Doe, begin, ga!


Dag lieve mama’s! Het nieuwe jaar is aangebroken. Of eigenlijk al een week oud. En in plaats van nu in complete paniek te schieten omdat er al een week voorbij is en je nog werkelijk niks heb waargemaakt van al die wilde plannen en goede voornemens; stop! Haal even adem. Diep adem.

En neem een paar minuten de tijd om deze blog te lezen. Want net als jij, dacht ik ook dat op 1 januari alles anders zou zijn. Poeh, viel dat even een potje tegen. Toch is dit, het perfecte moment om te reflecteren en frisse energie in ons (gezins)leven te brengen. Het hoeft niet met haast. Het mag er allemaal zijn. Maar doe mee, begin vandaag en ga ervoor. Laten we samen stilstaan bij nieuwe beginnen en doelen stellen voor het komende jaar, de komende tijd, of gewoon alleen voor vandaag. Wat je ook doet, het is allemaal goed. Pak een notitieboekje, schrijf mee en vergeet ondertussen niet om te ademen. Of te zuchten. Dat helpt ook altijd.

Reflecteer op het Voorbije Jaar

Laten we beginnen met een moment van reflectie. Het is misschien niet je favoriete bezigheid, maar het is wel een goed startpunt. Voor mij was het afgelopen jaar een mix van hoogte-, en dieptepunten. Eigenlijk zoals bij iedereen. Want dat noemen we het leven. Bij niemand is het alleen maar high on life. Door stil te staan bij wat er goed ging, wat je mee wil nemen en wat niet, geef je jezelf de ruimte om te groeien. Als mens, als moeder. Neem de tijd om terug te kijken op het afgelopen jaar. Wat waren de hoogtepunten? Wat waren de uitdagingen? Door bewust te reflecteren, leggen we de basis voor weloverwogen doelen en afspraken met onszelf.

Positieve Doelen voor Jezelf

Dit is het jaar om goed voor jezelf te zorgen. Ongetwijfeld zeg je dit, net als ik, met regelmaat tegen jezelf. Nu ga ik écht goed voor mijzelf zorgen. Heb je gefaald als het niet gelukt is? Nee, natuurlijk niet. Stel positieve en haalbare doelen die gericht zijn op jouw welzijn. En belangrijker nog: Geef jezelf de tijd. Veranderen kost tijd, altijd meer tijd dan je wil of waar je geduld voor hebt. Of het nu gaat om meer tijd voor zelfzorg, regelmatige beweging of het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden, wees lief voor jezelf.

Quality Time met het Gezin

Gezin komt altijd op de eerste plaats. Tenminste dat willen we. Dat zeggen we. Maar doen we het ook? Doen we het echt? Zoals het bij jullie past. Stel doelen om meer quality time door te brengen met je dierbaren. Of het nu gaat om gezinsuitjes, regelmatige familieavonden of gewoon wat extra knuffeltijd, het zijn deze momenten die het leven zo waardevol maken.

Vriendinnen Tijd

Het is gemakkelijk om jezelf te verliezen in de drukte van het dagelijks leven. Elke dag met de kinderen. Weekenden vol verplichtingen en van dat wat je écht belangrijk vind komt maar weinig terecht. Bijkletsen met vriendinnen bijvoorbeeld. Stel jezelf daarom doelen als het gaat om regelmatig tijd door te brengen met vriendinnen en realiseer ze ook. Of het nu gaat om een wekelijkse koffieafspraak, een eetclub of een gezellig uitstapje, vriendinnen brengen vreugde en steun. Pak die agenda, blok een avond én plan ook gelijk de volgende afspraak in!

Duurzame Gewoontes

Laten we ook denken aan onze prachtige planeet. Misschien niet een onderwerp waar je enthousiast over bent. Maar kleine veranderingen zijn grote stappen. Ik vind het zelf zo belangrijk om het leven te leven zoals ik het mijn kinderen ook wil meegeven. En daarom is dit een onderwerp wat bij mij hoog op mijn lijst staat. Ik kan oude gewoontes veranderen en mijn kinderen anders aanleren om een verschil maken. Vegetarisch eten, plasticvrije producten gebruiken, hergebruiken, tweedehandskleding kopen. Het kan zijn dat dit allemaal onderwerp zijn die in jouw eigen opvoeding nooit gewoon waren, maar dat kan je wel veranderen. Ga op zoek naar inspiratie op het gebied van duurzaamheid en milieubewustzijn. Het kan zo simpel zijn als het verminderen van plastic gebruik, het bevorderen van recycling en vegetarisch koken. Pak een kookboek, lees een blog, volg inspirerende Instagram-accounts over dit onderwerp. En ook hier geldt, wees niet streng maar realistisch naar jezelf. Maar doe het!

