Het effect van slaap op je huid


Een goede nachtrust doet wonderen, toch? Vaak voel je je fris, krijg je er energie van en kun je je beter concentreren. Daarnaast heeft voldoende slaap ook effect op je huid en het herstel van de huid. We kennen allemaal wel de term ‘schoonheidsslaapje’ en dat gebruiken we dus ook niet voor niets. In deze blog lees je alles over de effecten van slaap op je huid. Benieuwd? Lees dan snel verder!

Herstel en vernieuwing van de huid

Tijdens het slapen ondergaat je huid een proces van vernieuwing en herstel. Terwijl je slaapt neemt namelijk de doorbloeding van de huid toe, wat weer helpt bij het herstellen van de huid. Schade veroorzaakt door zonlicht, vervuiling en stress kan hierdoor verwerkt worden en zo veel mogelijk hersteld worden. Bescherm dus altijd je huid goed tegen de zon. Hoe langer je slaapt, des te langer het proces kan voortduren. Een zacht slaapmasker kan helpen om licht te blokkeren en je slaapkamer donkerder te maken, waardoor je slaapkwaliteit verbetert. Als je slaapkamer niet volledig donker is, kunnen zelfs de kleinste hoeveelheden licht je slaap verstoren. Het herstel en de vernieuwing van de huid wordt hierdoor ook verstoord, wat we natuurlijk zo veel mogelijk willen voorkomen.

Betere huidelasticiteit

Wanneer je slaapt, wordt het hormoon cortisol vermindert. Cortisol staat bekend als het stresshormoon en heeft een negatief effect op de huid. Een hoge cortisolspiegel kan leiden tot afbraak van collageen, een eiwit dat essentieel is voor de stevigheid en elasticiteit van de huid. Door cortisol te verminderen tijdens de slaap, wordt de huid beter in staat om te regenereren en te herstellen, waardoor de elasticiteit behouden blijft. Het is ook belangrijk om overdag regelmatig te bewegen om de slaapkwaliteit te verbeteren. Echter, intense lichaamsbeweging vlak voor het slapengaan kan juist averechts werken. Kies in plaats daarvan voor een ontspannende activiteit, zoals een korte avondwandeling, om tot rust te komen en je voor te bereiden op een goede nachtrust. Ook sporten kan een positief effect hebben op je huid, lees er hier meer over!

Reguleren van de vochtbalans

Slaap speelt ook een rol bij het reguleren van de vochtbalans. Tijdens het slapen wordt namelijk de productie van het hormoon vasopressine gestimuleerd. Dit hormoon helpt bij het behouden van een goede hydratatie van de huid en kan bijdragen aan een stralende teint. Naast een goede nachtrust kunnen ook supplementen een positief effect hebben op de slaap en daarmee op de huidgezondheid. Magnesium en vitamine B6 zijn voorbeelden van supplementen die bekend staan om hun ondersteunende rol bij een goede nachtrust. Geïnteresseerd? Lees meer over het effect van magnesium op slaap.

Minder kans op huidproblemen

Als je te weinig of te onrustig slaapt, kan dit leiden tot een verstoring van de hormonale balans, wat weer zorgt voor huidproblemen. Een van de meest voorkomende problemen is acne, omdat een onevenwichtige hormoonspiegel de talgproductie kan stimuleren, wat resulteert in verstopte poriën en ontstekingen. Daarnaast kan een verstoorde slaapcyclus ook bijdragen aan andere huidaandoeningen zoals eczeem en psoriasis. Voldoende rust kan helpen om deze problemen te verminderen of zelfs voorkomen. Beperk bijvoorbeeld cafeïne en alcohol, zeker vlak voor het slapen. Cafeïne houdende dranken kunnen je wakker houden en hierdoor je huidproblemen verergeren, wat natuurlijk het laatste is dat we willen.

Verlagen van je stresslevel

Zoals hierboven al genoemd, houdt het hormoon cortisol verband met stress. Stress zorgt voor huidproblemen, versnelde veroudering en een verminderde huidbarrière. Het verhoogt de productie van vrije radicalen in het lichaam, die schade aanrichten aan de huidcellen. Collageen wordt afgebroken, waardoor de huid sneller veroudert en tekenen van veroudering zullen ontstaan. Stress kun je voor een deel verminderen door een goede nachtrust. Zoek naar manieren om stress te verminderen, zeker vlak voor het slapengaan. Start bijvoorbeeld met een journal, maak een to-do lijst voor de volgende dag of lees een boek. Zo kun je even volledig afschakelen en de stress verminderen vlak voor het slapen gaan.

Een goede nachtrust is dus niet alleen belangrijk voor je welzijn, maar ook voor je huid. Tijdens het slapen ondergaat je huid een proces van vernieuwing en herstel, waarbij schade veroorzaakt door zonlicht, vervuiling en stress wordt hersteld. Voldoende rust vermindert ook de kans op huidproblemen, zoals acne en eczeem. Dus, investeer in een goede nachtrust voor een stralende huid en een gezonder welzijn!https://thebeautymagazine.nl/beauty/effect-van-slaap-op-je-huid/