Bulletproof koffie, wat is het en waarom zou je het drinken


Een koffie die bijdraagt aan een koolhydraat arme of ketogene leefstijl is Bulletproof koffie. De koffie is rijk aan gezonde vetten en wordt vaak als ontbijtvervanger genuttigd. In dit artikel vind je meer info over deze eigenaardige koffie.

Wat is Bulletproof koffie

Bulletproof koffie is een speciale koffiebereiding die bestaat uit koffie, roomboter en (extract van) kokosolie. De Bulletproof koffie is geïntroduceerd door biohacker Dave Asprey. De koffie wordt samen met de andere ingrediënten in een blender gemengd. Het eindresultaat is romige latté-achtige koffie met een vette schuimkraag.

Voordelen Bulletproof koffie

Het introduceren van Bulletproof koffie in je dagmenu kan je enkele voordelen bieden.

  1. Je krijgt meerdere hoogwaardige vetten binnen die goede energiebron voor je lichaam en vooral hersenen zijn (scherpe focus)
  2. De koffie is prima te combineren met intermittent fasting omdat het erg verzadigd.
  3. Het past binnen een koolhydraatarme- of ketogene leefstijl
  4. Het draagt bij om je lichaam in vetverbrandig te krijgen/houden.

Ingrediënten voor Bulletproof koffie

De Bulletproof koffie bestaat uit een aantal specifieke ingrediënten. Het is niet de bedoeling dat je een lepel margarine door je koffie roert.

Wat heb je nodig:

  • 1 kop koffie (het liefst duurzaam, vers en vrij van schimmels)
  • 2 eetlepels gras gevoerde roomboter (zelf gebruik ik deze)
  • 2 eetlepels MCT C8 olie

Verder heb je een blender nodig om de ingrediënten goed te mixen. De vetten lossen namelijk niet goed op in de koffie met roeren of shaken.

Bereidingstip

Omdat je ingrediënten in de blender doet koelt de koffie sneller af, zeker als je boter in de koelkast bewaard. Ik warm mijn koffiemok en blender eerst wat op met warm water zodat het geheel iets langer warm blijft.

Zelf drink ik normaal geen melk of zoetigheid in mijn koffie. Ondanks dat deze koffie een stuk milder is dan een zwarte koffie kan bijvoorbeeld wat kaneel ook lekker zijn om af te bouwen van je reguliere suikerontbijt.

gras gevoerd

Waarom gras gevoerde roomboter

Deze roomboter is gemaakt van biologische melk van koeien die gras in plaats van koolhydraten hebben gegeten. Hoe gezonder en natuurlijker een dier leeft, hoe gezonder haar producten. De boter is rijk aan vitamine D, A en K2. K2 draagt bij aan de stofwisselling en de aanmaak van calcium.

Daar waar decennia geleden ooit een onderzoeker een verband legde tussen verzadigd vet en hart en vaatziekte wordt deze theorie door recentere inzichten weerlegd en zijn het juist suikers (koolhydraten) die door verhoging van ontstekingen een zeer negatief effect hebben op onze gezondheid.

Waarom MCT olie

MCT olie is een extract van kokosolie. Dit is het meest waardevolle deel van de kokosolie. MCT staat voor Medium Chain Triglycerides, ofwel middellange-keten-vetzuren.
Deze vetzuren zijn o.a. een goede brandstof voor hersenen, en helpen mee insulinegevoeligheid te verbeteren en bloedglucose stabiel te houden. (daar waar koolhydraten voor grote schommelingen zorgen) MCT olie is vloeibaar bij kamertemperatuur, kokosolie wordt dit pas bij zo’n 30 °C.

Over Dave Aspray en Bulletproof

De koffie is bedacht door Dave Asprey. Hij streeft naar een zo gezond mogelijke levensstijl met als doel zo lang mogelijk te leven. Als biohacker experimenteert en onderzoekt hij op tal van fronten met onder andere voeding om tot een optimale levensstijl te komen.

In een van zijn reizen door de Himalaya maakte hij kennis met een lokaal Tibetaans brouwsel van thee en Yak-boter die eveneens erg vet is. Hij merkte dat hij hierdoor veel energie kreeg en hem hielp bij deze zware trip.


The Bulletproof Diet


€ 8.99


In 1995 was Dave, destijds midden 20, een jonge, succesvolle ondernemer en door zijn bedrijfsactiviteiten zelfs al een Silicon Valley-multimiljonair….


Meer informatie


Na het nodige onderzoek is hij gekomen met de Bulletproof koffie. Als koffieliefhebber heeft hij de thee vervangen door koffie en de Yak-boter door regulier verkrijgbare super gezonde vetten in boter en olie.

De koffie maakt deel uit van een Bulletproof dieet dat hij heeft uitgebracht. Het “Bulletproof Diet” bestaat onder andere uit een ketogeen levensstijl aangevuld met meer interessante biohack tips voor een ultiem gezonde levensstijl.

Ketogene leefstijl

Bij een ketogene leefstijl (of ketogeen dieet) bestaat het grootste gedeelte van je voeding uit vet en eiwitten en zeer beperkt uit koolhydraten. Je schakelt hierdoor over van koolhydraten (suikers) als brandstof, naar vetten als brandstof.

Doorgaans hebben we geleerd om op basis van de schijf van 5 te eten. Hierbij bestaat een 50-70% van onze voeding uit koolhydraten. (10% uit eiwitten en 30-40% uit vet). Koolhydraten (suikers) kenen veel negatieve effecten op korte en lange termijn. Na het eten van suiker heb je snel meer behoefte aan suiker. Dit zet dus aan tot meer en vaker eten. Grotere hoeveelheden suiker kunnen niet voldoende verwerkt worden en je lichaam zet overtollige suikers om in vetten. 

Bij een ketogene leefstijl eet je met name groene groenten, vette vis, vlees, kaas, noten, eieren, olie, room en avocado’s. Zelf merk ik dat deze producten langer een verzadigd gevoeld geven. Door vetten te gebruiken als brandstof maakt je lever ketonen aan die als brandstof voor je hersenen dienen. Hierdoor schommel je minder in energie niveau (door glucose) en heb je meer focus.

Als je kies voor deze leefstijl kun je je ook afvragen welke voeding en wat voor leven de dierlijke producten die je eet hebben gehad. Zelf kies is zoveel mogelijk voor biologisch en duurzame producten. Als je koe is grootgebracht met koolhydraten (zoals mais of soja) heeft dit ook een nadelig effect op jou voeding.

Intermittent fasting en Bulletproof koffie

Met het drinken van een Bulletproof koffie doorbreek je wel je intermittent fasting, maar je het heeft geen invloed op je bloedsuikerspiegel, dat wel het geval is bij een regulier ontbijt. Je krijgt veel calorieën binnen, maar de bron van deze calorieën is wel anders dan de suikerrijke ontbijten die doorgaans gegeten worden. Door vetten te gebruiken als brandstof raak je (of blijf je) in ketose.

Meer voedingstip kun je vinden in ons artikel over voedingsgewoonten.https://mind-setters.com/bulletproof-koffie/