Bij welke beroepen kun je huidproblemen krijgen?


Je huid is het grootste orgaan en ook een van de belangrijkste organen. Het is niet alleen een orgaan met een belangrijke lichaamsfunctie maar ook het orgaan die je goed ziet aan de buitenkant. Je huid is het orgaan wat deels maakt wie je bent en je zelfvertrouwen kan geven of juist afbreken. Het is daarbij ook een orgaan dat voor veel problemen kan zorgen. Huidproblemen komen ontzettend veel voor, in alle soorten en maten. Het kan door veel verschillende dingen worden veroorzaakt. Zo kan ook je beroep invloed hebben op je huid. Welke beroepen kunnen er huidproblemen opleveren?

De schoonheidsindustrie

Misschien niet direct het eerste beroep waar je aan zou denken als we het hebben over veroorzakers van huidproblemen. Toch ervaren medewerkers in deze industrie vaak huidproblemen. Vaak gaat het hierbij niet om ernstige huidaandoeningen maar om de manier waarop een huidaandoening ervaren wordt. De schoonheidsindustrie is een industrie waarbij alles draait om uiterlijk en esthetiek. In dit vakgebied is het ontzettend belangrijk om er goed uit te zien. Men stelt hoge eisen aan schoonheid waarbij een onberispelijke huid belangrijk is. Wanneer je huid dan gebreken vertoont, kan het als een enorme druk worden ervaren. Dit kan veel stress opleveren wat op zijn beurt ook weer niet goed is voor de kwaliteit van je huid.

Naast de druk die het hebben van een mooie huid binnen de schoonheidsindustrie oplevert, kan werken in deze branche ook letterlijk de veroorzaker zijn van huidproblemen. Zo kunnen kappers last krijgen van het zogenaamde kapperseczeem en schoonheidsspecialisten een allergie ontwikkelen voor bepaalde stoffen die zij gebruiken. 

De bouw

In de bouw heb je vaak te maken met stof en andere irriterende stoffen. Deze kunnen voor huidirritatie zorgen. Bij beroepen in de bouw die voornamelijk buiten worden uitgeoefend zoals bijvoorbeeld stratenmakers is er een verhoogde kans op huidkanker. Veelvuldig in aanraking komen met de zon en geen goede bescherming van de huid tegen de zon maken de kans op het ontwikkelen van huidkanker op latere leeftijd enorm hoog. 

De zorg

In de zorg staat hygiëne voorop. Je hebt vaak te maken met een meer kwetsbare groep mensen en wil het niet op je geweten hebben om bacteriën en virussen verder te verspreiden. Het is daarom belangrijk om regelmatig de handen te wassen en goed te desinfecteren. Zeep, desinfectiemiddelen en water kunnen zorgen voor klachten als droogheid en irritatie. De huid kan ook een allergie ontwikkelen tegen zeep als ook tegen de stoffen waar de handschoenen van worden gemaakt. Ook mondmaskers kunnen irritatie veroorzaken. 

De schoonmaakbranche

In de schoonmaakbranche komen je handen vaak veelvuldig in contact met water. Dit kan de huid uitdrogen en zorgen voor irritatie. Ook wordt er in de schoonmaak vaak gewerkt met irriterende stoffen. Dit kan heftige reacties van de huid veroorzaken. 

De hierboven genoemde branches zijn de branches waarin veel huidklachten worden gezien maar zij zijn slechts het topje van de ijsberg. In ontzettend veel beroepen is de kans aanwezig dat je klachten ontwikkelt op het gebied van de huid. Denk hierbij aan beroepen als schilder, monteur en kok. Maar ook een minder voor de hand liggend beroep als tatoeëerder kan vervelende huidirritatie opleveren. 

Gelukkig kunnen de huidproblemen in veel beroepen voorkomen worden door goed voor de huid te zorgen. Wanneer je bijvoorbeeld veel met water in aanraking komt, is het belangrijk om de huid van je handen goed te verzorgen. Kom je met irriterende stoffen inaanraking? Draag dan handschoenen. In sommige handschoenen zit latex verwerkt wat een allergische reactie kan geven. Gelukkig zijn er tegenwoordig heel veel goede alternatieven voor de latex handschoen op de markt.

Wanneer huidproblemen invloed hebben op je werk dan is het verstandig om snel de hulp van een medisch specialist in te roepen. Bij zelfstandige klinieken kun je vaak binnen een aantal dagen al terechthttps://vrouwpedia.nl/bij-welke-beroepen-kun-je-huidproblemen-krijgen/