De kenmerken en behandeling van eczeem


Jaarlijks komen er bijna een half miljoen Nederlanders bij de huisarts met eczeemklachten. Natuurlijk is het handig om een echte arts naar mogelijke eczeem te laten kijken, zodat je een zalfje of medicatie kunt krijgen. Maar over het algemeen is eczeem redelijk makkelijk te herkennen en behandelen met producten van de drogisterij. In dit artikel lees je daarom welke producten je tegen eczeem kunt gebruiken en wanneer je juist beter geen producten kunt gebruiken. 

Welke producten zijn er tegen eczeem te gebruiken?

Eczeem is een aandoening aan de huid waarbij de huid ontstoken raakt. De meest voorkomende vormen van eczeem zijn constitutioneel eczeem en contacteczeem. Bij constitutioneel eczeem heb je een chronische ontstekingsziekte van de huid. Het wordt ook wel atopisch eczeem genoemd en ontstaat vanzelf, te herkennen aan een jeukende, rode en schilferige huid. Contacteczeem ontstaat doordat de huid in contact komt met een bepaalde stof. Dit veroorzaakt een allergische reactie. Zo zijn veel mensen allergisch voor nikkel, waarop eczeem ontstaat. Je zou denken dat het dan een kwestie is van het vermijden van alles waar nikkel in zit, maar nikkel zit in een hele hoop producten. Dat is dus nog niet zo makkelijk. Als je last hebt van contacteczeem is het daarom goed om te achterhalen waar je precies allergisch voor bent en vervolgens altijd even de productbeschrijving te lezen. 

Wat kun je tegen eczeem doen?

Als je niet zeker weet of je eczeem hebt, kun je natuurlijk altijd even langs de huisarts gaan. De huisarts kan jou ook gelijk medicatie voorschrijven. Maar je kunt ook langs de drogisterij, want er bestaan ontzettend veel middelen tegen eczeem. Als je wilt weten welke producten er allemaal zijn en of ze goed werken, kun je kijken naar de beste middelen tegen eczeem. Je hebt onder andere crèmes, balsems, olie, zonnebrand en wasmiddel die de symptomen van eczeem tegengaan. Die laatste categorie is noemenswaardig, omdat je ook allergisch kunt zijn voor de parfums in wasmiddel. Door dagelijkse schone kleren aan te trekken, kan je al last krijgen van eczeem. Gelukkig bestaat er dus wasmiddel tegen eczeem of wasmiddelen zonder parfum. 

Is het altijd goed om producten aan te brengen?

Het komt weleens voor dat je last hebt van eczeem en je juist beter even helemaal niks kunt aanbrengen. Soms moet de huid juist even met rust gelaten worden, want eczeem is immers een ontsteking van de huid. Het is in eerste instantie goed om uitgebreid te kijken naar de producten die je gebruikt, want misschien is de oplossing dichtbij. Het zou bijvoorbeeld kunnen dat er iets in je make-up zit waar je allergisch voor bent. Zo ontstaat clownseczeem bij veel mensen door het gebruik van make-up of gezichtsreiniger. Het zijn producten die ze dagelijks gebruiken, maar waar ze niet tegen kunnen. In zo’n geval is het goed om een paar weken helemaal niks op te smeren. In veel gevallen gaat de eczeem dan vanzelf weer weg.https://thebeautymagazine.nl/beauty/de-kenmerken-en-behandeling-van-eczeem/