8x de beste boeken over stoïcisme van 2023


Het stoïcisme is een filosofische stroming uit het oude Griekenland. Volgens de stoïcijnse filosofie is het belangrijkste streven van een individu om in overeenstemming te leven met de natuurlijke orde van het universum en om onderscheid te maken tussen zaken waar we controle over hebben en zaken waar we geen controle over hebben. Stoïcijnen geloven dat we geen controle hebben over externe gebeurtenissen of de acties van anderen, maar dat we wel controle hebben over onze reacties en houding ten opzichte van deze gebeurtenissen.

Wil jij hier meer over leren? Dan ben je hier aan het juiste adres! In deze blog bespreken wij onze top 8 boeken over stoïcisme.

1. Hoe word je stoïcijn? – Massimo Pigliucci

Het eerste boek op onze lijst is het boek ‘Hoe word je stoïcijn?’ van Massimo Pigliucci. De reden dat deze voor ons op nummer één staat, is omdat het een interessante kijk geeft op de oude filosofie in het huidige moderne leven. Voor iedereen die op zoek is naar een paar duidelijke en realistische stoïcijnse richtlijnen om naar te leven, dit is het boek voor jou!


Hoe word je stoïcijn?


€ 27.99


In ‘Hoe word je een stoïcijn?’ laat Massimo Pigliucci zien hoe deze eeuwenoude filosofie toepasbaar is in het moderne leven….


Ontdek de beste prijs


2. De stoïcijnse gids voor geluk – Massimo Pigliucci

Het tweede boek is wederom van Massimo Pigliucci. Dit zakboekje kan worden beschouwd als een beknopte en uiterst krachtige samenvatting van het stoïcisme: het vormt een kernachtige handleiding over hoe je geluk kunt vinden in het leven. In deze moderne herinterpretatie blijft de boodschap intact, maar worden de voorbeelden ontleend aan onze hedendaagse wereld. Zo krijgt de oude filosoof Epictetus een nieuw leven in onze tijd.


De stoïcijnse gids voor geluk


€ 19.99


Het stoïcijnse gedachtegoed helpt je om een beter mens te worden, betekenis aan je leven te geven en innerlijke rust…


Ontdek de beste prijs


3. De Lengte van het Leven – Seneca

In leuke verhalen over zowel bekende als minder bekende Romeinen, wordt gesproken over grote dromen en alleen maar willen verdienen, over domme dingen doen en je vervelen. Ook het steeds maar opschuiven van een fijn leven tot ‘later’ wordt besproken. De kritiek daarop klinkt soms verrassend modern. Seneca bijvoorbeeld, vindt het niet goed als mensen hun dagen alleen maar besteden aan ‘balspel’ spelen of in de zon liggen.

Gebruik je tijd slim, blijf zelf de baas over wat je doet, en kies bewust voor het nu. Als je het boek ‘De lengte van het leven’ leest, hoef je geen speciale cursus te volgen om je tijd goed te beheren. Een echte aanrader!


De Lengte van het Leven


€ 9.99


Is het leven werkelijk te kort? Nee, het duurt lang genoeg. Maar dan is het belangrijk om je tijd goed…


Ontdek de beste prijs


4. Epictetus Zakboekje – Epictetus

Als jij op zoek bent naar adviezen voor een juiste houding in diverse levenssituaties, dan is het zakboekje de ideale keuze voor jou. Dit boek staat vol met wijze levenslessen van de Griekse stoic Epictetus, en is geschreven door zijn leerling. Het zakboekje geeft een prachtig beeld van het oude stoïcisme en brengt je terug in de tijd. Een must-read voor iedereen die geïnteresseerd is in deze filosofie.


