DAGSCHEMA BABY 8 EN 9 MAANDEN – MOMSPIRATION


Foto’s gemaakt door Marieke Yspelder

Wat is het dagschema voor een baby van 8 maanden of zelfs 9? Is dat nog wel nodig, een schema? Een dagschema kan je helpen. Zeker nu je kindje wat groter wordt en steeds meer nieuwe dingen leert, kan het je helpen om overzicht te houden.

Bij de leeftijd van 8 maanden maakt je baby ook weer een grote sprong in de ontwikkeling en gaat misschien wel kruipen of tijgeren. En bij progressie, hoort ook (slaap)regressie. Je baby doet overdag misschien ineens kortere slaapjes of wordt ‘s nachts vaker wakker. Dit gedrag is normaal. En het mooi is dat het ook weer voorbij gaat. Soms kan het helpen om een stapje terug te doen, probeer niet te veel te veranderen. Wellicht dat het dagschema baby 7 maanden je ook wat inspiratie kan geven. En lees eens dit dagschema voor een 8 en 9 maanden oude baby, want er is niets fijner dan lezen hoe andere mama’s het doen.

DAGSCHEMA BABY 8 MAANDEN

07:30 OPSTAAN

Om half 8 is Zoë wakker en ga ik haar uit bed halen, luiers verschonen en gaan we naar beneden.

08:00 ontbijt

Zoë krijgt nog steeds lekker de papfles in de ochtend, daarna gaan we wat spelen.

09:00 ochtenddutje

Zoë gaat weer terug naar bed en ik heb de tijd om even wakker te worden, ontbijten, douchen, omkleden of gewoon bankhangen.

10:30 Tussendoortje

Als tussendoortje krijgt Zoë een rijstwafeltje met water of thee en afhankelijk van de dagplanning geef ik soms nu het fruit als ik ’s middags op stap ben met haar. Wat dat betreft is er in de ochtend geen verschil met het 7 maanden dagschema.

12:00 Lunch

Boterham met suikervrij en zoutloos beleg en vanaf nu drinkt ze haar opvolgmelk uit een beker, waardoor ze ook steeds beter leert drinken uit een beker.

13:00 Middagslaapje

‘S middags doet Zoë nog maar 1 slaapje. Het andere slaapje is er heel natuurlijk vanaf gegaan. Zoë bleef wakker of sliep steeds korter, doordat dit slaapje eraf is gaat Zoë wel eerder naar bed dan vorige maand.

15:45 Tussendoortje

Zoë krijgt een fruithapje met water en het fruit maak ik steeds grover.

17:30 Avondeten

Doordat Zoë geen namiddag dutje meer heeft zijn we eerder gaan eten. Ze krijgt nu een groentehapje van zo’n 100 – 125 gram meestal met iets van aardappel, rijst of couscous erbij en soms ook een beetje vis.

18:30 Bedtijd

In deze periode zijn we zoekende geweest naar een nieuw slaapritueel. We besloten het tandenpoetsen ’s avonds te doen, maar gaven nog steeds daarna een flesje. Niet heel handig en vaak vergaten we ook het tandenpoetsen.

19:00 avondfles

Voor het slapen gaan nog een flesje melk, meestal zo’n 150 tot 180 cc.

19:15 NAAR BED

In de negende maand kreeg Zoë drie volwaardige maaltijden en besloten we ergens aan het einde van de negende maand de opvolgmelk in de middag te laten vallen. Dat betekende dat Zoë met 9 á 10 maanden nog maar twee flesjes opvolgmelk kreeg. Alleen als ontbijt en voor het slapen gaan.

DAGSCHEMA BABY 9 MAANDEN

07:30 OPSTAAN

Zoë wordt eigenlijk steeds vroeger wakker, vaak al om 7:15 uur. Daarom krijgt Zoë vrij snel na het opstaan haar flesje opvolgmelk van 180 cc terwijl ik alles voorbereid voor het ontbijt. Geen papfles meer, maar Zoë gaat een over op een boterhammetje.

08:00 ontbijt

Samen ontbijten na de fles. Zoë krijgt een boterham met boter en een klein beetje water na de boterham.

09:00 ochtenddutje

Het ochtenddutje is altijd een moment van rust.

10:30 Tussendoortje

Het ochtendtussendoortje is nog hetzelfde.

12:00 Lunch

De opvolgmelk is eruit, dus bied ik Zoë een beker lauwe thee aan. Ze eet nog steeds een boterham met verantwoord beleg en krijgt ook iets van een klein beetje fruit of een tomaatje toe.

13:00 Middagslaapje

Tijd voor het middagdutje van zo’n 1,5 tot 2 uur.

15:45 Tussendoortje

Zoë krijgt een fruithapje (100 gram) met water en het fruit bied ik in kleine stukjes aan.

17:30 Avondeten

Zoë eet ondertussen zo’n 100 – 150 gram avondeten. Voornamelijk groenten, peulvruchten en iets van aardappel, rijst of couscous.

18:30 Fles en bedtijd

Vanaf nu bieden we eerst de fles aan (150 cc), zodat we na de fles de tanden kunnen poetsen. De fles krijgt Zoë beneden en daarna gaan we naar boven om te wassen, pyjama aan te trekken en naar bed te gaan.

19:15 NAAR BED

Gemiddeld ligt Zoë er om kwart over 7 in en slaapt ze weer tot kwart over 7 ’s ochtends.

OVERIGE DAGSCHEMA’S VOOR EEN BABY

De andere dagschema’s die ik gedeeld heb, lees je via onderstaande links terug:

Liefs Lian

Deze blog verscheen als in 2017 op de website van Lian. Lian van Rens is helaas niet meer actief als blogger. Al haar waardevolle verhalen over het moederschap verschijnen daarom op MOMSPIRATION.nlhttps://momspiration.nl/2023/11/05/dagschema-baby-8-en-9-maanden/