Eieren te lang koken – Kokendeketels.nl


Wanneer je
een ei te lang kookt, ontstaat er een groenige ring rondom de eierdooier.
Dit is een manifestatie van de ijzer- en zwavelhoudende bestanddelen in een ei.
Het kan ook optreden als er een overmaat van ijzer in het kookwater aanwezig
is.

Als je een ei
te lang kookt, vermindert wel de kwaliteit van het eiwit, maar dit heeft geen
invloed op de smaak!

Als je eitje
gekookt is, zorg dan altijd dat je het afkoelt (‘schrikken’) in koud water, dit
verhindert de vorming van de groenige ring aan het oppervlak van de eierdooier.

Zijn eieren goede vleesvervangera?

Eieren zijn een uitstekende en goedkope vleesvervanger. Twee eieren leveren
evenveel eiwit als bijvoorbeeld gehakt. Het eiwit van eieren is van
hoogwaardige kwaliteit. Vlees is vooral ook een belangrijke leverancier van
ijzer. In twee eieren zit evenveel ijzer als in een portie vlees. Daarnaast
leveren eieren vitamine A en B.

BELANGRIJK:

Eieren kunnen niet in hun schaal in een magnetron
gekookt worden. Het vocht in een ei wordt dan namelijk snel tot aan het
kookpunt verwarmd, zodat het gaat verdampen. Daar de gevormde stoom niet tijdig
afgevoerd kan worden, loopt de druk in het ei snel op, tot het explodeert.Prik
daarom een klein gaatje in de schil voordat je de eieren in de magnetron gaat
koken.

Zo voorkom je dus de explosie van het ei, en is de rotzooi
beduidend minder.

Het stappen plan om een eitje te koken:

  1. Breng een pan met een ruime hoeveelheid water aan de kook.
  2. Leg voorzichtig de eieren in de pan.
  3. Reken voor een zacht ei op 4-5 minuten, een half-hard ei 6-7 minuten en een hardgekookt ei 9-10 minuten.
  4. Als het water met de eieren aan het koken is, gaat de kooktijd in voor de eieren.
  5. Giet het water af met koud water om de eieren



https://kokendeketels.nl/eieren-te-lang-koken/