Geneeskruiden: oogsten, bewaren en toepassen

Geneeskruiden: oogsten, bewaren en toepassen

Ooit willen weten hoe je je eigen geneeskruiden kunt maken? In dit artikel gaan we het hebben over hoe je planten kunt plukken en drogen, en hoe je ze vervolgens kunt gebruiken. We begrijpen dat het niet voor iedereen gemakkelijk is om bepaalde planten te herkennen. Daarom raden we aan alleen planten te plukken waarvan je zeker weet dat het de juiste soort is. Je kunt bijvoorbeeld zelf bekendere planten zoals brandnetels en paardenbloemen plukken. Als je minder bekende planten wilt gebruiken, kun je ze het beste online in gedroogde vorm kopen. Als je echt alles wilt leren over kruiden en planten, is het volgen van een herborist cursus echt geweldig.

Plukken en vervolgens drogen

Planten verwelken snel nadat ze geplukt zijn, dus het is het beste om ze meteen te gebruiken. Pluk ze altijd op het moment dat ze de meeste voedingsstoffen en smaak bevatten. Blader kun je het beste op een droge dag plukken. In het voorjaar zijn jonge bladeren het meest waardevol, omdat de plant dan extra voedingsstoffen bevat. Dit geldt ook voor kiemen, die boordevol voedingsstoffen zitten die je minder vaak vindt in volwassen planten. Andere bladeren en stengels kun je het beste plukken voordat de plant begint te bloeien. Zorg ervoor dat je alleen gezonde bladeren gebruikt. Als je de bladeren wilt gebruiken vanwege hun geur, kun je ze het beste rond het middaguur plukken, wanneer ze nog vol olie zitten. Hang de bladeren vervolgens in bundels op een warme en droge plek om te drogen.

Bewaren

Nadat je ze hebt gedroogd, moeten de kruiden op een droge en geventileerde plek worden bewaard, zodat er geen schimmel ontstaat. Je kunt glazen potten gebruiken die goed afsluiten en het liefst donker van kleur zijn, zodat er geen licht bij de kruiden komt. Je zou eventueel ook blikken kunnen gebruiken, zolang ze maar goed sluiten en geen roestplekken hebben. Je kunt kruiden ook inleggen in azijn of bewaren in olie. En bijna alle kruiden kunnen worden ingevroren om ze langer vers te houden.

Toepassen

Kruiden kunnen op verschillende manieren worden gebruikt. Een eenvoudige manier is door ze toe te voegen aan water, zowel warm als koud, om zo een kruidige drank te maken. Je kunt kruiden ook koken in water om de werkzame stoffen eruit te halen. Dit wordt een afkooksel genoemd. Kruidenwaters worden gemaakt door geweekte kruiden te mengen met honing en soms fruit. Een andere methode is het maken van tincturen, waarbij de kruiden worden geweekt in alcohol. Deze worden meestal uitwendig gebruikt. Tot slot kun je kruiden mengen met oliën, vetten en verharders om zalven te maken voor plaatselijke behandeling.

Geneeskruiden oogsten bewaren en toepassen

Afbeelding van Rudy and Peter Skitterians via Pixabay
https://www.tuinkruiden.net/geneeskruiden-oogsten-bewaren-en-toepassen/