Effectief omgaan met Tendinitis (peesontsteking) tijdens het Sporten


Tendinitis kan niet alleen je sportprestaties belemmeren, maar ook een hevige pijn veroorzaken. Het is essentieel om te weten hoe je de genezing van de pees kunt bevorderen en herhaling van de ontsteking kunt voorkomen. In dit artikel bespreken we tips en richtlijnen om op een veilige manier actief te blijven, zelfs met tendinitis (een peesontsteking).

Wat houdt tendinitis in?

Tendinitis, ook wel bekend als peesontsteking, is een aandoening waarbij een pees in je lichaam beschadigd raakt en ontstoken raakt. Dit kan leiden tot intense pijn en het bemoeilijkt het soepel bewegen van het aangedane lichaamsdeel. Tendinitis manifesteert zich het meest in de schouders, ellebogen en knieën, waar pezen zich bevinden.

Symptomen en oorzaken:

Tendinitis kan ontstaan door sporten of andere intense activiteiten, maar kan ook plotseling optreden zonder enige duidelijke trigger. Veelvoorkomende symptomen zijn in eerste instantie een vage pijn bij beweging van het aangedane lichaamsdeel, die geleidelijk verergert en zelfs in rust aanhoudt.

Dit gaat vaak gepaard met warmte en zwelling rond het ontstoken gebied, evenals beperkte mobiliteit.

Diverse factoren, zoals;

  • verkeerde bewegingen,
  • overbelasting,
  • eerdere ontstekingen,
  • eerdere verwondingen,
  • reuma
  • of botontkalking,

Deze zaken kunnen bijdragen aan het ontstaan van tendinitis.

Sporten met tendinitis: Is het mogelijk?

In veel gevallen is het niet raadzaam om te sporten met een ontstoken pees die pijnlijk is bij gebruik. Het is van cruciaal belang om te wachten tot de pees geneest en de pijnklachten verminderen. In de tussentijd is het echter mogelijk om andere sporten of oefeningen uit te voeren waarbij de aangedane pees niet intensief wordt belast. Door zachtjes te bewegen, wordt de bloedtoevoer gestimuleerd en versnelt het genezingsproces.

Zwemmen, cardiotraining en fietsen zijn uitstekende sportkeuzes voor mensen die herstellen van tendinitis.

Tips om met tendinitis te blijven sporten:

Als je desondanks graag wilt blijven sporten terwijl je tendinitis hebt, zijn hier enkele essentiële tips om rekening mee te houden:

Voer een grondige warming-up uit:

Het opwarmen en rekken van spieren en pezen voordat je begint met sporten, verkleint de kans op blessures, waaronder tendinitis. Het is bovendien sterk aanbevolen een uitgebreide cooling-down te doen.

Maak gebruik van passende beschermingsmiddelen:

Sportkleding, nieuwe sportschoenen en hoogwaardige sportaccessoires die perfect passen, kunnen allemaal helpen om tendinitis te voorkomen. Indien nodig kunnen braces, steunverband en sporttape van onschatbare waarde zijn bij het bevorderen van het herstel bij een bestaande ontsteking.

Verminder tijdelijk de intensiteit van je training:

Doorgaan met trainen terwijl je een ontstoken pees hebt, kan de blessure verergeren en het herstelproces aanzienlijk vertragen.

Kies voor revalidatie sporten:

Zwemmen, cardiotraining en fietsen zijn uitstekende sportkeuzes voor mensen die herstellen van tendinitis. Ze zetten minimale druk op beschadigde pezen en helpen je conditie op peil te houden.

Versterk je spieren:

Door je spieren en pezen sterker te maken, kunnen ze beter bestand zijn tegen de krachten die vrijkomen tijdens het sporten. Excentrische oefeningen zijn de sleutel tot het opbouwen van spiermassa en peeskracht.

Win advies in bij een trainer of fysiotherapeut:

Als je regelmatig last hebt van tendinitis, kan het zijn dat je verkeerde technieken gebruikt tijdens het sporten of een ongeschikt trainingsschema volgt. Een professionele trainer of fysiotherapeut kan je helpen om de wortel van het probleem te achterhalen en je training aan te passen.

Overweeg een andere sport:

Als tendinitis keer op keer terugkomt en andere maatregelen niet helpen, is het verstandig om te overwegen een andere sport te beoefenen waarbij de pezen minder belast worden.

Door deze unieke aanbevelingen op te volgen, kun je op een effectieve manier omgaan met tendinitis en actief blijven in je favoriete sporten en activiteiten.https://vrouwpedia.nl/effectief-omgaan-met-tendinitis-peesontsteking-tijdens-het-sporten/