Insecten zijn een uitstekende bron van eiwitten. Ze bevatten alle essentiële aminozuren die ons lichaam nodig heeft. In vergelijking met vlees zoals rundvlees en varkensvlees bevatten insecten vaak meer eiwitten per gram.

3. Gezonde vetten

Sommige insecten, zoals meelwormen, bevatten goede vetten, zoals omega-3 en omega-6 vetzuren. Deze vetzuren zijn essentieel voor ons lichaam en dragen bij aan een gezonde hartfunctie en een evenwichtige hormoonproductie.

4. Vitaminen en mineralen

Insecten zijn ook een bron van verschillende vitaminen en mineralen, zoals ijzer, calcium, vitamine B12 en vitamine A. Deze voedingsstoffen zijn essentieel voor onze algehele gezondheid en spelen een rol bij het versterken van ons immuunsysteem, het bevorderen van de botgezondheid en het ondersteunen van een goede gezichtsvermogen.

5. Voedselinnovatie en avontuur

Het eten van insecten biedt een avontuurlijke eetervaring en kan een bron van voedselinnovatie zijn. Steeds meer chef-koks en voedselproducenten experimenteren met insecten en creëren nieuwe en spannende gerechten en voedingsproducten. Het kan mensen uitdagen om hun eetgewoonten te verruimen en open te staan voor nieuwe smaken en texturen.

Eetbare insecten en hun voedingsstoffen

Er zijn verschillende soorten insecten die veilig geconsumeerd kunnen worden. Enkele voorbeelden van eetbare insecten zijn meelwormen, krekels, sprinkhanen, zijderupsen en mieren. Deze insecten zijn gemakkelijk verkrijgbaar in verschillende vormen, zoals gedroogd, gemalen tot meel of verwerkt in voedselproducten zoals energierepen en pasta.

Elke insectensoort heeft zijn eigen unieke voedingsprofiel, maar over het algemeen bevatten ze een indrukwekkende hoeveelheid eiwitten, gezonde vetten, vitamines en mineralen. Meelwormen bijvoorbeeld, zijn rijk aan eiwitten en vezels, terwijl sprinkhanen en krekels ook belangrijke mineralen zoals ijzer en calcium bevatten. Hiernaast bevatten insecten geen soja, gluten of lactose. Dit betekent dat ze vaak voor iedereen makkelijk te verteren zijn en dat ze weinig tot geen nadelige effecten zullen hebben. Sommige insectensoorten bevatten wel de stof Chitine, dit is een bouwsteen voor hun exo-skelet. Mensen met een schaaldieren allergie kunnen ook allergisch zijn voor Chitine en vermijden dit maar liever in hun voedingspatroon!

Het eten van insecten kan een waardevolle aanvulling zijn op een uitgebalanceerd dieet en kan bijdragen aan een gezonde levensstijl.

sprinkhaan insecten eten

Wanneer gaat Nederland insecten eten?

Hoewel de consumptie van insecten in Nederland langzaam toeneemt, zijn er nog verschillende redenen waarom insecten eten nog niet geheel ingeburgerd is in het land, namelijk vanwege:

 1. Culturele perceptie: In veel Westerse landen, waaronder Nederland, is het eten van insecten nog geen onderdeel van de traditionele eetcultuur. Mensen zijn gewend aan bepaalde voedselkeuzes en kunnen terughoudend zijn om insecten te proberen vanwege culturele percepties en gewoonten.
 2. Gebrek aan bekendheid en kennis: Het gebrek aan bekendheid en kennis over het eten van insecten kan een barrière vormen. Veel mensen hebben beperkte informatie over de voordelen en voedingswaarde van insecten, evenals over de verschillende manieren waarop ze kunnen worden bereid en geconsumeerd. Het vergroten van de bewustwording en het verstrekken van informatie kan bijdragen aan een grotere acceptatie.
 3. Wet- en regelgeving: In Nederland is er wet- en regelgeving met betrekking tot voedselveiligheid en voedselhygiëne. Hoewel de Europese Unie in 2018 wetgeving heeft aangenomen die de verkoop van bepaalde insectensoorten voor menselijke consumptie toestaat, kunnen er nog steeds beperkingen en vereisten zijn waaraan producenten moeten voldoen. Dit kan invloed hebben op de beschikbaarheid en distributie van insectenproducten.
 4. Marktontwikkeling en acceptatie: De markt voor insecten eten staat nog in de ontwikkelingsfase in Nederland. Er zijn nog niet veel winkels en restaurants die insectenproducten aanbieden, waardoor de toegankelijkheid beperkt kan zijn. De acceptatie van insecten eten vergt tijd en inspanning om consumenten vertrouwd te maken met nieuwe voedselkeuzes en hen aan te moedigen om insecten te proberen.
 5. Psychologische drempels: Voor sommige mensen kan de gedachte aan het eten van insecten psychologische drempels met zich meebrengen, zoals afkeer, walging of culturele vooroordelen. Het overwinnen van deze psychologische drempels vereist vaak educatie, positieve ervaringen en een verandering in perceptie.

