De waarheid over koolhydraten – Kokendeketels.nl


Passen koolhydraten in een evenwichtig voedingspatroon? Een vraag die niet onmiddellijk een eenduidig antwoord oplevert. Feit is dat heel wat mensen koolhydraten zo veel mogelijk proberen te mijden, uit angst dat een sneetje brood of een aardappeltje te veel, zich onmiddellijk op de heupen zet. Maar wat is nu waar?

Koolhydraten vormen vooral een kostbare bron van energie. Koolhydraten zijn onze brandstof, ze leveren de energie die nodig is voor alle lichaamsprocessen. Meer zelfs, in een evenwichtig voedingspatroon leveren koolhydraten maar liefst 55% van de dagelijkse hoeveelheid energie aan. We kunnen dus gerust zeggen dat koolhydraten onontbeerlijk zijn in een gezond en evenwichtig voedingspatroon.

Maar waarom levert deze controversiële voedingsstof dan zoveel discussie op? Omdat niet alle koolhydraten hetzelfde zijn! Sommige zitten boordevol vitamines, mineralen, vezels en anti-oxidanten, terwijl andere vol suikers en lege calorieën zitten en dus praktisch geen voedingsstoffen bevatten. Nog andere bevinden zich ergens tussenin. Het is dus ook niet vreemd dat veel mensen koolhydraten willen beperken en bijvoorbeeld kiezen voor een koolhydraatarme maaltijdbox. 

Het is dus zaak om de juiste koolhydraten te kiezen.

  • Volkoren producten zoals bruine rijst, volkoren pasta, volkoren brood, havermout, vezelrijke ontbijtgranen bevatten heel wat essentiële voedingsstoffen. Zo bevatten ze bijv. veel vezels wat o.a. goed is voor het verteringsproces.
  • En ook al hebben volkoren producten de voorkeur, ook witte pasta, rijst en aardappelen zijn goed voor ons. Ze hebben ze bijv. een lage glycemische index dat ervoor zorgt dat we langer een verzadigd gevoel behouden nadat we ze gegeten hebben, waardoor we minder snel naar tussendoortjes grijpen.
  • Ook zetmeelrijke groenten (bonen, maïs) en fruit bevatten essentiële voedingsstoffen die bijdragen tot onze algemene gezondheid.
  • Vetarme melkproducten zoals halfvolle of magere melk en yoghurt zijn een belangrijke bron voor calcium.
  • Koolhydraten in koeken, snoep, gebak, chocolade, chips, frietjes, … bevatten weinig tot geen essentiële voedingsstoffen en worden best zoveel mogelijk vermeden. Zij leveren enkel lege calorieën aan en deze zetten zich inderdaad direct op onze heupen.https://kokendeketels.nl/de-waarheid-over-koolhydraten/