De invloed van een warme omgeving op gedrag


We worden constant beïnvloed door onze omgeving, of we het nu doorhebben of niet. Jou gebeurt het, mij gebeurt het, het is menselijk. Soms, nee vaak, heb je niet door dat je omgeving je beïnvloedt. Je gaat je anders gedragen, positiever of negatiever, in je dagelijkse doen en laten. Dit gebeurt al sinds onze geboorte. Je wordt opgevoed met een bepaalde set normen- en waarden die in de formatieve fases van je leven je kunnen kneden tot de persoon die je nu bent. Onderschat alleen niet het feit dat er veel meer bij komt kijken dan ‘alleen’ opvoeding/normen en waarden. Zo kan de invloed van een warme of koude omgeving ook een direct effect hebben op je gedrag. Natuurlijk is het regelmatig genuanceerder dan dat. Daarom ga ik vandaag voor jou focussen op de volgende dingen:

 • Je omgeving heeft meer invloed dan je zou denken
 • Hoe je onbewust op een omgeving reageert via automatische reacties
 • Wat de ideale omgeving is

Without furder ado, laten we beginnen!

Je wordt constant beïnvloed door je omgeving

Zoals Daniel Kahneman heeft bewezen in 1979 en 1992, maakt de mens zelden rationele keuzes. In principe heeft de mens twee soorten systemen in het brein: systeem 1 en systeem 2. Systeem 1 neemt snelle, automatische, emotionele en onderbewuste keuzes. Denk hierbij aan keuzes waar je niet echt bewust over nadenkt zoals je hand bewegen om een product uit een schap te pakken in je lokale buurtsuper. Systeem 2 daarentegen is veel bewuster, die gebruik je wanneer je bewust over iets nadenkt, overwegingen maakt en opties tegenover elkaar opweegt. Denk hierbij aan echt mentaal intensieve keuzes zoals het zoeken naar een nieuwe auto.

Wat veel mensen echter niet weten of doorhebben, is dat 95% van onze keuzes worden gemaakt door dat systeem 1 gedeelte van je grijze bovenkamer. Je hebt zelf niet door dat systeem 1 beïnvloed wordt op elke seconden van de dag. Zelfs nu ik dit aan het schrijven ben, denk ik niet na over welke vinger naar welke letter op mijn toetsenbord moet. Het ‘gebeurt gewoon’.

En zo gebeurt dat bij jou ook in je dagelijkse omgeving. Er zijn zo veel dingen die je gedrag beïnvloeden door de dag heen. Denk aan:

 • Geuren;
 • Geluiden;
 • Kleuren;
 • Het gedrag van anderen;
 • Het weer;
 • Eigenlijk elke ‘impuls’ die je kan ontvangen in je cognitieve vermogen.

Een leuk voorbeeld voor de mannen is hiervoor een urinoir in een bar of andere openbare plek. Soms zie je dat daar zo’n vliegje in geschilderd zit of een goal. Wist je dat, door dit toe te voegen, er wel 80% minder naast de pot geürineerd wordt? We hebben constant niet door dat de invloed van onze omgeving daadwerkelijk ons gedrag aanpast. Nu je dit leest heb je het door en denk je er over na. Heb je dit ook door en denk je hier ook over na wanneer je de volgende keer door het centrum loopt?

Zo reageer JIJ automatisch onbewust op je omgeving

Zoals ik net al zei, 95% van je keuzes en gedrag worden beïnvloed door impulsen uit je omgeving. Hier neem ik de term omgeving even wat breder dan de mensen om je heen, ik bedoel echt alles om je heen, zelfs je werkomgeving. Van het warme weer tot de geur van de bakker. Zo maak je constant onbewuste associaties. Wanneer je maag rommelt, maak je de associatie dat je honger hebt, maar misschien verveelt je maag zich gewoon wel? Als je een geurtje ruikt bij een onbekende die iemand die je kent draagt, dan associeer je dat geurtje én die onbekende persoon met degene die je wel kent.