Ondanks deze uitdagingen is er wel een groeiende belangstelling voor insecten eten in Nederland. Door toenemende bewustwording, educatie en de inzet van innovatieve voedselproducenten, chefs en voorstanders van duurzaamheid, kan de consumptie van insecten in de toekomst verder toenemen.

Voor- en tegenstanders van insecten eten

Het eten van insecten roept verschillende meningen op. Hier zijn enkele veelvoorkomende standpunten:

Voorstanders van insecten eten benadrukken de voordelen op het gebied van duurzaamheid, voeding en voedselzekerheid. Ze geloven dat insecten een efficiënte en milieuvriendelijke bron van eiwitten zijn, met een kleinere ecologische voetafdruk dan traditioneel vee. Ze wijzen ook op het hoge gehalte aan voedingsstoffen, zoals eiwitten, vetten, vitaminen en mineralen, die insecten kunnen bieden. Voorstanders zien insecten eten als een duurzame voedselkeuze die kan bijdragen aan het oplossen van wereldwijde voedseluitdagingen.

Sommige mensen hebben een neutraal standpunt en staan open voor het idee van insecten eten, maar hebben nog geen persoonlijke ervaring gehad of zich er diepgaand in verdiept. Ze zijn bereid om insecten te proberen als er voldoende informatie beschikbaar is en als de smaak en bereidingswijze hen aanspreken. Hun standpunt kan afhangen van factoren zoals culturele achtergrond, persoonlijke overtuigingen en bereidheid om nieuwe voedingsmiddelen te verkennen.

Anderen hebben weerstand tegen het eten van insecten. Dit kan te maken hebben met culturele taboes, esthetische afkeer, walging of een gevoel van ongemak. Ze hebben moeite om de traditionele associaties en percepties rond insecten als voedsel los te laten. Voor deze mensen is de acceptatie van insecten als eetbaar voedsel een uitdaging en vereist het mogelijk een verandering in mentaliteit en perceptie. Hiernaast stellen sommige onderzoekers dat dit negatieve beeld van insecten eten is ontstaan omdat insecten vroeger geassocieerd werden met het falen van de oogst. Wanneer er een plaag was konden alle gewassen vergaan, en insecten konden zorgen voor het overlijden van de dieren. Dit had vroeger grote gevolgen voor de bevolking die afhankelijk was van de agricultuur voor hun voeding. Hiernaast wordt ook verondersteld dat de beelden van insecten die men terug kan vinden op social media veelal geassocieerd worden met minder prettige situaties/gebeurtenissen, denk hierbij aan de mieren en-of westenplaag waar jij deze zomer flink veel last van hebt. Dit zorgt er natuurlijk voor dat de weinige associatie die men heeft met insecten nagenoeg alleen maar negatief is. Hier gaat het natuurlijk ook om insecten die je niet zomaar in je gerecht zou verwerken en waar jij vervolgens volop van zou smikkelen. Niemand zit natuurlijk op een mierennest in zijn/haar woning te wachten. Mieren kan je in principe wel eten, maar zorg ervoor dat je de juiste consumeert, want niet alle mieren zijn veilig om te eten. Sommige kunnen giftig zijn en deze wil je liever bestrijden. Dit kan eventueel met producten om zelf ongedierte veilig en effectief te bestrijden.

