8 Fantastische voorleesboeken voor kleine kinderen – MOMSPIRATION


Voorlezen aan je peuter is niet alleen een hartverwarmend moment van knusse gezelligheid, maar het opent ook de deur naar een wereld vol verbeelding en ontwikkeling. Het is een eenvoudige handeling met een enorme impact op de groei en het welzijn van je kleintje. Laten we eens kijken naar het belang van dit magische ritueel! En in de blog vind je een lijst met onze 8 favoriete voorleesboeken voor kinderen van 1,5 tot 5 jaar. Sommige van deze staan al jaren bij ons in de boekenkast en hangen met tape aan elkaar zodat we ze ook kunnen blijven lezen!

Heb jij nog een leuke aanvulling voor deze lijst? Of is er een lijstje met boeken wat je graag terug wilt zien op MOMSPIRATION? Laat dan een reactie achter onder deze blog.

Dit zijn onze 8 favoriete voorleesboeken voor kinderen van 2-5 jaar

Dit zijn in willekeurige volgorde onze favoriete voorleesboeken (winter 2024)

  1. Jij & Ik van Nicola Edwarda | Grote Beer houdt heel veel van Kleine Beer. Van haar knuffels, van samen spelen en de wereld ontdekken. Dit mooie boekje over liefde, met flapjes en schuifjes, is perfect om samen te lezen voor het slapengaan.
  2. Een huis voor Harry van Leo Timmers | Harry gaat liever niet naar buiten, binnen is het veiliger. Tot Vera hem vraagt om tikkertje te spelen. Dat wil hij wel. Maar hij raakt haar kwijt. Hij weet niet meer waar hij is. Hoe vindt hij de weg terug naar huis? Leo Timmers bedacht voor zijn nieuwste prentenboek een uiterst aaibaar hoofdpersonage: de dikke kater Harry met het kleine hartje, die op zoek moet naar een nieuw huis. Dit boek was in 2019 prentenboek van het jaar. Wij zijn verliefd op Harry en lezen hem nog regelmatig.
  3. Kikker vindt een vriendje van Max Velthuijs | Klassiek Kikker-verhaal over vrienden maken en afscheid nemen. Eigenlijk zijn alle kikker-verhalen favoriet bij ons, maar momenteel lezen we deze
  4. Hallo teckel Tom! van Bette Westera | In ‘Hallo Teckel Tom!’ maak je kennis met Tom. Dit prentenboek in teckelperspectief is gecreëerd door de twee succesvolle prentenboekmakers Bette Westera en Noëlle Smit. In dit eerste boek in de nieuwe serie ontmoet je Teckel Tom. Hij woont met zijn broertjes, zusjes en moeder in een doos. Totdat hij in een andere doos wordt gestopt en bij een ander gezin terecht komt. Hij moet er even aan wennen, maar bij Saar en haar papa’s vindt hij een nieuw thuis.
  5. Er zit een beer op mijn stoel van Ross Collins | ‘Er zit een beer op mijn stoel’ is een grappig prentenboek van Ross Collins, met een knappe vertaling van Bette Westera – alle versjes rijmen op ‘beer’! Ook leuk om voor te lezen in combinatie met baby-, en kindgebaren.
  6. Zullen we vriendjes zijn? van Sam McBratney | Als je fan bent van Raad eens hoeveel ik van je houd, dan is dit een fantatische aanvulling op je collectie prentenboeken. Op een dag, als Grote Haas te druk is om te spelen, gaat Hazeltje op zoek naar iets leuks. Hij vindt iets wat nog leuker is dan leuk. Een vriendje! Een betoverend verhaal over vriendschap van het gouden duo Sam McBratney en Anita Jeram, om aan iedereen te geven die je vriendje is of met wie je vriendjes wilt zijn.
  7. Ik ben ik, jij bent jij van Karl Newson | ’Ik ben ik en jij bent jij’ is een luchtig en humoristisch verhaal over verschillen en overeenkomsten, en is knap op rijm vertaald door Bette Westera Dit vrolijke prentenboek gaat over verschillen en overeenkomsten. Karl Newson weet de thema’s acceptatie en tolerantie subtiel door te laten schemeren, terwijl humor de boventoon blijft voeren. Jij bent zus en ik ben zo, en dat is prima. En in sommige dingen zijn we juist hetzelfde, dat is grappig!
  8. Help! Een verrassing! van Miriam Bos | August houdt niet van verrassingen. Suus is dol op rennen, springen en wilde dingen doen, terwijl August het liefst leest, luiert en mooie dingen maakt. Augusts fantasie gaat met hem op de loop. Hij bedenkt de meest verschrikkelijke situaties waarmee Suus hem zou kunnen verrassen. Maar de werkelijkheid pakt anders uit… En net als je denkt dat het verhaal is afgelopen, weet Miriam Bos er nog één laatste draai aan te geven. Miriam Bos tekent en schildert een kleurig bos waar je direct zelf rond wilt lopen. Iedere spread lijkt wel een poster. De kleuren spatten van de bladzijden, net als de vriendschap tussen August en Suus. Dit is boek is het Prentenboek van het jaar 2024.
favoriete prentenboek 2024

