Een magisch eerste jaar van moederschap: Van babygeur tot eerste stapjes – MOMSPIRATION


Het eerste jaar van moederschap is als een sprookje dat zich ontvouwt, elk moment doordrenkt met betekenis en liefde. Of nou ja, onder andere dan. Want het is ook poepexplosies, huilen, slapeloze nachten, schema’s en regeldagen.

Maar in deze blog vergeet ik dat heel even. Want het eerste jaar is ook magisch. En het mooie is, dat je die minder magische kant grotendeels weer vergeet. Het 1e jaar met je kindje is een feest. Daarmee is het ook het eerste jaar van het moederschap. Het leek mij mooi om daar eens bij stil te staan. Vanaf het moment dat je baby voor het eerst zijn ogen opent tot die vreugdevolle eerste verjaardag, zitten deze twaalf maanden boordevol onvergetelijke ervaringen die het hart van elke jonge moeder doen zwellen van trots en liefde. We duiken er in. En ik geef je tips over hoe je dit 1e jaar kan vieren en vastleggen in tastbare herinneringen.

De eerste ontmoeting

Met een zucht en een schreeuw begint het avontuur. Het geluid van dat allereerste gehuil, gecombineerd met de babygeur die als een deken om je heen hangt, creëert een band die onmiddellijk voelbaar is. Het zijn die momenten die ik mij nog zo goed kan herinneren. Van alle drie mijn kindjes. Dat gun ik iedere moeder, maar het kan ook anders lopen. Hoe dan ook hoe de eerste ontmoeting ook was of wordt, je draagt het met je mee. Het zien van dat kleine gezichtje voor het eerst is als het openen van een schat, en je beseft dat je leven voorgoed is veranderd. Vanaf nu ben je moeder. De moeder van.

De kunst van slapeloosheid

In de eerste maanden lijken de nachten oneindig, gevuld met voedingen, luiers verschonen en zachte wiegeliedjes. Slapeloosheid wordt een kunst die je beheerst met een glimlach op je gezicht, wetende dat elke verstoorde nachtrust een stap is in de richting van het zien opgroeien van een gezond en gelukkig kind. Want (leren) slapen is niet makkelijk. Ook niet voor jou als moeder. Maar weet dat het voorbij gaat. Ik vond het ook best een uitdaging, totdat iemand zei: Straks zit je ‘s avonds op de bank terwijl je baby slaapt en dan ga je het nog missen. Dan verlang je misschien wel een beetje terug naar dat moment in de nacht waar jullie samen op de stoel zitten. Kijk er eens anders naar, zoek naar oplossingen als het voor jou onhaalbaar wordt. En omarm de kunst van slapeloosheid. Powernaps en koffie doen wonderen.

De magie van eerste lachjes

Niets doet het hart van een moeder sneller kloppen dan het zien van die eerste kleine lach. Het is als een zonnestraal die doorbreekt op een bewolkte dag, en het herinnert je eraan waarom je de slapeloze nachten met liefde omarmt. Het vermogen van je baby om vreugde uit te drukken, vult elke ruimte met een onmiskenbaar geluk.

Mijlpalen in miniformaat

Van de eerste keer omrollen tot het vastgrijpen van een vingertop, elk mini-mijlpaaltje wordt een groots moment. Je moedigt aan, juicht toe en legt deze momenten vast op camera, zodat je ze kunt koesteren en delen met vrienden en familie. Het eerste jaar zit vol met deze kleine triomfen, die samen een groter verhaal vertellen. Ieder kind ontwikkelt zich op een eigen tempo. Laat je dus niet van de wijs brengen door opmerkingen met tekst als “nog niet” en “die van mij kan al.” Kijk naar je baby en volg zijn unieke pad. De eerste keer is het wellicht een grote uitdaging, want alles is nieuw. Maar des temeer laat je je verrassen door de bijzondere momenten.

Elke dag ontdekt je baby iets nieuws. Hetzij het grijpen van de tenen, het ontdekken van de spiegeling in een zachte glimlach, of het brabbelen van de eerste onherkenbare woordjes, je wordt getuige van de ontwikkeling van een nieuw leven met een voortdurende verwondering die het moederschap nog specialer maakt.

De kracht van troostende armen

Jouw armen worden de veilige haven voor je baby. Of het nu gaat om een middagdutje of het troosten na een val, jouw omhelzingen hebben de kracht om alles beter te maken. Het gevoel van die kleine handjes die zich om je vingers wikkelen, herinnert je eraan dat je de belangrijkste persoon in hun wereld bent.

