De 10 gezondheidsvoordelen van yoga


Dat yoga gezond voor je is, zal voor de meesten geen verrassing meer zijn. Zowel fysiek als mentaal draagt yoga bij aan je gezondheid. Het gaat dus verder dan alleen maar een reeks aan houdingen en ademhalingstechnieken; yoga is een levensstijl die een diepgaande positieve impact kan hebben op je gezondheid en welzijn. Wat zijn nu precies deze gezondheidsvoordelen van yoga? Wij hebben er 10 voor je op een rijtje gezet.

Lees zeker ook ons artikel over de 7 beste spirituele boeken voor geestelijke groei. Perfect voor diegenen die wil werken aan mindset, gezondheid en spiritualiteit.

De gezondheidsvoordelen van yoga op een rij

Zoals al is benoemd, is yoga veel meer dan een vorm van lichaamsbeweging. In dit artikel focussen we ons op de 10 opmerkelijke gezondheidsvoordelen van yoga. Waarom is het belangrijk om dit te weten? Het maakt niet uit of je een doorgewinterde yogi bent of net begint met je reis naar innerlijke rust en balans, deze voordelen inspireren je om yoga te omarmen en te ontdekken waar het goed voor is. Het kan daadwerkelijk je leven veranderen en wij benadrukken graag het belang van yoga.

1.      Vergroot je flexibiliteit

Door regelmatig yoga te beoefenen, kun je de flexibiliteit van je lichaam vergroten. Door verschillende houdingen uit te voeren tijdens een yogasessie ben je de spieren in je lichaam aan het stretchen. Je spieren worden hierdoor flexibeler en bewegelijker. Onthoud dat je niet flexibel of lenig hoeft te zijn om met yoga te beginnen. Juist door regelmatig op je yogamat te stappen zul je steeds wat flexibeler worden.

gezondheidsvoordelen yoga

2.      Maakt je spieren sterker

Door yogahoudingen voor een langere tijd vast te houden, creëer je sterkere spieren. Afhankelijk van welke yogastijl en houdingen je beoefent, kun je bepaalde delen van je lichaam sterker maken. Zo zijn er bepaalde houdingen die je rugspieren sterker maken en andere houdingen die meer gefocust zijn op het onderlichaam.

3.      Verbetert je lichaamshouding

Door het vele schermgebruik hebben veel mensen geen juiste lichaamshouding als zij zitten. Door bij yoga bewust aan de slag te gaan met specifieke houdingen kun je je lichaamshouding weer verbeteren. Yoga maakt je bewuster van je lichaam, je houding en hoe je beweegt. Door dit proces leer je een betere houding aan te nemen, niet alleen tijdens een yogales, maar ook daarbuiten.

4.      Helpt bij een goede nachtrust

Ons drukke bestaan zorgt ervoor dat we veel prikkels en gedachten hebben en daardoor moeilijk in slaap komen. Yoga helpt je bij het kalmeren en ontspannen van je lichaam en geest. Je kunt zo alle prikkels van de dag weer loslaten. Dankzij yoga kun je gedachten makkelijker loslaten en genieten van een goede nachtrust. Ook meditatie helpt bij een goede nachtrust. In ons artikel van ‘beter slapen door meditatie’ leggen we dit concept graag voor je uit.

5.      Zorgt voor een betere spijsvertering

Door verschillende houdingen uit te voeren en het gebruik van je ademhaling kun je de spijsvertering stimuleren. De houdingen zorgen ervoor dat je organen als het ware een zachte massage krijgen. Dit zorgt ervoor dat deze organen beter hun werk doen.

6.      Zorgt voor een goede doorbloeding

Beweging zorgt ervoor dat je bloedcirculatie gestimuleerd wordt. Zo helpt ook yoga voor een betere doorbloeding. Afhankelijk van de houding, kun je de doorbloeding op specifieke plekken stimuleren. Zo zorgen bijvoorbeeld yoga houdingen met twists ervoor dat de doorbloeding in je organen wordt gestimuleerd.

7.      Vermindert stress

Heb je last van stress of pieker je veel? Ook daar kan yoga je bij helpen. De combinatie van beweging, het gebruik van je ademhaling en mindfulness zorgt ervoor dat je stressniveau daalt. Je wordt je bewust van je gedachten en je lichaam waardoor je de signalen van je lichaam herkent en weet je wanneer je grens is bereikt. De gezondheidsvoordelen van yoga zijn dus wellicht breder dan je gedacht had!

voordelen van yoga

8.      Verhoogt je concentratie

Dankzij yoga kun je je concentratie aanzienlijk verbeteren. Je bent tijdens yoga gefocust op de houding en je ademhaling. Hierdoor leer je om je focus te behouden, wat je algehele concentratie verbetert. Ook helpt yoga bij het ordenen van je gedachten en zo een rustige geest te creëren. Het is namelijk ook lastig om je te concentreren wanneer je hoofd continu vol zit met gedachten.

9.      Geeft meer energie

Yoga zorgt niet alleen voor ontspanning, maar geeft je ook meer energie! Door te bewegen gaat de energie weer stromen door je lichaam. Je verlaagt je stressniveau waardoor je meer energie overhoudt voor andere belangrijke dingen. Je voelt je fitter en je zit lekkerder in je vel. Dit zorgt op zijn plek ook voor meer zelfvertrouwen waardoor je meer aan kunt en veerkrachtiger wordt.  

10.  Zorgt voor innerlijke rust

Yoga vergroot je zelfbewustzijn. De gezondheidsvoordelen van yoga zijn dus ook goed voor het welzijn van je mentale staat. Door gedachtes en gevoelens te accepteren in plaats van er tegen te vechten, ontstaat er veel meer rust in je hoofd. Je kunt dingen zo op een heldere en positieve manier benaderen.

Voordat je wilt werken aan je innerlijke rust, moet je natuurlijk goed voorbereid zijn. Dat doe je met deze yogamat, perfect voor yoga en andere work-outs:


Yogamat sticky extra dik taupe


€ 34.95


Een yogamat moet betrouwbaar zijn en aansluiten op jouw wensen. Wat dacht je van de extra dikke Lotus yogamat? Met…


Ontdek de beste prijs


Soorten yoga

Binnen yoga zijn er verschillende stijlen die ieder zijn eigen voordelen heeft. Zo is bijvoorbeeld Vinyasa een vloeiende yogavorm waarbij de focus ligt op het ritme van de ademhaling. Een andere populaire yogastijl is Yin Yoga. Bij Yin Yoga worden houdingen voor langere tijd vastgehouden. Dit zorgt ervoor dat de spieren en het diepere bindweefsel wordt aangesproken met als resultaat meer flexibiliteit. Welke yogastijl je beoefent, is volledig afhankelijk van je eigen behoefte. Wil je meer kracht, innerlijke rust of je concentratie verbeteren? Je kunt ook verschillende vormen van yoga uitproberen, om er achter te komen wat het beste bij jou past.

Kortom, genoeg redenen om met yoga te beginnen als je dit nog niet hebt gedaan. Zowel mentaal als fysiek heeft het vele voordelen voor je gezondheid en welzijn. Iedere yoga houding draagt bij aan een gezond en flexibel lichaam. Bekijk hier alle verschillende yoga houdingen, hoe je deze uit kunt voeren en welke voordelen het heeft.

Yoga zelf eens uitproberen? Met deze korte yin yoga-oefeningen start je je dag met rust en kalmte. Iets wat ik persoonlijk heel erg waardeer. Probeer het zelf eens uit:https://mind-setters.com/gezondheidsvoordelen-van-yoga/