8 quotes voor dankbaarheid – Mindsetters


Iedereen heeft wel eens van het woord dankbaarheid gehoord. In de huidige samenleving komt dit begrip steeds vaker voor. Ook doet men steeds meer onderzoek naar het effect van dankbaar zijn op je mentale gezondheid, op je levensvreugde en op het behalen van doelen met uiteindelijk als doel je levensdoel af te vinken. In een eerdere blog heb ik jullie al eens uitgelegd wat dankbaar zijn nu eigenlijk betekent en welk effect dit op jou leven heeft. Maar aan de hand van deze blog geef ik jullie verschillende voorbeelden van quotes voor dankbaarheid die jullie in je dagelijks leven kunnen toepassen. Maar voordat ik deze voorbeelden ga opsommen neem ik jullie nog even kort mee in de betekenis van het begrip en zijn invloed op ons dagelijks leven.

Quotes voor dankbaarheid

Hieronder volgen een aantal quotes voor dankbaarheid die jij aan je dag kunt toevoegen!

“Be thankful for every new day”

Be thankful for every new day quote

“Be thankful for the bad things in life. They open your eyes to see the good things you weren’t paying attention to before.”

Be thankful for the bad things in life. They open your eyes to see the good things you weren’t paying attention to before quote

“When life is sweet, say thank you and celebrate, when life is bitter, say thank you and grow.” – Shauna Niequist

When life is sweet, say thank you and celebrate, when life is bitter, say thank you and grow quote

“There is always something to be thankful for.”

There is always something to be thankful for quote

“Gratitude is the healthiest of all human emotions. The more you express gratitude for what you have, the more likely you will have even more to express gratitude for.” – Zig Ziglar

Gratitude is the healthiest of all human emotions. The more you express gratitude for what you have, the more likely you will have even more to express gratitude for quote

“Develop an attitude of gratitude and give thanks for everything that happens to you, knowing that every step forward is a step toward achieving something bigger and better than your current situation.” – Brian Tracy

Develop an attitude of gratitude and give thanks for everything that happens to you, knowing that every step forward is a step toward achieving something bigger and better than your current situation quote

“An attitude of gratitude brings great things.” – Harbhajan Singh Yog

An attitude of gratitude brings great things quote

“When you are grateful, fear disappears and abundance appears.” – Tony Robins

When you are grateful, fear disappears and abundance appears quote

When I started counting my blessings, my whole life turned around.
So don’t wait and start now!

Betekenis dankbaarheid

Dankbaarheid is afkomstig van het woord dankbaar zijn. Dankbaarheid is een positief gevoel dat jou overheerst wanneer er iets gebeurd of wanneer je iets krijgt wat niet vanzelfsprekend is. Hiervoor ben je de ander of de situatie enorm erkentelijk (dankbaar). Men omschrijft dankbaarheid als een gemoedstoestand, een gevoel of een energetische toestand. In diepste essentie ervaar en voel je dat je iets ontvangt dat je nodig hebt, men spreekt dan over de vervulling van je behoeftes. Dankbaarheid gaat voornamelijk over immateriële zaken als gezondheid, vrijheid en vrede, veiligheid, hetgeen je mocht bereiken in je leven, de personen die om je geven en die je steunen.

Dankbaarheid is de kern van ons werkelijk geluk. Zonder dankbaarheid zou onze mindset alleen maar negatief gekleurd zijn. Mensen zouden voortdurend klagen en als het moois van het leven over het hoofd zien. Doordat je dankbaar bent kun je zaken in een beter perspectief plaatsen, ook wanneer het even tegenzit. Je geeft niet snel op en weet dat het ook weer goed komt.

Dankbaarheid en positieve psychologie

Dankbaarheid is ook wel de grondlegger van de positieve psychologie stroming. Dankbaarheid heeft enorm grote en duidelijke positieve effecten op onze gezondheid, het geluksgevoel en onze relaties. Voor een groot deel zit dankbaarheid in ons als persoon, in onze persoonlijkheid. Echter is de een wel eerder geneigd om zijn zegeningen te tellen dan een ander. Personen die dankbaar zijn, zijn over het algemeen gelukkiger. Ze zijn meer tevreden over hun leven, hebben positieve verwachtingen van de toekomst en gaan niet bij de pakken neerzitten. Ze voelen zich minder snel angstig, eenzaam, kunnen een burned-out hebben en/of depressief zijn.

