Digitaal verbinden: de kunst van online communicatie


Online communicatie heeft tegenwoordig een dominante rol in ons dagelijks leven. Wie maakt er nu geen gebruik van? Het stelt ons in staat om snel te communiceren met mensen van over de hele wereld. Hierdoor is het mogelijk te verbinden, samen te werken en relaties op te bouwen. Maar hoe maak je het beste gebruik van alle mogelijkheden die digitale communicatie te bieden heeft?

Digitaal verbinden: de kunst van online communicatie

Het is mogelijk om op meerdere verschillende manieren gebruik te maken van online communicatie. Voorbeelden hiervan zijn onder andere e-mail, videoconferenties, instant messaging, social media en samenwerkingsplatforms voor teams. Al deze vormen van communicatie maken het mogelijk om in contact te komen met je vrienden, familie en collega’s, ongeacht waar zij zich op de wereld bevinden. Hierdoor is het niet alleen mogelijk om elkaar te spreken, maar kunnen er ook eenvoudig bestanden uitgewisseld worden.

Van Emoticons tot Emoji’s

Bij de opkomst van digitale communicatie werden er al snel manieren gezocht om deze vorm van met elkaar contact maken duidelijker te maken. Dit gebeurde eerst met behulp van Emoticons. Dit zijn eenvoudige combinaties van leestekens, waarmee je een gezichtsuitdrukking nabootst. Denk bijvoorbeeld aan ­čśë om iemand een knipoog te geven. Deze simpele Emoticons werden al snel vervangen door Emoji’s. In het begin was dit een klein aantal gezichtjes die aangaven hoe de verzender van een bericht zich voelde. Inmiddels hebben we meer dan 3.600 verschillende Emoji’s om onze gevoelens digitaal mee te uiten. Uit onderzoek van Express VPN blijkt dat Emoji’s niet alleen veel gebruikt worden, maar dat ook niet altijd even goed duidelijk is wat ze betekenen. Mensen versturen een Emoji met een bepaalde bedoeling, maar deze wordt door de ontvanger soms anders ge├»nterpreteerd. Het is belangrijk om hier bij het versturen rekening mee te houden!

Strategie├źn om teams op afstand effectief te laten samenwerken

Door de opkomst van digitale communicatie is het een stuk makkelijker geworden om als team op afstand samen te werken. Hier wordt met apps als Microsoft Teams ook steeds vaker gebruik van gemaakt. Dit is onder andere te danken aan het feit dat mensen meer en meer thuis werken, maar ook doordat er vaker sprake is van internationale samenwerkingen. Hier zijn meerdere communicatietools voor te gebruiken, zoals bijvoorbeeld videoconferenties en samenwerkingsplatforms. Door middel van virtuele vergaderingen en het delen van updates zorg je er hierbij voor dat iedereen betrokken blijft. Met het vaststellen van doelen, verantwoordelijkheden en verwachtingen bevorder je een productieve samenwerking.

Omgaan met online conflicten

Ook in de digitale wereld kunnen conflicten ontstaan. Het is belangrijk om deze constructief aan te pakken en zo te voorkomen dat deze verder escaleren. Het is bij online conflicten altijd raadzaam gebruik te maken van priv├ęberichten om gevoelige kwesties te bespreken, in plaats van deze openbaar te maken. Probeer hierbij empathisch te reageren en actief te luisteren naar het perspectief van anderen. Videoconferenties kunnen helpen misverstanden te verduidelijken en effectief te communiceren.

Digitale communicatie effectief inzetten

Digitaal verbinden is de kunst van online communicatie geworden. Dankzij de verschillende technologie├źn die er beschikbaar zijn, communiceren we moeiteloos met mensen over de hele wereld. Het is daarom goed om op de hoogte te zijn van alle opties, zodat deze effectief ingezet kunnen worden.https://vrouwpedia.nl/digitaal-verbinden-de-kunst-van-online-communicatie/