De overweldigende liefde

Het eerste jaar van moederschap wordt gekenmerkt door een liefde die met de dag groeit. Het is de liefde diep geworteld in het zorgen voor dit kleine wezentje. Van nachtelijke knuffels tot het leren kennen van de verschillende huilgeluiden, de liefde die in dit eerste jaar groeit, vormt de basis voor een levenslange band. Het is overweldigend op verschillende manier. Je leert het omarmen, begrijpen. Je leert jezelf opnieuw kennen. Je relatie met je baby groeit waar andere relaties misschien veranderen. Die met vriendinnen, met je partner, met je ouders. Het hoort erbij. Voor mij is er een ding dat telt; leef vanuit liefde. Want ook de hulp die je aangeboden krijgt, de goed bedoelde adviezen en je partner die wellicht dingen anders aanpakt dan jij wil, of zou doen. Het komt vanuit liefde. Liefde voor dat kleine kindje in je leven.

Een feest van eerste verjaardag

En dan komt de eerste verjaardag. Een mijlpaal voor zowel moeder als kind. Het vieren van dat jaar vol groei, liefde en ontdekkingen is als een feest van het leven zelf. Foto’s van de eerste verjaardagstaart die overal eindigt, het zingen van het “Happy Birthday”-lied, en de sprankelende ogen van je baby maken deze dag tot een viering van een gezamenlijke reis. Leek het 12 maanden geleden nog zo ver weg, ineens zijn die maanden voorbij gevlogen. Soms door de waan van de dag. Soms door de snelheid waarmee je baby letterlijk en figuurlijk stappen maakt.

Ik genoot van de eerste verjaardagen die wij mochten vieren. Maar ik realiseerde mij onlangs ook dat we de allerlaatste eerste verjaardag vierde. De derde keer een reis door het 1e jaar. Drie keer was het totaal anders. Drie keer was het magisch. Het komt alleen niet meer terug. Het maakt wel plaats voor nieuwe dingen. Nieuwe verjaardagen, nieuwe fases. En nog ontelbaar veel meer magische momenten.

Zo vier je het moederschap op unieke wijze

Neem de tijd om te genieten van de kleine momenten, vier de successen, en wees trots op de geweldige moeder die je bent.

Het moederschap is een reis vol vreugde, uitdagingen en onvergetelijke momenten. Toch gaan we er soms in de waan van de dag aan voorbij. Te midden van de dagelijkse drukte van luiers verschonen en middagdutjes, is het essentieel om af en toe een moment te nemen om het moederschap te vieren. Een moment van erkenning voor jezelf en dankbaarheid. Hier zijn enkele bijzondere manieren om dat te doen;

1. Een persoonlijk moederdagboek:

Begin een speciaal dagboek waarin je dagelijkse herinneringen aan het moederschap vastlegt. Schrijf over grappige uitspraken van je kinderen, bijzondere mijlpalen en je eigen reflecties als moeder. Dit dagboek wordt een kostbare schat vol herinneringen die je met je kinderen kunt delen als ze ouder worden.

2. Een bijzonder sieraad :

Een mooie traditie is om een vrouw die net moeder is geworden baargoud of geboortejuwelen cadeau te doen. Een gouden sieraad als dank of bewondering voor het feit dat ze haar baby zo veel maanden bij zich heeft gedragen en het op de wereld heeft gezet. Baargoud wordt vaak gegeven door de vader, maar soms kiest de moeder ook zelf een sieraad. Wat dacht je bijvoorbeeld van een birthstone ring. Dat is een ring met een steentje, een geboortesteentjes. Elk steentje verwijst naar de maand waarin een kindje geboren is.

Of vraag of geef een armbandje met naam voor je baby. Op een babyarmbandje kan je de naam en de geboortedatum laten graferen. Dat is toch prachtig? En het staat ook gewoon heel schattig. Ik vind het bovendien ook een heel mooi aandenken. Iets wat je voor altijd kan bewaren en doorgeven.

birthstone ring moederschap baargoud
De mooiste geboortejuwelen vind je bij oliviaforkids.be

3. Mama Selfcare Dag:

Reserveer een dag alleen voor jezelf. Laat je partner, familie of vrienden voor de kinderen zorgen en geniet van een dagje ontspanning. Dit kan een spa-dag zijn, een boek lezen in een rustig café of gewoon genieten van een lange wandeling in de natuur. Het is belangrijk om af en toe op te laden en jezelf te verwennen.

4. Familie-Fotoshoot:

Huur een professionele fotograaf in voor een familie-fotoshoot. Kies een fotograaf met een stijl die bij jullie als gezin past of zoek een fotograaf die ‘een dag in het leven van ons gezin’ vastlegt. De resulterende foto’s zullen niet alleen prachtige herinneringen zijn, maar ook een uniek kunstwerk voor aan de muur.

Het moederschap is een avontuur dat gevierd moet worden, niet alleen op speciale gelegenheden, maar ook in het alledaagse. Deze bijzondere manieren om het moederschap te vieren, dragen bij aan de rijkdom van deze prachtige reis. Neem de tijd om te genieten van de kleine momenten, vier de successen, en wees trots op de geweldige moeder die je bent. Cheers op het moederschap!

Liefs, Anoukhttps://momspiration.nl/2023/10/23/liefde-voor-baby-vieren-bijzonder-sieraad/