Dit is de beste zorgverzekering bij zwangerschap


Je zwangerschap is een bijzondere tijd, en dan wil je natuurlijk de beste zorg voor jou en je baby. Zowel tijdens je zwangerschap als tijdens en na je bevalling. Gelukkig zijn er allerlei zorgverzekeringen die je daarbij helpen. In dit artikel duiken we in wat deze verzekeringen vergoeden en vertellen we je alles wat je moet weten om de beste zorgverzekering voor jouw zwangerschap te vinden.

Basisverzekering bij zwangerschap

De basisverzekering dekt de standaardkosten van de meeste medische zorg, inclusief zorg rondom zwangerschap en bevalling. Het basispakket vergoedt alle zorgkosten die noodzakelijk zijn bij zwangerschap, zoals:

 • Verloskundige hulp
 • Kraamzorg
 • Ziekenhuisbevalling (bij medische noodzaak)
 • Echo’s en prenatale screening

Aanvullende zorgverzekering bij zwangerschap 

Aanvullende verzekeringen bieden extra dekkingen die niet in de basisverzekering zitten. Voor zwangere vrouwen zijn vooral deze aanvullingen relevant:

 • Fysiotherapie tijdens zwangerschap
 • Zwangerschapscursussen
 • Lactatiekundige hulp
 • Uitgebreidere kraamzorg

Het kiezen van een aanvullende verzekering hangt af van je persoonlijke behoeften en voorkeuren.

Eigen risico en eigen bijdrage zorgverzekering zwangerschap 

Kosten voor een bevalling vallen niet onder het eigen risico. Als je medicijnen nodig hebt of reiskosten maakt voor je behandeling, dan vallen deze kosten wél onder het eigen risico. Onderga je een prenatale screening, dan hoef je de kosten voor de tests en onderzoeken hiervan niet te betalen vanuit je eigen risico.

Je betaalt wel een wettelijke eigen bijdrage wanneer je zonder medische noodzaak in het ziekenhuis wilt bevallen en voor kraamzorg. Hiervoor heb je de optie om een aanvullende verzekering af te sluiten.

Tips voor de beste zorgverzekeringen bij zwangerschap 

Bij het kiezen van de beste zorgverzekering voor zwangerschap moet je aan de volgende punten denken:

 • Dekking: Kijk eerst wat je graag vergoed wilt hebben en ga dan op zoek naar een verzekering die dat voor je regelt. Je wilt natuurlijk dat de verzekering alle noodzakelijke verloskundige zorg dekt, inclusief controles tijdens de zwangerschap en ondersteuning bij de bevalling. Ook is het belangrijk om te kijken hoeveel dagen kraamzorg gedekt zijn en of er specifieke voorwaarden aan verbonden zijn.
 • Kosten: Vergelijk de premies van verschillende verzekeringen. Goedkoop is niet altijd beter als de dekking beperkt is. Kijk ook naar de eigen bijdrage voor specifieke zorg, en onthoud dat voor zwangerschaps- en kraamzorg geen eigen risico geldt.
 • Flexibiliteit: Controleer of je de verzekering kunt aanpassen als je situatie verandert, bijvoorbeeld als je tijdens het jaar ontdekt dat je zwanger bent. Het is goed om te weten of je aanvullende pakketten kunt toevoegen of wijzigen tijdens de looptijd van de verzekering. Bij sommige zorgverzekeraars kan je een uitgebreidere aanvulling afsluiten als je tijdens het jaar ontdekt dat je zwanger bent. Maar je bent dan wel gebonden aan die verzekeraar, wat niet altijd de beste en voordeligste optie is.
 • Pas je zorgverzekering op tijd aan: Je kunt je zorgverzekering alleen aanpassen tussen half november en eind december. Heb je een kinderwens? Houd er dan in die periode alvast rekening mee dat je je zorgverzekering aanpast. Zo kies je op tijd de beste en voordeligste zorgverzekering voor jouw zwangerschap en bevalling.
 • Beoordelingen en klantenservice: Lees ervaringen van andere zwangere vrouwen over de dekking en de service van de verzekeraar. Hoe snel en efficiënt reageert de klantenservice op vragen en problemen? Dit is vooral belangrijk bij onverwachte situaties tijdens de zwangerschap.

Door goed over deze punten na te denken, vind je een zorgverzekering die ideaal is voor jou en je zwangerschap.

Beste zorgverzekering voor zwangere vrouwen 

Uit onderzoek van de financiële vergelijkingssite Geld.nl blijkt dat de volgende verzekeraars de laagste premie voor 2024 bieden. In de tabel zie je allereerst de inhoud van de verzekering (eigen risico en aanvullend pakket), met daarbij de zorgverzekering met de laagste zorgpremie van 2024. Wil je een vergelijking maken van alle zorgverzekeringen in Nederland? Ga dan zorgverzekeringen vergelijken op Geld.nl en vind de beste zorgverzekering voor jouw zwangerschap.

 https://vrouwpedia.nl/beste-zorgverzekering-voor-zwangere-vrouwen/