Onze lijst bestond aanvankelijk uit 1 favorieten maar 2 daarvan zijn helaas niet meer verkrijgbaar. Koen kan niet kiezen is wel echt een mega favoriet en werd maanden lang elke avond voorgelezen. Ook heel grappig maar helaas niet meer verkrijgbaar is Dit is Guus. Onlangs kwam ik nog een editie tegen bij Kruidvat. En omdat het ons boek thuis een aantal pagina’s miste, heb ik die natuurlijk direct meegenomen.

Samen bouwen aan een sterke band

Voorlezen creëert kostbare momenten van verbondenheid tussen ouder en kind. Wanneer je je kindje in je armen neemt en samen in een boek duikt, ontstaat er een speciale band die niet alleen gebaseerd is op liefde, maar ook op het delen van avonturen en verhalen. Deze knusse momenten leggen de basis voor een sterke emotionele connectie die een leven lang meegaat.

Verbeelding en creativiteit stimuleren

Peuters en kleuters zijn kleine ontdekkingsreizigers van de verbeelding. Door ze voor te lezen, stimuleer je hun creativiteit en fantasie. Ze worden meegenomen naar betoverende werelden, ontmoeten kleurrijke personages en beleven avonturen die hun verbeeldingskracht prikkelen. Deze vroege blootstelling aan verhalen legt de basis voor een creatieve geest en een liefde voor verhalen.

Taalontwikkeling bevorderen

Voorlezen is als een taalfeest voor kleine kinderen! Het draagt bij aan de ontwikkeling van hun woordenschat, taalbegrip en luistervaardigheid. Terwijl ze naar de klanken van je stem luisteren en de woorden in boeken ontdekken, leren ze nieuwe woorden en zinnen, wat essentieel is voor een gezonde taalontwikkeling.

Levenslange liefde voor leren aanmoedigen

Door voor te lezen aan je kindje, zelfs als ze nog heel jong zijn, leg je de basis voor een levenslange liefde voor leren. Boeken worden niet alleen gezien als een bron van kennis, maar ook als een bron van plezier en ontspanning. Dit positieve beeld van leren zal je kinderen aanmoedigen om nieuwsgierig te blijven en een levenslange leergierigheid te behouden.

Rust en routine introduceren

Het voorlezen van een verhaaltje voor het slapengaan kan een kalmerend ritueel worden dat rust en troost biedt aan je peuter. Het helpt hen om de opwinding van de dag los te laten en zich voor te bereiden op een goede nachtrust. Het instellen van een regelmatig voorleesmoment kan ook een gevoel van veiligheid en routine bieden.

Dus, lieve ouders, laat het voorlezen aan jouw kind een moment van vreugde en verwondering zijn. Geniet van de lachende oogjes, de enthousiaste vragen en de knuffels na elk verhaaltje. Samen bouwen jullie aan herinneringen die niet alleen de jeugd van je kind verrijken, maar ook een fundament leggen voor een leven vol liefde voor verhalen en leren. Happy reading!

DEZE BLOGS MET BOEKENTIPS VIND JE OOK OP MOMSPIRATION

We schrijven wel vaker over onze favorieten boeken. In deze blog vind je nog meer inspiratie:https://momspiration.nl/2024/01/24/8-fantastische-voorleesboeken-voor-kleine-kinderen/