Highland Fold – De Nieuwe kat


Highland Fold kat of Highlander

De Highland Fold, ook wel bekend als de Highlander of de Scottish Highland Fold, is een vrij zeldzaam kattenras dat bekend staat om zijn unieke uiterlijk. Dit ras heeft een geschiedenis die teruggaat tot de jaren 60 en heeft sindsdien vele harten veroverd met zijn schattige uiterlijk en levendige karakter.

Highland Fold profiel

Levensverwachting : 10-15 jaar
Gemiddelde hoogte : 25-40 cm
Gemiddeld gewicht : 4,5-11 kg
Vachttype en -kleur : korthaar,
Lichaamstype : middelgrote tot grote katten met een gespierd lichaam, rechthoekig van vorm met een rechte rug
Verzorging vereist : afhankelijk van kort-of langharig
Vergelijkbare rassen : Schotse vouwoorkat, American Curl, Pixie-bob, Savannah

Geschiedenis

Het verhaal van de Highlander begint in Pertshire, Schotland, waar het ras werd ontwikkeld in de jaren 1960. Een fokker kwam per ongeluk een kitten tegen met gekrulde oren. Hij was gefascineerd door het uiterlijk van de kitten ‘Susie’ en begon te experimenteren met het fokken van katten met gekrulde oren. Tot op de dag van vandaag kan elke Scottish Fold en Highland Fold haar voorouders terugvoeren op Susie.

De eerste Highlanders werden gefokt door de Scottish Fold te kruisen met de Amerikaanse Korthaar. Later werd de Britse Korthaar ook gebruikt om de genenpool van het ras te verbeteren. De naam “Highlander” werd gekozen omdat het ras zijn oorsprong vond in de Schotse Hooglanden. Het ras van de Highlander heeft in haar land van oorsprong nooit de populariteit bereikt die het nu in de Verenigde Staten geniet.

Het is daarnaast ook een moeilijk te fokken ras. Er zijn vaak kleine nestjes vanwege de genetische kenmerken die betrokken zijn bij het fokken van Highlanders. Dit heeft het ras tot een zeldzaam en waardevol ras gemaakt. Fokkers moeten zeer selectief zijn om ervoor te zorgen dat ze gezond blijven en de gewenste uiterlijke kenmerken behouden. Ondanks de uitdagingen van het fokken van Highlanders, zijn fokkers over de hele wereld toegewijd aan het behoud van dit unieke en geliefde ras.

Persoonlijkheid

De Highlander heeft een levendige en nieuwsgierige persoonlijkheid. Ze zijn erg sociaal en houden van interactie met hun baasjes. Highlanders zijn vaak heel speels en zullen graag achter speeltjes aanrennen. Ze zijn ook erg intelligent en zullen snel trucjes leren als je ze daarvoor de kans geeft.

Ondanks hun actieve persoonlijkheid zijn Highlanders ook bekend om hun liefdevolle karakter. Ze hechten zich sterk aan hun baasjes en zullen graag op schoot liggen voor een knuffel. Dit maakt hen tot geweldige gezelschapsdieren voor mensen van alle leeftijden.

Het is wel belangrijk om te weten dat sommige Highlanders stijfheid in de staart kunnen ontwikkelen, wat pijn kan veroorzaken als de staart verkeerd of per ongeluk ruw wordt aangepakt. Daarom is het belangrijk om voorzichtig met de staart van de Highlander om te gaan. Over het algemeen zijn Highlanders vriendelijke katten die goed kunnen opschieten met andere huisdieren en kinderen.

Highland Fold kat Depositphotos_346297726S

Gezondheid

Door de grote genenpoel is de highlander een gezond ras. Het is belangrijk om de Highlander regelmatig naar de dierenarts te brengen voor controles en vaccinaties. Omdat Highlanders een zeldzaam ras zijn, kan het moeilijk zijn om een dierenarts te vinden die bekend is met dit ras, dus het is belangrijk om een dierenarts te vinden die ervaring heeft met de zorg voor katten van dit ras. Door regelmatig naar de dierenarts te gaan, kunnen gezondheidsproblemen vroegtijdig worden opgespoord en behandeld, wat kan helpen om de Highlander gezond en gelukkig te houden.

Een van de problemen die soms voorkomen bij Highland Fold is overgewicht. Dit kan worden voorkomen door ervoor te zorgen dat ze een uitgebalanceerd dieet krijgen en voldoende lichaamsbeweging. Een tweede voorkomend probleem bij Highlanders die ouder worden is stijfheid in de staart. Wanneer je ontdekt dat jouw kat pijn heeft in haar staart, kan je best eens naar de dierenarts gaan om na te kijken of de Highlander aan artritis lijdt. Het is ook belangrijk om hun tanden regelmatig te poetsen om tandproblemen te voorkomen.

Verzorging van de Highland Fold

Een van de belangrijkste aspecten van de gezondheid van de Highland Fold is het dieet. Dit ras heeft de neiging om wat molliger te zijn van nature, wat kan leiden tot gezondheidsproblemen. Het is daarom belangrijk om de Highland Fold met zorg te voeden en ervoor te zorgen dat hij een uitgebalanceerd dieet krijgt met de juiste hoeveelheid calorieën en voedingsstoffen. Daarnaast is het belangrijk om de kat te stimuleren om actief te zijn en te bewegen, bijvoorbeeld door middel van speeltjes en interactieve spellen.