Om ook binnen het onderwerp te blijven, als je lekker door de zon heen loopt na een paar koude dagen dan associeer je dat met blijdschap en energie. Dit effect kan ook binnenshuis nagemaakt worden. Denk aan zo’n koude winterochtend, je wordt gewoon al chagrijnig wakker want ja, het is koud. Je zet je airco aan om even te verwarmen en je gedrag en humeur wordt opeens beter. Je weet dat de warme omgeving je blijer maakt, maar je bent er niet bewust mee bezig. Eigenlijk wilde ik hieronder nog zelf een lijstje opstellen over welke airco of airco’s je hier het beste voor kan gebruiken, maar ik heb een lijst gevonden die het werk voor me heeft gedaan. Waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan? Klik op dit lijstje om meer te weten over de beste airco om te verwarmen! Normaal kan ik zelf best goed tegen kou, maar Nederland maakt het me niet bepaald makkelijk qua weer.

Wat is dan wel de ideale omgeving en hoe kan een warme omgeving je beïnvloeden?

Voor de meeste mensen is de ideale omgeving verschillend, maar één ding hebben ze allemaal gemeen: de ideale omgeving KAN JE CREËREN. Het is een mindset, je moet het willen. Je moet niet blijven hangen in een slachtofferrol als je niet tevreden bent met je omgeving, je moet er zelf wat aan doen. De ideale omgeving is niet altijd hetgeen waar je je comfortabel bij voelt, hoewel je je ideale omgeving wel comfortabel moet maken. Het klinkt tegenstrijdig, maar lees die zin nog maar een keer goed.

We gaan even focussen op hetgeen waar je wél invloed hebt in je omgeving in plaats van ook de externe invloeden die ik eerder benoemde. Je kan moeilijk de geur van de bakker tegenhouden bijvoorbeeld (misschien door je neus dicht te houden, maar dat ziet ook weer zo raar uit). Laten we beginnen bij de plek waar je, waarschijnlijk, het meeste bent in je leven: thuis! Maak je huis precies zoals jij het wil. Ben jij iemand die het niet graag koud heeft? Haal dan zo’n airco verwarmer die ik eerder bedoelde. Wees comfortabel! Ben je iemand die gelukkig wordt van felle kleuren? Maak jezelf dan gelukkig en gooi je huis vol met felle kleuren! Ben je helemaal klaar met al die kleuren? Wissel ze weer om! Ben je iemand die meer rust en blijdschap van financiële stabiliteit krijgt? Haal dan zonnepanelen van De Duurzame Jongens! Hoe je het ook wendt of keert, het komt neer op: richt je huis, ofwel je omgeving, warm in. De invloed van die warme omgeving op je gedrag en mentale gesteldheid zal echt wonderen doen!

Ideale interieur omgeving

Vervolgens kijken we buitenshuis, letterlijk. Omring jezelf met mensen die het beste uit je halen. Ook dit kan een warme omgeving zijn, een mentaal warme omgeving. Sommige mensen, hoe lang je ze ook kent, zullen niet goed zijn voor je mentale gezondheid. Val niet voor de ‘sunk cost fallacy’, omdat je ze al lang kent, betekent niet dat ze een warme omgeving met zich meenemen. Soms ontkom je er niet aan, bijvoorbeeld bepaalde collega’s op je werk. Probeer dan te focussen op hetgeen wat je wél in de hand hebt, je eigen mindset. Als er wat gebeurt door iemand waar je gewoon niet mee overweg kan, denk dan simpel ‘het kan gebeuren, ik ga door met mijn dag’. Creëer die warme omgeving voor jezelf. Zo krijg je ook een stuk minder stress, je relativeert. Als er één ding is waar ik een voorstander van ben, is het relativering. Relativeren helpt met een slechte situatie omdraaien in een goede. Relativeren zorgt er voor dat een situatie die gewoon rot is om te draaien naar een situatie die mentaal warm is. Denk er zelfs maar eens over na, of probeer het een keer uit: de volgende keer dat er iets slechts gebeurt, ga je de volgende vragen langs:

 1. Verandert dit écht iets aan mijn leven of is het gewoon even irritant?
 2. Als ik 10 minuten verder ben, is dit dan nog steeds een issue?
 3. Wil ik me hier écht over druk maken of wil ik er wat aan doen?

Ik denk dat ik je de juiste antwoorden op die vragen niet hoef te vertellen. Natuurlijk is het een ‘case-by-case’ basis, maar als je echt een warme omgeving voor jezelf wilt creëren dan zal dit helpen.https://mind-setters.com/invloed-omgeving-op-gedrag/