Hoe ontstaan kloven in je huid en hoe kun je ze voorkomen?


Niets is zo vervelend als kloven in je huid, vooral wanneer ze pijnlijk worden en je dagelijkse activiteiten verstoren. Kloven, ofwel scheuren of barsten in de huid, komen vaak voor en kunnen op verschillende delen van het lichaam voorkomen, zoals de handen, voeten, lippen en hielen. Maar hoe ontstaan deze kloven eigenlijk, en nog belangrijker, hoe kun je ze voorkomen en behandelen?

Hoe ontstaan kloven in de huid?

Kloven ontstaan meestal wanneer de huid uitdroogt en haar natuurlijke oliën verliest. Enkele veelvoorkomende oorzaken zijn:

  1. Droge huid: bij gebrek aan vocht kan de huid uitdrogen en barsten vertonen.
  2. Koud weer: blootstelling aan koude lucht kan de huid uitdrogen en leiden tot kloven.
  3. Overmatig handen wassen: frequent handen wassen kan de natuurlijke oliën op de huid wegwassen, wat tot kloven kan leiden.
  4. Schurende materialen: het dragen van ruwe of schurende materialen kan de huid beschadigen en scheurtjes veroorzaken.
  5. Chemische stoffen: het gebruik van agressieve chemicaliën zonder beschermende handschoenen kan de huid aantasten.

De pijnlijke gevolgen van kloven

Kloven in de huid kan pijnlijk zijn en leiden tot ongemak bij dagelijkse activiteiten zoals lopen, schrijven en zelfs eten. Ze kunnen ook bloeden en geïnfecteerd raken als ze niet goed worden verzorgd. Daarom is het van groot belang om kloven te voorkomen en behandelen.

Hoe kun je kloven voorkomen en behandelen?

1. Hydrateer je huid

Houd je huid gehydrateerd door regelmatig een goede verzorgingscrème aan te brengen. Zoek naar crèmes die rijk zijn aan hydraterende ingrediënten zoals glycerine en hyaluronzuur. Wolvet, ook wel lanoline genoemd, is ook een goed verzorgend product voor een droog aanvoelende huid. Het voedt de huid met essentiële vetten en herstelt de opperhuid. 

2. Bescherm je huid

Draag handschoenen bij koud weer en bij het hanteren van schurende materialen. Vermijd het gebruik van agressieve chemicaliën zonder beschermende maatregelen.

3. Regelmatige manicure en pedicure

Laat regelmatig een manicure en pedicure uitvoeren om dode huidcellen te verwijderen en je handen en voeten goed te verzorgen.

4. Natuurlijke oliën

Overweeg het gebruik van natuurlijke oliën zoals kokosolie, olijfolie of sheaboter om droge en gebarsten huid te behandelen. Deze oliën kunnen de huid verzachten en hydrateren.

5. Medische hulp

Als kloven ernstig zijn, geïnfecteerd raken of niet reageren op thuisbehandelingen, zoek dan medische hulp. Een arts kan mogelijk medicijnen voorschrijven om de genezing te versnellen.

Verzorg Je Huid en Voorkom Kloven

Kloven in de huid kunnen pijnlijk en ongemakkelijk zijn, maar met de juiste zorg en preventieve maatregelen kun je ze voorkomen en behandelen. Het hydrateren van je huid, het dragen van beschermende handschoenen en het regelmatig verzorgen van je handen en voeten zijn enkele effectieve manieren om kloven te vermijden. Vergeet niet dat als kloven ernstig zijn of aanhouden, het raadzaam is om medische hulp te zoeken voor de juiste behandeling.

Zorg goed voor je huid en geniet van een gezonde, kloofvrije huid het hele jaar door met de juiste verzorging en verzorgingsproducten!https://thebeautymagazine.nl/beauty/hoe-ontstaan-kloven-in-je-huid-en-hoe-kun-je-ze-voorkomen/