Creatieve Uitlaatklep

Dit jaar is het moment om je creatieve vleugels uit te slaan. Overweeg doelen die gericht zijn op het verkennen van je creatieve kant. Of het nu schilderen is, schrijven, fotografie of dansen, geef ruimte aan je artistieke expressie. Onderzoek wat je leuk vind, probeer, laat het lekker mislukken, leer er van. En onthoud niet iedere hobby hoeft een winstgevende business te worden (Note to self)

Leren Ontspannen

In de drukte van het dagelijks leven vergeten we soms simpelweg te ontspannen. Ik ben daar zeker ook schuldig aan. En dat realiseerde ik mij pas toen ik op 1 januari in de sauna zat. Vijftien minuten zitten, ademen, stil zijn. Alles viel van mij af en het overviel mij tegelijkertijd. Hoe kan het, dat ik mij niet kan herinneren waar ik voor het laatst echt een kwartier stil was geweest?

Of het nu gaat om het lezen van een goed boek, meditatie, of gewoon luieren zonder schuldgevoel, ontspanning is essentieel voor een gezond welzijn. Balans is vaak een sleutelwoord voor (werkende) moeders. Stel doelen om een gezonde balans te vinden tussen werk, gezin en persoonlijke tijd. Het kan betekenen dat je prioriteiten moet heroverwegen of dat je leerzame grenzen moet stellen om een evenwichtiger leven te leiden.

Financiële Zekerheid

Financiële doelen mogen niet over het hoofd worden gezien. Overweeg doelen gericht op het opbouwen van financiële zekerheid of misschien zelf financiële onafhankelijkheid. Dit kan variëren van het opstellen van een budget, sparen voor toekomstige doelen tot investeren in je financiële educatie. Er is online genoeg inspiratie te vinden. En het is een onderwerp wat zeker de moeite waard is, om je verder in te verdiepen.

Een Gezondere Levensstijl

Een gezonde levensstijl is de basis voor een energiek leven. Stel doelen voor het verbeteren van je fysieke gezondheid, of het nu gaat om regelmatige lichaamsbeweging, gezonde voeding of het aanleren van nieuwe gezonde gewoontes. Een gezonde jij straalt positiviteit uit naar alle aspecten van je leven. En ik weet net zo goed als jij, dat dit misschien wel een van de meest uitdagende dingen is. Wat kan je helpen is het schrijven van een leefplan. Hoe ziet die gezondere levensstijl er uit? Welke routines horen daar bij? Wat eet je? Op welke momenten ga je sporten of yoga volgen? En past dat ook allemaal nog in het leven zoals je het nu leeft? Want de weg van de verandering te blijven volgen moet het wel realistisch zijn. En wat doe je als het even tegenzit? Bedenk voor jezelf waarom je dit wil. Wil je fitter zijn? Wil je beter slapen? Geef jezelf die motivatie en ga er voor! In kleine stapjes. Want dan ga je altijd vooruit.

Persoonlijke Ontwikkeling

Investeer in jezelf door doelen te stellen voor persoonlijke ontwikkeling. Of het nu gaat om het volgen van cursussen, het lezen van zelfhulpboeken, of het bijwonen van workshops, er is altijd ruimte voor groei en ontwikkeling. Soms leiden de mooiste inzichten tot onverwachte veranderingen. Sta open voor nieuwe kansen en omarm verandering als een kans voor persoonlijke en professionele groei. Wees niet bang om buiten je comfortzone te stappen en nieuwe paden te bewandelen.

Liefdevolle Communicatie

Doelen stellen voor liefdevolle communicatie binnen je gezin en op het werk is van onschatbare waarde. Werk aan het opbouwen van sterke relaties door openhartige gesprekken, luisteren naar anderen en empathie tonen. Stop met klagen, roddelen en negatieve uitspraken. En dit klinkt allemaal relatief eenvoudig, maar dat kan nog wel eens tegenvallen. Want sommige van deze manieren zitten zo in ons verweven dat we het niet eens meer door hebben. De manier waarop we tegen onze kinderen praten, manieren waarop we over anderen praten; luister eens naar jezelf. Is het echt wat je zou willen zeggen? Of wordt het tijd om te werken aan je growth mindset, jezelf uit te dagen tot 21 dagen niet klagen en eens wat vaker iets liefs te zeggen (tegen jezelf)?

Lieve mama’s, met deze doelen wil ik je inspireren, zij vormen slechts een leidraad. Voel je vrij om ze aan te passen aan jouw unieke behoeften en omstandigheden. Het belangrijkste is dat deze doelen jouw groei, geluk en welzijn bevorderen. Neem de tijd om jouw gedachten te noteren, te visualiseren en stap voor stap te implementeren. Onthoud dat het proces net zo belangrijk is als het behalen van de doelen zelf. Dat je altijd vooruit gaat als je jezelf dat toestaat. Als je over een jaar terugkijkt sta je nooit meer op hetzelfde punt, als waar je nu staat. Dat beloof ik je. Laten we samen een jaar vol positieve verandering, groei en prachtige momenten creëren. Let’s rock 2024!

Liefs, Anoukhttps://momspiration.nl/2024/01/08/doe-begin-ga/