Leren om dankbaar te zijn

Dankbaarheid kun je wel leren: Tel je zegeningen, schrijf de dingen waar je dankbaar voor bent op (dit heet journaling) en zeg het hard op tegen jezelf maar ook tegen een ander. In het begin zal dit heel raar zijn als je niet gewend bent om veelal dankbaar te zijn voor de kleine dingen in het leven. Maar door het te blijven doen wordt het een gewoonte en ga je er zelf ook in geloven. Hierbij werkt dankbaarheid als een soort vergrootglas, het vergroot de goede dingen uit. Een dankbaarheidsoefening maakt je er beter van bewust welke dingen en personen belangrijk voor je zijn. Om deze reden ben je eerder geneigd deze dingen en personen meer aandacht te geven waardoor je er een beter gevoel aan overhoudt en je een fijner leven krijgt.

Dagboek voor dankbaarheid

Echter pas op: het werkt alleen als je ook daadwerkelijk authentiek bent en je het dus ook meent. Uiteindelijk doe je het voor jezelf, maar ook zal dit een positief effect hebben op de ontvangen, die ene persoon die erg belangrijk voor jou is. Door dankbaar te zijn, voelt een ander zich sociaal waardevol, is van mening dat hij of zij ertoe doet en voelt zich gewaardeerd.

Jouw verlangen nastreven

Jouw dankbaarheid kan je helpen om jou diep verlangen of je levensdoel te behalen. Door jezelf al in te beelden hoe jij je zult voelen als jij dat doel of zelfs je levensdoel hebt bereikt creëer je een soort van verslaving aan dit gevoel hetgeen ervoor zocht dat elke cel in je lichaam en je geest zich hier op blijven richten en uiteindelijk de wet van aantrekkingskracht zijn werk voor jou kan gaan doen.

Wees elke dag dankbaar

Door elke dag even dankbaar te zijn kan jij je humeur al positief beïnvloeden. Begin elke dag met een quote of affirmatie die jou helpt om in dat moment dankbaar te zijn. Je vraagt je nu misschien wel af, maar waar moet ik beginnen? Ik zal jullie een aantal voorbeelden van dankbaarheidsquotes of affirmaties geven waar jij je dag eventueel mee kan starten of mee kan eindigen. Dit kan je eventueel ook bij houden in een dagboek, denk hierbij aan een dankbaarheidsdagboek die jou helpt de mooie en kleine dingen in het leven te zien en hier elke keer weer dankbaar voor te zijn. Het bijhouden van een dagboek heeft immers ook een positieve werking op jouw gemoedstoestand.

dankbaarheid

Affirmaties dankbaarheid

Naast quotes voor dankbaarheid kun je ook affirmaties voor dankbaarheid aan je dagelijks leven toevoegen. Hieronder zijn een aantal dankbaarheid affirmaties opgesomd.

  • Ik ben dankbaar dat ik vandaag weer mag genieten van een nieuwe dag.
  • Ik ben dankbaar voor mijn gezondheid.
  • Ik ben dankbaar voor de liefde en positiviteit die ik mag verspreiden in deze wereld.
  • Mijn dankbaarheid houdt de deur open voor nog meer zegeningen.
  • Ik ben dankbaar voor de lessen die elke ervaring met zich meebrengt.
  • Ik waardeer iedereen die mij heeft geholpen te worden wie ik vandaag de dag ben geworden.
  • Ik heb zo veel dingen om dankbaar voor te zijn, ik voel me gezegend.
  • Ik ben dankbaar dat ik leef.
  • Ik ben dankbaar dat mijn lichaam gezond, sterk en energiek is.

Het klinkt allemaal zo mooi, quotes en affirmaties. Maar waarom passen we affirmaties nu eigenlijk toe in ons dagelijks leven? Lees in mijn blog over affirmaties wat ze inhouden en waarom ze een belangrijk rol spelen in het dagelijks leven.

‘’Ik ben dankbaar voor alles wat ik in mijn leven heb, dankbaar voor de kleine dingen in het leven die me blij maken en dankbaar voor de persoon die ik geworden ben. ‘’

Er is zoveel om dankbaar voor te zijn, waar ben jij dankbaar voor?

Dankbaar zijn

Hoe ga jij nu door te leven, vliegen de dagen voorbij of sta je ook wel eens stil bij de mooie momenten van het leven. Met behulp van affirmaties en dankbaarheidsquotes leer je om dankbaar te zijn, je gaat veel meer letten op de kleine en mooie dingen om je heen. Je leert meer in het nu te leven en het laat je beseffen dat je eigenlijk heel weinig nodig hebt om toch gelukkig te zijn. Het maakt je een tevreden persoon met positieve emoties, je laat je niet meer door een kleine tegenslag uit het veld slaan, je staat steviger in je schoenen en je ervaart meer veerkracht.https://mind-setters.com/quotes-voor-dankbaarheid/