Hoe krijg je discipline? 10 Tips en strategieën voor zelfdiscipline


Op dagelijkse basis is het vaak lastig om discipline na te streven. Waarschijnlijk ben je daarom ook op deze pagina terechtgekomen. Toch willen we tussen al die verleidingen en afleidingen professionele mijnpalen, persoonlijke doelen en gezonde gewoontes behalen.

Ik vind het belangrijk dat je niet alleen leest en begrijpt wat discipline is, maar ook wat het je oplevert. Door te weten wat het je oplevert, zet je je innerlijke drijfveren aan.


Groeipijn


€ 22.99


In het boek “Groeipijn” deelt Ray Klaassens op openhartige wijze zijn avontuurlijke levensverhaal. Hij neemt je mee op reis, van…


Bekijk op Bol.com


Deze richtlijnen zullen je hopelijk helpen om een mooie basis voor discipline te leggen en je te begeleiden naar persoonlijke groei en succes.

zelf disicpline

De betekenis van zelfdiscipline

Zoals al is benoemd, discipline is bedoeld voor specifieke doelen te behalen, taken te volbrengen of gewenste gedragspatronen te handhaven. Discipline is het vermogen om controle te hebben over je eigen gedrag en emoties.

Bij zelf discipline kun je aan verschillende aspecten denken, zoals:

 • Zelfbeheersing
 • Doorzettingsvermogen
 • Planning en organisatie
 • Consistentie
 • Bewustwording

Meer over deze aspecten leg ik uit in de volgende alinea’s.

10 gewoontes van gedisciplineerde leiders

Om inspiratie op te doen van succesvolle leiders met discipline, zet ik je graag 10 gewoontes op een rij die zij implementeren in hun dagelijkse leven.

 1. Vaststellen van duidelijke doelen
  Zij hebben duidelijke en heldere doelen voor ogen. Om deze doelen te behalen, stellen ze strategische plannen op om deze te bereiken.
 2. Tijdbeheer
  Ga bewust om met je tijd, dat is iets wat ik zeker van succesvolle leiders met discipline heb geleerd. Ze nemen regelmatig de tijd om te reflecteren op hun acties, prestaties en persoonlijke groei.
 3. Gezonde levensstijl
  Ook hechten zij waarde aan gezondheid, welzijn en een bewuste levensstijl. Denk hierbij aan voldoende rust, lichaamsbeweging en voeding.
 4. Communicatievaardigheden
  Gedisciplineerde leiders zijn effectief in hun communicatie, zij luisteren naar anderen als in het duidelijk en respectvol overbrengen van hun boodschap.
 5. Besluitvaardigheid
  Met genoeg discipline, zijn ze in staat om snel en doeltreffend beslissingen te nemen. Zelfs in uitdagende situaties, maken ze beslissingen op basis van feiten, ervaring en intuïtie.
 6. Flexibiliteit
  Het leven kan zeker niet altijd gaan zoals gepland. Hoewel ze vastberaden zijn in het nastreven van hun doelen, zijn ze ook flexibel en kunnen ze zich makkelijk aanpassen in veranderde omstandigheden.
 7. Zelfvertrouwen
  Discipline staat ook gelijk aan het vertrouwen hebben in de keuzes die je maakt. Ze weten wat hun capaciteiten zijn, wat hen ook in staat stelt om anderen te motiveren. Benieuwd hoe jij jouw zelfvertrouwen kunt vergroten, lees hier 15 tips voor het vergroten van jouw zelfvertrouwen!
 8. Focus
  Ze blijven gedisciplineerd werken aan hun doelen en laten zich niet snel afleiden door onbelangrijke zaken of tegenslagen.
 9. Zelfbeheersing
  Ze beheersen hun emoties, acties en reacties. Zelfs in stressvolle of emotionele situaties weten ze hoe ze moeten omgaan met conflicten. Dit staat vaak in relatie met de stoïcijnse mindset, je leest hier meer over deze stoïcijnse methode.
 10. Dankbaarheid
  Gedisciplineerd door het leven gaan, betekent ook dat je beheerst werkt en leeft, zonder je al te snel laten afleiden door verleidingen die op de weg liggen. Hierbij mag je ook dankbaarheid tonen, wat veel leiders doen. Ze tonen dankbaarheid voor hun successen, steun van anderen en leermomenten. Ze erkennen dat dit erbij hoort voor hun eigen groei en succes.

Discipline in mijn dagelijks leven

In mijn leven kijk ik naar discipline als een synoniem van persoonlijk leiderschap en het dagelijks bewust keuzes maken die juist zijn. Deze keuzes zullen niet altijd in mijn comfortzone zijn, maar daar gaat het ook om.

Mijn dagen zijn als bouwwerken, opgericht op de stevige fundering van routines en rituelen. Deze zijn geen willekeurige acties, maar zorgvuldig gekozen gewoontes die dienen als de leidraad naar de beste versie van mezelf. In de stilte van mijn reflecties oordeel ik mijn gewoontes en of ze me hebben gediend. Evalueren doe ik daarom ook dagelijks, wekelijks, maandelijks, per kwartaal en jaarlijks.

Dit vereist discipline, maar heeft mij inmiddels wel ver gebracht. Een van de dingen die me helpt om deze disclipline te behouden is een dagboek. Mijn dagboek, of ook wel journal genoemd, neem ik altijd mee in mijn reis van zelfontdekking en groei. Het functioneert als een spiegel, waarbij ik mijn dingen die ik doe en keuzes die ik maak kan beoordelen. Door deze dagelijkse reflecties blijf ik grip houden op mijn leven en de wegen die ik bewandel.

discipline journal

Waarom is dit zo belangrijk? Ik maak mezelf bewust van onbewuste handelingen en gedachtes, want die gebeuren nu eenmaal. Sommigen studies suggereren dat tot wel 95% van onze acties en keuzes onbewust kunnen zijn. Het bewust worden van ons gedrag en keuzes stelt je dus in staat om bewustere en meer doelgerichte beslissingen te nemen.


Het 6 minuten dagboek


€ 17.99


Schrijf jezelf gelukkig in 6 minuten per dag! In dit invulboek stelt bestsellerauteur Dominik Spenst je de juiste vragen op…


Bekijk op Bol.com


Dit vergelijk ik met het hebben van een topsportmindset, een mindset die nodig is om het beste uit mezelf te halen. Hierdoor wordt niet alleen jij, maar ook je geliefden, collega’s en anderen in je omgeving de beste versie van zichzelf.

Als de beste versie van mezelf ben ik de beste papa, beste man, beste compagnon, beste ondernemer en beste vriend.

Discipline en leiderschap is voor mij het nemen van eigenaarschap over mijn leven. Ook het omarmen van de verantwoordelijkheid om te worden wie ik wil zijn. Het is het dagelijks bewandelen van het pad van groei, transformatie en ontplooiing. Dus, als je mij vraagt ‘wat is discipline?’ is dit mijn meest, bewuste antwoord die ik je kan geven.

Samengevat, wat is discipline?

Persoonlijk beschouwd, zie ik discipline als synoniem voor leiderschap en bewuste keuzes maken. Ik neem verantwoordelijkheid over mijn leven en streef naar dagelijkse groei en transformatie.

Dit is een bewuste definitie van discipline.https://mind-setters.com/discipline/