De vacht van de Highlander is relatief gemakkelijk te verzorgen. Het is aanbevolen om de kat wekelijks te borstelen om losse haren en klitten te verwijderen. Veel Highlanders vinden het zelfs leuk om geborsteld te worden en het kan een leuke manier zijn om quality time met je kat door te brengen. Het is echter belangrijk om voorzichtig te zijn bij het borstelen van de staart, vooral naarmate de kat ouder wordt. Stijfheid en artritis kunnen zich ontwikkelen, dus het is belangrijk om de staart voorzichtig te behandelen.

Verschijning

Het voornaamste kenmerk van de Highland Fold of Highlander zijn de gekrulde oren. In mei 2008 werd de Highland Fold erkend voor competities in de Preliminary New Breed klasse. De Highland Fold is een middelgrote kat met een unieke en opvallende verschijning. Deze katten hebben een stevige, gespierde bouw en zijn over het algemeen groter en zwaarder dan de meeste andere kattenrassen. Hun lichaam is gespierd en krachtig, wat bijdraagt aan hun atletische vermogen.

Een van de meest opvallende kenmerken van de Highlander zijn hun oren. Deze zijn groot en gekruld.

Highlanders kunnen zowel een korte als lange vacht hebben. Bij de langharige highlander let je het best op het ruige buikhaarn dat langer is dan de rest van de vacht. De vacht kan in verschillende kleuren voorkomen, waaronder bruin, zwart, rood, blauw, crème en wit. Sommige Highlanders hebben ook tijgerstrepen of vlekken op hun vacht. De vacht is over het algemeen gemakkelijk te verzorgen en vereist weinig onderhoud, hoewel regelmatig borstelen aanbevolen wordt.

De staart van de Highlander is van gemiddelde lengte en heeft soms een lichte krul aan het uiteinde. Het is belangrijk om voorzichtig om te gaan met de staart van de Highlander, vooral naarmate ze ouder worden. Sommige Highlanders ontwikkelen stijfheid in hun staart, wat pijnlijk kan zijn als deze verkeerd of ruw wordt behandeld.

Over het algemeen is de Highlander of Highland Fold een indrukwekkende en opvallende kat met een unieke uitstraling. Hun grote oren en gespierde lichaamsbouw maken hen een indrukwekkende verschijning.

Highland Fold kat Depositphotos_88831110_S

Het kopen van een Highland Fold of Highlander kitten: waar moet je op letten?

Als je overweegt om een nieuw huisdier te adopteren, kan een Highland Fold of Highlander kitten een uitstekende keuze zijn. Deze katten hebben een unieke uitstraling dankzij hun gevouwen oren en lange vacht, en staan bekend om hun vriendelijke en aanhankelijke persoonlijkheid. Voordat je echter een beslissing neemt over het kopen van een Highland Fold of Highlander kitten, zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden.

Het eerste wat je moet overwegen is waar je je kitten vandaan haalt. Het is belangrijk om een gerenommeerde fokker te vinden die zich richt op het fokken van gezonde en goed verzorgde katten. Een betrouwbare fokker zal de gezondheidsproblemen in de raspopulatie kennen en er alles aan doen om deze te vermijden. Het is ook belangrijk om te controleren of de fokker in overeenstemming is met de regels en voorschriften van de lokale dierenwelzijnsorganisaties.

Als je eenmaal een betrouwbare fokker hebt gevonden, is het tijd om te beslissen welk kitten bij jou past. Highland Fold katten hebben een zachte en vriendelijke persoonlijkheid en zijn over het algemeen uitstekende huisdieren voor gezinnen. Het is echter belangrijk om te onthouden dat elk individueel dier zijn eigen persoonlijkheid heeft, dus het is altijd een goed idee om het kitten te ontmoeten voordat je een beslissing neemt.

Een ander belangrijk punt om te overwegen is de verzorging die deze katten nodig hebben. Highland Fold katten hebben allebei een lange vacht die regelmatig geborsteld moet worden om klitten en matten te voorkomen. Ook moeten de oren regelmatig schoongemaakt worden om infecties te voorkomen. Als je geen tijd hebt om de nodige verzorging te bieden, is het misschien beter om te overwegen een ander ras te adopteren.

Het financiële aspect van het bezitten van een Highland Fold kitten

Ten slotte is het belangrijk om het financiële aspect van het bezitten van een Highland Fold kitten te overwegen. Naast de aanschafprijs van het kitten, zijn er nog andere kosten waar je rekening mee moet houden, zoals voedsel, kattenspeeltjes, dierenartsrekeningen en verzorgingsproducten. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je deze kosten kunt dragen voordat je een beslissing neemt over het adopteren van een kitten.

Al met al kan het kopen van een Highland Fold kitten een geweldige ervaring zijn voor zowel jou als je nieuwe huisdier. Zorg ervoor dat je grondig onderzoek doet voordat je een beslissing neemt en kies een fokker die zich richt op gezonde en goed verzorgde katten. Vergeet niet om rekening te houden met de persoonlijkheid van het kitten, de verzorging die het nodig heeft en de financiële verplichtingen die komen kijken bij het hebben van een huisdier.

Highland Fold kat Depositphotos_36550345_Shttps://www.nieuwekat.nl/highland-fold/