Epictetus Zakboekje


€ 13.50


Het Zakboekje van Epictetus bevat “adviezen voor een juiste houding in diverse levenssituaties”. Deze waardevolle adviezen zijn opgeschreven door een…


Ontdek de beste prijs


5. Het obstakel is de weg – Ryan Holiday

We geven vaak te snel op. Wat eerst als enorme obstakels leek, kunnen met een kleine verandering juist unieke kansen worden. Ryan Holiday illustreert met behulp van stoïcijnse filosofie dat datgene wat je weg lijkt te blokkeren, eigenlijk een nieuwe en betere weg kan openen. Als een tegenstander je uitdaagt, is het belangrijk om moedig en zonder angst te reageren. Zelfs een deadline die onmogelijk lijkt, biedt de gelegenheid om te laten zien hoe toegewijd je bent. Een erg goed boek wat makkelijk wegleest.


Het obstakel is de weg


€ 20.00


De stoïcijnse filosofie – waarbij “dat wat in de weg staat is de weg” – kan worden toegepast op elk…


Ontdek de beste prijs


6. Overpeinzingen – Marcus Aurelius  Ananto Dirksen

Met de Overpeinzingen van de Romeinse keizer Marcus Aurelius (161-180) ontdek je wegwijzers naar innerlijke rust en morele zekerheid te midden van een schijnbaar chaotische wereld. Aurelius adviseert om los te laten wat buiten je controle valt en je te richten op je eigen wil en perspectief. Ondanks dat de keizer zijn tijd zag worden getroffen door natuurrampen en oorlog, schreef hij deze overpeinzingen in zijn dagboek. Vandaag de dag lijkt zijn levensfilosofie relevanter dan ooit tevoren, en daarom raden wij dit boek zeker aan!


Overpeinzingen


€ 22.50


In Overpeinzingen van de Romeinse keizer Marcus Aurelius (161-180) vind je wegwijzers naar innerlijke rust en ethische zekerheid in een…


Ontdek de beste prijs


7. Stoïcijnse levenskunst – Miriam van Reijen

Wie de transitie wil maken van iemand die lijdt (passief) naar iemand die leidt (actief), kan inspiratie vinden in de stoïcijnse levenskunst van denkers zoals Epictetus, Spinoza en Sartre. Dit omvat ook het vermogen om beslissingen te nemen zonder overmatige twijfel en piekeren vooraf, en zonder nutteloze gevoelens van spijt en schuld achteraf. Wil jij beter worden in leiden? Dan is dit boek voor jou.


Stoïcijnse levenskunst


€ 18.00


Mensen lijden niet door wat hen overkomt, maar door hun gedachten daarover. Irrationele gedachten veroorzaken negatieve emoties zoals irritatie, angst,…


Ontdek de beste prijs


8. DRIVE: Train je stoïcijnse mindset – Mark Tuitert

Het laatste boek op onze lijst, maar zeker niet de slechtste, is ‘DRIVE: Train je stoïcijnse mindset’ van Mark Tuitert. Al gedurende 20 jaar maakt Mark gebruik van de principes van stoïcijnse filosofen om de immense druk van topsport en de grote uitdagingen in zijn persoonlijke leven het hoofd te bieden. Voor het programma DRIVE heeft hij 10 praktische lessen ontwikkeld waarmee iedereen, in welke situatie dan ook, een stoïcijnse mentaliteit kan ontwikkelen. Lees er in dit boek alles over!


DRIVE: Train je stoïcijnse mindset


€ 21.50


Toen Mark Tuitert in 2010 olympisch goud won op de 1.500 meter schaatsen, dacht hij niet aan winnen, maar aan…


Ontdek de beste prijs


De top 8 beste boeken over stoïcisme van 2023 samenvatting

Stoïcisme is een zeer interessante filosofie uit het oude Griekenland. Voor iedereen die hier meer over wilt leren, is deze lijst ideaal. Lees hier onze favoriete boeken over stoïcisme van 2023!

Lees hier ook de 10x beste leiderschap boeken van 2023.https://mind-setters.com/boeken-over-stoicisme/