Het is belangrijk om te begrijpen dat verschillende meningen over insecten eten bestaan en dat het een persoonlijke keuze is. Het vergroten van de kennis over insecten eten, het delen van positieve ervaringen en het aanbieden van diverse bereidingsmogelijkheden kunnen bijdragen aan het bevorderen van acceptatie en het openstellen van de discussie over dit onderwerp.

Recept met insecten

Misschien ben je nu wel overtuigd in het eten van insecten en wil je het toch wel eens proberen. Zover ik weet houdt iedereen wel van een heerlijke hamburger. Met behulp van onderstaande recept kan jij in no time een overheerlijke insectenburger op tafel toveren! Ik ben heel erg benieuwd of jij dit gaat proberen.

Insectenburger

Ingrediënten:

 • 200 gram meelwormen
 • 1 ui, fijngehakt
 • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
 • 1 rode paprika, fijngehakt
 • 1 ei
 • 1/4 kopje paneermeel
 • 1 theelepel paprikapoeder
 • 1/2 theelepel komijn
 • 1/2 theelepel gedroogde oregano
 • Zout en peper naar smaak
 • Burgerbroodjes
 • Sla, tomaat, uienringen (voor de garnering)
 • Saus naar keuze (bijv. ketchup, mayonaise, mosterd)

Instructies:

 1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
 2. Spoel de meelwormen af onder koud water en dep ze droog met keukenpapier.
 3. Verhit een beetje olie in een pan op middelhoog vuur en bak de fijngehakte ui, knoflook en rode paprika tot ze zacht zijn.
 4. Voeg de meelwormen toe aan de pan en bak ze mee tot ze knapperig zijn, ongeveer 5-7 minuten.
 5. Haal de pan van het vuur en laat het meelwormmengsel iets afkoelen.
 6. Doe het meelwormmengsel in een keukenmachine of blender en pulseer kort tot een grove massa.
 7. Doe het meelwormmengsel in een kom en voeg het ei, paneermeel, paprikapoeder, komijn, gedroogde oregano, zout en peper toe. Meng goed.
 8. Vorm het mengsel tot burgers van de gewenste grootte en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.
 9. Bak de insectenburgers in de voorverwarmde oven gedurende 15-20 minuten, of tot ze stevig en goudbruin zijn.
 10. Verwarm de burgerbroodjes in de oven of op de grill.
 11. Serveer de insectenburgers op de broodjes met sla, plakjes tomaat, uienringen en saus naar keuze.
eten insecten burger

Zorg er wel voor dat je meelwormen koopt die specifiek bedoeld zijn voor consumptie. Ze zijn verkrijgbaar bij gespecialiseerde winkels of online. Voordat je de meelwormen gebruikt, is het belangrijk om ze goed af te spoelen en eventuele harde delen of oneetbare delen te verwijderen.

Deze insectenburger is een smakelijke en voedzame manier om insecten in je maaltijd te verwerken. Het gebruik van meelwormen zorgt voor een goede textuur en een hartige smaak. Voeg je favoriete toppings en sauzen toe om de burger naar wens aan te kleden. Geniet van je avontuurlijke maaltijd met insecten! Eet smakelijk!

Conclusie

Insecten worden steeds populairder als voedsel vanwege de voordelen die ze bieden voor onze gezondheid en het milieu. Entomofagie, oftewel het eten van insecten, is een duurzame voedselkeuze die kan bijdragen aan het verminderen van de ecologische voetafdruk en het bevorderen van voedselzekerheid. Insecten bevatten veel voedingsstoffen, zoals eiwitten, gezonde vetten, vitaminen en mineralen, die essentieel zijn voor een gezond dieet.

Hoewel insecten eten nog niet wijdverspreid is in Nederland, neemt de interesse en acceptatie geleidelijk toe. Er zijn echter nog uitdagingen, zoals culturele percepties, gebrek aan kennis en wet- en regelgeving, die moeten worden overwonnen. Het vergroten van de kennis, het delen van positieve ervaringen en het bieden van diverse bereidingsmogelijkheden kunnen bijdragen aan het bevorderen van acceptatie.

Ga jij de uitdaging aan? Probeer het recept van de insectenburger eens en misschien dat jij het eten van insecten wel vaker op het wekelijks menu integreert.https://mind-setters.com/insecten-eten/